FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bygger superdoer langs norske veier

Av Dag Fonbæk 08.06.11 10:28 | Oppdatert: 08.06.11 14:23

Del saken på:

Veidoer er noe av det ekleste vi vet om. Men nå går Nasjonale Turistveger i bresjen for å gjøre veitoalettene triveligere - blant annet ved å investere i flott arkitektur.

Også renholdet skal bedres. Mange av veitoalettene er så grisete at ingen vil bruke dem.

Dermed må trengende veifarende kjøre videre mot neste mulige avtrede, som kan ligge milevis unna.
Eller de gjør fra seg bak doen, tett på spisebord og rasteplasser...

- Europeiske rasteplassundersøkelser viser at Norge scorer bra på beliggenhet, natur, utsikt osv., men at renholdet ligger langt tilbake for andre land, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF til VG.

BILDESPESIAL: Norske superdoer langs turistveiene

Triste greier
I mangel av servicestasjoner langs veiene, som er utbredt ellers i Europa, er norske veidoer i det hele tatt et trist kapittel.

Men nå setter altså Nasjonale Turistveger seg fore å gjøre noe med elendigheten:

Langs våre etter hvert 18 nasjonale turistveier fra Jæren i sør til Varanger i nord skal det bygges flotte, påkostede service- og toalettbygg - noen ved rasteplassene, andre på utsiktspunkter, fergekaier eller midt i naturen, der toalettene nærmest fremstår som nye og spektakulære landemerker i tre, glass, stein og betong.

LES OGSÅ: Norges fineste turistveier har blitt enda finere.

- Høy kvalitet
Flere steder er de nye toalettbyggene allerede på plass.
- Enkelte av dem har sågar høstet internasjonal anerkjennelse for sin utforming - blant annet ved Gudbrandsjuvet i Valldal.

- Langs de nasjonale turistveiene skal det være høy kvalitet i alle ledd. Høy standard skal prege alt fra rasteplasser og utsiktplattformer til trapper, møbler og toaletter / servicebygg, sier Trine Kanter Zerwekh som leder profileringen av de nasjonale turistveiene i Statens vegvesen.

Et eget arkitekturråd kvalitetssikrer alt - allerede fra planstadiet, forteller hun.

Ved byggingen av supertoalettene langs turistveiene våre skal naturmaterialer som stein og treverk brukes i stor utstrekning - fortrinnsvis slitesterke ting.

LES OGSÅ: Verdens verste toaletter

Må holdes rene
Men skal de påkostede service- og toalettbyggene friste veifarende til å stoppe, må de også vedlikeholdes skikkelig. Det holder ikke bare å bygge nytt og flott.

- En av utfordringene våre blir å drifte og vedlikeholde anleggene - både toalettene og alt det andre vi bygger langs de nasjonale turistveiene, sier Kanter Zerwekh - vel vitende om at fallhøyden er stor for disse prestisjeprosjektene der turistveisymbolet, som i seg selv er et kvalitetsstempel, skaper ekstra høye forventninger.

Sagedal i NAF håper satsingen langs de nasjonale turistveiene setter en ny standard for hvordan veianlegg skal vedlikeholdes.

- Er standarden høy, tror jeg folk også vil behandle veitoalettene penere, sier hun.

Dumper skitten langs veien

Hver sommer får NAF mange tilbakemeldinger om at bobiler tømmer toalettene sine i veikanten.

- Kommunene må ta sin del av ansvaret. Fortsatt er det mange steder i landet ikke bygd tømmestasjoner for bobiler, slik forurensningsloven pålegger kommunene å gjøre, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF til VG.

Mange steder er tømmestasjonene dessuten vanskelig å finne, fordi det ikke er skiltet dit.

- Jeg tar for gitt at vi også denne sommeren må gå på enkeltkommuner og be dem ta sitt ansvar på alvor, sier Sagedal.

LES OGSÅ: Ta ferien langs Norges vakreste bilveier