FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

JFK åpner egen flyterminal for dyr

Av Anne Bergseng27.01.15 21:40

Del saken på:

Verdens første flyterminal spesialdesignet for dyr åpner på John F. Kennedy-flyplassen i New York neste år.

Prisen på de reisende dyrenes boltreplass blir på rundt 385 millioner kroner.

Navnet blir «The Ark», og her blir alt lagt til rette for at dyr av alle arter som skal ut på reise skal få det best mulig. Dyrene skal få en myk start på reisen sin, med egne områder for avslapning. I tillegg blir det eksklusive restauranter beregnet for dyr, veterinærer, kenneler osv.

Dørene åpnes etter planen i første halvdel av 2016, og det vil bli ansatt rundt 110 personer som skal jobbe på dyre-terminalen på JFK-flyplassen, skriver den britiske nettavisen Mail Online.

Godt miljø

Både for dyr og mennesker kan det innebære stress å ferdes på en flyplass.

– Vi håper å gjøre opplevelsen bedre, og at vi kan skapet et behagelig og godt miljø for både dyr og mennesker, sier arkitekt Cliff Bollman, som jobber for Gensler, et av selskapene som skal utforme terminalen.

Det er inngått en leieavtale på 30 år mellom lufthavnmyndighetene i New York og New Jersey og selskapet «Ark Development», som skal utvikle og drifte terminalen.

Terminalen vil bli på hele 178.000 kvadratmeter, og vil ønske dyr i alle former og fasonger velkommen.

«The Ark» vil tilby service både før og etter avreise, og det vil bli lagt til rette for transport av både små og store dyr. Terminalen vil også ha egne områder for dyr i karantene.

I tillegg til vanlig innsjekk av dyr som skal på farten, vil det bli et eget system for eksport av husdyr designet av professor Temple Grandin, som skal sørge for en sikker og effektiv behandling også av storfe, griser, sauer og geiter som skal forflyttes fra lastebiler og over i fly.

– Vi er vant til å designe flyplasser med tanke på trivsel for mennesker, men «The Ark» på JFK-flyplassen er en annen type utfordring. Her skal vi skape et sted som skal forenkle komplekse prosesser når det gjelder å transportere dyr med fly, sier Cliff Bollman til Mail Online.

Ikke aktuelt i Norge

Ved Oslo Lufthavn ser de positivt på de nye planene over dammen, men ser ikke behov for noe lignende her i landet.

– Det er en spennende idé og et godt tiltak så lenge det er behov for dette. Vi har ingen slike planer for øyeblikket, sier informasjonsansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Han sier det ikke har vært noen etterspørsel etter en egen dyreterminal på Gardermoen.

– Erfaringene våre er at dyr blir tatt godt vare på av handlingsselskapene hos oss, og vi opplever at de reisende er fornøyde med dette opplegget, sier han.

SAS tror heller ikke det er behov for en egen terminal for dyr her hjemme.

– Like fullt er det et ganske stort antall firbente som reiser i løpet av et år. Og selvsagt skal de også ha det bekvemt på reisen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det finnes strenge regler for dyr på reise, og det tas ulike hensyn i sammenheng med hvilke dyr det handler om.

– Det ville sikkert vært mange fordeler med å administrere alt som har med dyr å gjøre i en egen terminal, tror Johansen.

Dyrene er enten i selve kabinen eller i lasterommet underveis på flyturen, avhengig av hvor store de er.

På en del flyturer kan man ikke ta med noen dyr inn i kabinen, grunnet allergier.

– Mange tror kanskje at det er kaldt og mørkt i lasterommet, men på de aller fleste passasjerfly er det samme temperatur som inne i selve kabinen, sier Knut Morten Johansen i SAS.