FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Kjempepenis som turistmagnet

Av Geir Bjørnstad03.08.07 09:50

Del saken på:

For 11 år siden ville de bruke 80 millioner kroner for å bli kvitt «Raymon»-stempelet.

Potente planer for ny E6-rasteplass

FREDRIKSTAD/OSLO (VG) Nå vil politikerne i Østfold bruke millioner på at en svært så velutrustet helleristning skal bli fylkets nye trekkplaster.

For det er ikke småting som inngår i planene til Østfold fylkeskommune.

Før sommerferien vedtok fylkestinget at de skal være med på et spleiselag med Statens vegvesen og kommunene Sarpsborg og Fredrikstad om å bygge en stor rasteplass til 21 millioner kroner ved Solbergkrysset i Skjeberg når den nye firefelts E6-strekningen står ferdig neste år.

På Rasteplassen skal det blant annet bygges et 27 meter høyt utsiktstårn, der besøkende kan speide ut over bronsealderlandskapet i området. Rasteplassen skal etter planen stå ferdig i 2009.

Men fylkespolitikerne synes ikke at et nesten 30 meter høyt utsiktstårn bør stå for seg selv.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget, Helge Kolstad, foreslo i fjor høst at det på toppen av utsiktstårnet skal reises en 10 meter høy skulptur av den kjente helleristningen Begbymannen. Denne forhistoriske mannen kan trygt sies å være ganske så velutrustet, og Kolstad ønsker at Begbymannens enorme penis skal peke mot det omfattende helleristningsfeltet i området.

- Jeg vet at dette er et omstridt forslag, men det er noe jeg får ta med på kjøpet. Hovedpoenget er at vi trenger et landemerke i Østfold som vekker oppsikt og som får turistene til å stoppe, sier Kolstad, som understreker at dette ikke er tull fra hans side.

Til tross for at planene har skapt mye latter blant politikerne, så er det bred enighet mellom partiene om å gå videre med planene. Og utover høsten skal det utredes nærmere, blant annet for å få en oversikt over hva det vil koste med en slik utsmykning av rasteplassen.

- Idioter

Fremskrittspartiet har imidlertid ikke så mye til overs for disse planene.

- Vi har ikke behandlet dette i partiet, men personlig vil jeg si at jeg ikke har så mye til overs for dette. Man behøver ikke fremstille oss østfoldinger som en gjeng med idioter. Jeg synes det er helt greit med en utsmykning som viser til bronsealderfunn i området, men ved å reise en slik gigantskulptur blir det tatt helt ut av sin sammenheng, sier Jon Jæger Gåsvatn, som representerer Fremskrittspartiet i fylkestinget og på Stortinget.

- Det er greit å vekke litt oppsikt. Se bare på hva som har skjedd med andre dristige skulpturer og statuer opp gjennom årene. De er blitt landemerker, sier Kolstad.