FLY-DRAMA: Filmer som «United 93» er lite oppbyggelige for flyredde. I stedet kan du gå på flyskrekk-kurs eller fordrive angsten for å fly ved å lese bøker som Michael Salems «Brave Flyer». Foto: Scanpix

Kurerte egen flyskrekk - nå hjelper han andre

Her er de 10 beste rådene for deg med flyskrekk

(VG Nett) Har du flyskrekk? Da er du ikke alene. Her er noen gode råd fra en som selv har klart å kurere flyskrekken sin.

Millioner av mennesker har flyskrekk. David Backham har det. David Bowie også. Jennifer Aniston, Whoopi Goldberg, Ben Affleck, Kate Winslet, Britney Spears, Enrique Iglesias og Cher er alle redde for å fly - så du er i godt selskap.

Kurerte seg selv

Michael Salem (40) heter forfatteren av boken Brave Flyer. Han unngikk å fly i 10 år fordi han var livredd, men gikk så inn i sitt eget forskningsprosjekt der han utviklet måter å overvinne sin egen flyskrekk på.

Nå hjelper Salem andre flyredde - på kurs og gjennom boka si.

- Når det gjelder flyskrekk flyr all logikk og sunn fornuft ut av hodet, sier han til news.com.au.

- For oss voksne ligner flyskrekk en slags frykt for mørket. Vi vet at monstre ikke finnes, men bare en lyd midt på natten gjør oss vettskremte.

Salem tror flyskrekk egentlig er en sammensatt frykt for flere ting: Frykt for høyder, lukkede rom, manglende kontroll, frykt for ukjente lyder og så videre.

- Det kan ta tid å overvinne slik frykt, men det går an, forsikrer den selvkurerte forfatteren.

PÅ BAKKEN: Enkelte liker helst at flyene holder seg med fast grunn under hjulene. Foto: Espen Braata


Her er Michael Salems 10 beste råd mot flyskrekk:

1. Velg direkteruter: Såfremt mulig unngå unødige mellomlandinger. Avganger og landinger skaper mest frykt. Sett deg ned ved PC-en og søk opp ulike flyruter. Finn datoer og klokkeslett som passer deg, og let fram en passende direkteflyvning.

2. Velg store fly: For å unngå klaustrofobiske opplevelser, som er en del av flyskrekken, anbefaler Salem å fly med store, romslige fly, som Airbus A330, 340, 380, Boeing 747, 767 og 777.

(Nå er det ikke så mange av disse maskinene som flyr i norsk luftrom, men på charterreiser kan man ofte velge mellom små og store fly, om man leter litt på turoperatørenes nettsider).

3) Møt opp tidlig: Michael Salem har selv hatt god erfaring med å komme tidlig til flyplassen, både for å slippe stress og for å se litt av rutinene der. Det demper angsten, mener han.

- Å se et fly ta av før det forsvinner i luften og blir en liten prikk på himmelen, gjør at du lettere snur opplevelsen av å fly til noe positivt, sier han.

- Ikke tenk på takeoff. Jo mer du tenker på det, jo mer bekymret blir du.

Å se at flyet faktisk ikke har brølende stor fart når det tar av, og å se at hjulene forsvinner inn i flykroppen, gjør det lettere å vite hva som skjer når man selv sitter inni der litt senere, poengterer Salem.

4) Velg rett sete: Med mindre du er en av de heldige som får sitte på business eller førsteklasse, vil du som regel bli tildelt et sete uten særlig mye benplass.

Derfor: Prøv å bestille sete ved nødutgangen, der benplassen gjerne er litt bedre. Sitter du for trangt, kommer lett klaustrofobien snikende.

LES OGSÅ: Flere gode råd mot flyskrekk

Det kan lønne seg å betale litt ekstra for nødutgangsete, mener Michael Salem. Midtgangsete gir også følelsen av å ha bedre plass enn et vindussete, der du blir sittende litt innesperret.

5. Våkn opp tidlig: Noen mennesker foretrekker å ha en god natts søvn før flyturen, men gjør du det vil du som regel holde deg våken under hele flyturen, hevder Salem.

SI DU HAR FLYSKREKK: Å snakke med pilotene før avgang kan berolige mange flyredde. Her snakker kapteinen med Øystein Kramer-Johansen, som i sin tid skrev hovedfagsoppgave i sosiologi om emnet flyskrekk. Foto: Bjørn Aslaksen

Han har bedre erfaring med å være trøtt før flyreisen. Det øker sjansen for å få seg en liten lur om bord. Søvn «forkorter» også flyturen.

6. Forvent lyder: Under flyturen vil du høre ukjente lyder. Det er bare å innstille seg på det, sier Salem. Vingeklaffer som beveger seg, landingshjul som foldes inn, alt lager lyder. Det er helt normalt.

Salem sier som tidligere SAS-kaptein og legendarisk arrangør av flyskrekk-kurs gjennom en årrekke, Per Arne Thrygg:

- Jeg ville vært mye reddere om jeg ikke hadde hørt lyder der oppe når vi flyr.

LES OGSÅ: Disse filmene vil du ikke se når du flyr

Hører du en ukjent lyd, så forvent at det er normalt - med mindre noen forteller deg noe annet. Bruk av hodetelefoner kan for øvrig redusere inntaket av lyder i flyet.

7. Se på flybesetningen: Det er mennensker av kjøtt og blod som jobber i flyet, både i cockpit og i kabinen. De har alle et ønske om å komme trygt og godt ned igjen.

Salems råd er å ta til deg smilene deres, og legge merke til hvor naturlig og erfarent de utføre arbeidsoppgavene sine. Et dyktig crew er godt å hvile øynene på. Det gir deg ro i sjela, mener flyskrekk-kuratoren.

8. Snakk med pilotene: Om mulig, prøv å få en prat med flygerne før flyturen. De kommer gjerne til gate i god tid før avgang. Er du tidlig på plass, kan du snakke med dem.

HVIL ØYNENE: Å se kabinbetjeningen utføre sine oppgaver rolig og rutinepreget, er også egnet for å berolige flyredde. Foto: Dag Fonbæk

- Ikke vær sjenert. Piloter er stort sett hyggelig og forståelsesfulle. Fortell dem at du har flyskrekk, og si akkurat hva som plager deg, lyder Salems råd.

LES OGSÅ: Hva piloter ikke forteller deg...

Selv har han flere ganger opplevd at pilotene har tatt seg tid til å snakke med ham i flere minutter.

- Det har virket veldig beroligende. De er så trygge, og det smitter, sier Salem.

9. Ta med bok eller PC: Å ha med seg utstyr som avleder oppmerksomheten fra selve flygningen, som bøker, PC-spill, et hobbyblad eller en elektronisk gadget, kan være smart, mener Michael Salem.

- En måte å fordrive tiden på, dessuten. Etter min mening har slike sysler mest for seg under flyvningen høyt der oppe, ikke under take-off og landing. Krampaktig bruk av avledningsmidler vil bare gjøre deg enda mer nervøs.

10. Fly ofte: Gjør mer av noe du frykter og frykten forsvinner. Det er Michael Salems erfaring.

- Ta en flytur når du har tid og har råd til det, så raskere vil frykten forsvinne. I tillegg vil du få se nye steder og nyte livet, sier Michael Salem.

- Har vi en avtale?

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder