NORGESFERIE: Mange nordmenn vil utforske eget land i sommer. Her fra Atlanterhavsveien mellom Kristiansund og Molde. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Norsk reiseliv tror på rekordsommer

Nordmenn flest skal feriere i Norge denne sommeren. Hele syv av ti planlegger ferie i eget land.

Dette er en sterk økning fra i fjor, viser den nye ferieundersøkelsen som TNS Gallup har gjort for NHO Reiseliv.

I fjor la halvparten av oss sommerferien til Norge. I tillegg fikk vi besøk av rekordmange utenlandske turister, så da sesongen av omme kunne reiselivet juble over tidenes turistsommer.

Samtidig som flere nordmenn planlegger norgesferie, opplever svært mange reiselivsbedrifter større forhåndssalg i år, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

En ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for NHO viser at ni av ti medlemsbedrifter tror på en bedre- eller like god sommer i år som i fjor.

– Dette er svært gledelig. Vi må ikke glemme at fjoråret var all time-high for norsk reiseliv. Med svært positiv omtale i utenlandske medier og fortsatt lav kronekurs er det ikke overraskende at det ligger an til å bli enda bedre i år, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Les også:Flere turister døde på ferie i Norge i fjor

PEER GYNT SPELET: Flere enn før har forhåndsbooket. Foto:Geir Olsen,VG

Bedre forhåndssalg

– Til Peer Gynt spelet ved Gålåvatnet, som er bærebjelken i Peer Gynt stevnet, har vi nå 89 prosents forhåndssalg, sier administrerende direktør i Peer Gynt AS, Marit Lien.

Ved Big Fish Adventure, Hasvik Hotell, forventer de også en god sesong med flere gjester enn noen gang.

– For denne sommeren har vi allerede booket mer enn vi solgte totalt i fjor. Enda forventer vi at det skal komme flere, spesielt fra Russland som booker sent. Allerede nå har vi økt salget av havfisketurer med 10 til 12 prosent sammenlignet med samme tid i 2014, sier daglig leder Mona Jacobsen Saab.

Ut av landet?Her får du mest for pengene

Populære familieparker

HAKKEBAKKESKOGEN: Dyreparkens nyeste attraksjon åpnet 5. juni. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Også i Dyreparken i Kristiansand ligger det an til å bli en travel sommer. Akkurat nå har overnattingsstedene i Abra Havn og Kardemomme by et belegg i juli på 91 prosent, mot 77 prosent på samme tid i fjor.

– Vi har forventninger til en enda bedre sommersesong enn i fjor. Den nye Hakkebakkeskogen, Kaptein Sabeltanns kveldsforestillinger, nyfødte tigerunger samt vårt eget opplegg for overnattingsgjestene med levende skuespillere vil nok bidra til dette, sier direktør i Abra Havn/Kardemomme by, Wenche Munkelien.

Også i Hunderfossen familiepark kan det bli flere besøkende i år.

– Bookingen startet tidligere enn normalt og vi har god pågang. For juli har vi allerede 90 prosent belegg, sier direktør Anita Stenumgaard i Hunderfossen Hotell & Resort.

Aktiviteter

I NHO-undersøkelsen der 1000 nordmenn er spurt om sine ønsker og planer for sommeren 2015, kommer det klart frem at svært mange vil ha aktiviteter og opplevelser i ferien.

– Norge er perfekt for dette, enten du vil gå i fjellet, sykle, kite, surfe eller fiske, påpeker direktør for NHO Reise, Kristin Krohn Devold.

Les også: Dette er Norges mest populære fjelltur

Ny opplevelsesreise Norge rundt

Flyselskapet Widerøe og hotellkjeden Scandic har i år gått sammen om å tilby en pakke med overnatting og fly landet rundt i to uker for under 8000 kroner.

Widerøe har lenge tilbudt Norge Rundt-billetten, som gir ubegrenset flyginger i deres eget nettverk i to uker. Nå utvides dette tilbudet ved å gi de reisende mulighet til å overnatte på Scandic-hoteller i den samme perioden.

– Norge Rundt-billetten har vært en suksess og det er kjempegøy å ha fått Scandic med på laget. På denne måten kan vi tilby en totalpakke for folk som vil feriere i Norge, sier informasjonssjef i Widerøe, Silje Brandvoll.

SOMMER: Mange nordmenn skal på ferie i eget land. Dette er Hamn i Senja. Foto:Dag Fonbæk,VG

Tallene fra NHO Reiselivs ferieundersøkelse:

* 8 av 10 nordmenn skal på sommerferie i år, og flere har planlagt ferie i både inn- og utland.

* 7 av 10 skal på ferie til Norge. Det er en sterk økning fra i fjor.

* I undersøkelsen oppgir også 5 av 10 at de skal feriere i et annet land i Europa. Det er en svak nedgang fra året før.

* Én av ti oppgir at de skal feriere utenfor Europa. Det er også en svak nedgang fra året før.

* Halvparten av dem som skal ha norgesferie planlegger friluftsaktiviteter.

* Folk fra Oslo og Akershus planlegger lengst ferie.

* Blant dem som ikke skal på sommerferie bor flest i Nord-Norge.

* Lengden på sommerferien øker med alder.

* 2 av 10 skal på et arrangement som festival, konsert, spel eller idrettsstevne i Norge.

* Østlandet er det mest populære ferieområdet for nordmenn. Halvparten av dem som skal på Norges-ferie skal dit. Færrest nordmenn skal ha ferie på Sørlandet (17 prosent).

* Halvparten av dem som skal ha norgesferie i sommer skal på hytta.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder