FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Frihetsgudinnen har 125-årsjubileum

27.10.11 15:07 | Oppdatert: 27.10.11 15:36

Del saken på:

I 125 år har Frihetsgudinnen stått høyreist på sin sokkel. Hun har hyllet friheten og ønsket immigranter med håp og drømmer velkommen til USA.

Etter en langvarig, kostbar og komplisert prosess ble den kolossale kobberstatuen i New Yorks havnebasseng offisielt innviet 28. oktober 1886. Statuen var en gave til USA fra det franske folk og skulle gjenspeile vennskapet mellom de to nasjonene. Fredag skal hun feires behørig i New York, med konserter, et storslått fyrverkeri og en seremoni der 125 innvandrere fra over 40 land skal få amerikansk statsborgerskap.

Den enorme skulpturen ble laget av den franske billedhoggeren Frédéric Bartholdi. Han ble angivelig inspirert av den franske juristen og politikeren Édouard René de Laboulaye, som i et selskap nesten 20 år tidligere uttalte at «ethvert monument reist til minne om den amerikanske uavhengigheten ville være et felles prosjekt for det franske og amerikanske folk».

LES OGSÅ: Her er charternyhetene i 2012

Både Bartholdi og Laboulaye var, kanskje ikke overraskende, svært opptatte av den amerikanske revolusjonen på 1770-tallet, som banet vei for den franske revolusjonen et tiår senere.

Symbolet på USA

Frihetsgudinnen, eller Miss Liberty som hun gjerne kalles, er for mange selve symbolet på USA. Hun er en av landets største turistattraksjoner, noe drosjesjåfør Ratan K. Mondal merker godt.

Hans gule New York-taxi står parkert rett ved Battery Park, der ferjene ut til Frihetsgudinnen og til Ellis Island rett ved, legger fra kai. Selv på en hustrig og våt oktoberdag er køen ved ferjeleiet lang.

- Jeg kjører turister som skal ut til Frihetsgudinnen, ned hit flere ganger hver eneste dag, sier Mondal til NTB. Han forstår godt at folk vil ut og se statuen på nært hold, den betyr mye for mange.

- Liberty betyr frihet, og det er det mange kommer hit til USA for - å få frihet. Også jeg gjorde det, sier Mondal, som opprinnelig er fra Bangladesh.

- Statuen symboliserer dette, og derfor er den viktig også i dag, mener han.

LES OGSÅ: I vinter har du hele verden for dine svømmeføtter

Det første glimt

Det er politimannen Jim Wentland enig i.

- Frihetsgudinnen var og er et symbol på håp og velstand. Før i tiden var Miss Liberty det første glimtet folk fikk av Amerika. I dag er hun fortsatt et viktig symbol for USA, for håp og drømmer, sier han.

- Hun gjør oss stolte av å være amerikanere, hun representerer selve kjernen av USA, nemlig friheten.

For butikkmedarbeider Chareene Taylor er statuen et symbol på slavenes frihetskamp.

- Vi må huske at mange mennesker slett ikke kom hit av fri vilje, men ble tvunget hit som slaver. De opplevde aldri frihet, bare undertrykkelse. For meg er Frihetsgudinnen også et symbol for slavenes kamp for frihet og for den senere borgerrettighetskampen, sier hun.

LES OGSÅ: Her er New Yorks nyeste turistattraksjon

Symboltung

Og symbolene er tungt til stede på den store damen. I sin høyre hånd holder hun en fakkel der frihetens flamme brenner mot himmelen og «lyser vei for andre land i en mørk verden».

På tavla hun holder i sin venstre hånd står datoen 4. juli 1776, dagen da USAs uavhengighetserklæring ble undertegnet. De sju spissene på kronen symboliserer de sju hav og de sju kontinenter.

Også foten har et sterkt budskap: Den hviler på en røket kjetting som forestiller knuste slavelenker. (©NTB)