FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tyrkia: På hesteryggen gjennom Kappadokia

Av Håkon Jarle Sveen 04.10.19 15:01 | Oppdatert: 08.10.19 09:11

Del saken på:

Fullblodshester i soloppgang, raviner og hundrevis av varmluftsballonger i et forbløffende klippelandskap: Kappadokia byr på stemninger du sent vil glemme.

Ved soloppgang fylles himmelen i Kappadokia med ett hundre luftballonger. Om morgenen er lufta kjølig og vindene rolige: perfekte forhold for varmluftsballonger.

Vi ønsket å være vitne til fenomenet fra hesteryggen, og mens ballongene svevde majestetisk og rolig over landskapet, red vi gjennom dalen bakpå ryggen til to fullblods arabere. Det ble en morgen vi aldri kommer til å glemme.

Tidlig vekkeklokke

Ballongene kan beskues fra flere steder i Kappadokia, og mange av hotellene i småbyen Göreme er plassert slik til at man kun trenger å gå i noen minutter for å komme til et fantastisk utsiktspunkt.

Vi bestemte oss likevel for å se ballongstigningen fra hesteryggen, og for å gjøre det, måtte vi opp tidlig:

Klokken tre om natten hentet drosjen oss og kjørte oss til ranchen. Der ble vi servert en etterlengtet kaffe, før vi klatret opp på ryggene til Asia og Kelebek, to vennlige og godlynte hester.

Ingen av oss var erfarne ryttere, men kvelden i forveien hadde vi deltatt på en familievennlig «sunset tour», og begynte å kjenne oss komfortable i sadelen.

Vi red inn i dalen under demringstimen: Overalt rundt oss freste det i gassbrennerne som fylte ballongene med luft og fikk dem til å ta form. Det kriblet i magen da de første ballongene lettet fra bakken, og ikke lenge etter kunne vi knapt snu hodet i noen retningen uten å se dusinvis med ballonger.

Landet med de vakre hestene

På gammelpersisk betyr Kappadokia «landet med de vakre hestene», og dette er virkelig en perfekt destinasjon for å dra på rideferie. Enten du er en erfaren rytter, eller dette er din første ridetur, har de turer for deg.

Det koster heller ikke mye, vi betalte rundt tre hundre kroner for to timer.

Dersom du har lyst til å dra opp i en av ballongene, må du regne med å betale rundt to tusen kroner, men dette fremstår som en helt uforglemmelig opplevelse, og er antagelig vel verdt pengene.

Legger du på noen hundrelapper ekstra, kan du også få servert et glass champagne der oppe. Hvem vil vel ikke starte dagen med bobler om bord i en ballong?

På UNESCO-listen

Foruten ballongene, er klippelandskapet omkring Kapadokkia noe av det mest forbløffende naturen har frembrakt, og er i seg selv verdt reisen.

Tusenvis av år med vulkanutbrudd og skarpe vinder har slipt sandsteinene om til kolossale formasjoner som skyter opp av landskapet.

For oss nordboere kan formasjonene nesten minne om forstenede troll, og det er lett å forstå at nasjonalparken i Göreme står oppført i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Fly fra Istanbul eller kombiner med strandferie

Kappadokia ligger midt i Tyrkia, en times flytur fra Istanbul. Området kan også nås med buss, og for dem som ønsker både strand og spenning, kan Kappadokia lett kombineres med en badeferie i Antalya-området.

Utenom ballongferdene og det vakre klippelandskapet, anbefales det også å besøke den underjordiske byen Kaymakli, hvor klaustrofobiske ganger tar deg gjennom en by som var anlagt i huler fem etasjer under bakken.

Når du har krøpet opp av hullene, sørg også for å gå på tur gjennom Pigeon Valley, en fire kilometer lang ravine, hvor livet er så rolig at pulsen nesten slutter.

Du er da du virkelig merker at du er på ferie.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.