FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Eirik (22) i koma etter trafikkulykke i Thailand

09.12.12 21:16 | Oppdatert: 24.07.15 16:04

Del saken på:

(VG Nett) Først etter ulykken innså familien at reiseforsikringen til Eirik Bruem hadde gått ut. Det er ikke uvanlig, ifølge Utenriksdepartementet.

Hadde ikke reiseforsikring - familien frykter millionregning

Av Linn Johansen

Steinkjer-mannen var på ferie i Thailand sammen med to kompiser da ulykken inntraff for halvannen uke siden.

- Han hadde vært der i et halvt år, og det var ikke før etter ulykken at vi innså at reiseforsikringen bare gjelder for reiser som varer under to måneder, sier lillesøster Kine Bruem (20).

Det var Trønder-Avisa som først fortalte historien.

- Kan koste en million kroner

Søsteren er nå i Thailand sammen med resten av familien, og besøker sin bror som fortsatt ligger i koma på sykehuset Bangkok Hospital i Hua Hin, 22 mil sørvest for Bangkok, hver dag.

HAR DU OPPLEVD LIGNENDE - TIPS VG

- Det har vært et mareritt, for å si det mildt. Først var prognosene så dårlige at vi trodde han kom til å dø. Men sykehuset er veldig bra, og vi har fått bedre nyheter de siste dagene. Nå er vi mer optimistiske, sier lillesøsteren.

Behandlingen koster: Familien anslår at oppholdet på privatsykehuset vil koste dem minst en halv million.
I tillegg må Eirik fraktes med ambulansefly for å komme hjem til Norge, noe som også kan koste opp mot en halv million.

Siden Eirik ikke hadde gyldig reiseforsikring må samtlige kostnader dekkes av familien.

- Ambassadene kan være behjelpelige med å finne et godt sykehus og andre praktiske ting, men dersom en skade inntreffer utenfor EU-området får man ingen økonomisk hjelp fra den norske stat. Har man ikke reiseforsikring så må disse kostnadene dekkes av familien, sier pressevakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet.

Pressevakten har ikke noen konkret oversikt over hvor ofte slike situasjoner oppstår, men sier at det ikke er uvanlig.

- Det er en del nordmenn som har fått seg en svært ubehagelig regning som følge av ulykker på reiser uten forsikring, sier hun.

Én av fem uten forsikring

Europeiske reiseforsikring anslår at én av fem nordmenn reiser uten reiseforsikring.

- Det er som å spille russisk rulett. Som regel går det bra, men dersom ulykken inntreffer kan det bli veldig problematisk for både vedkommende selv og familien som får den økonomiske belastningen. Det er utrolig trist, sier assisterende kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Leif Osland ved Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har 2,4 millioner nordmenn reiseforsikring.

- Statistikken viser at tolv prosent får utbetaling i året, så det lønner seg for mange. Utenriksdepartementet har jo flere ganger uttalt at deres beste reiseråd er jo å tegne reiseforsikring, og det er vi helt enige i, sier Osland.

Over 220.000 reiseskader

Tall fra FNO viser at det hittil i år har vært 221.000 reiseskader totalt som har blitt meldt inn til forsikringsselskapene, noe som er en økning på syv prosent i forhold til samme periode i fjor.

- Det finnes flere eksempler på triste saker hvor man overlates til seg selv, og familien hjemme i Norge må dekke alle utgiftene fordi man ikke har reiseforsikring. Det kan bli store summer som påvirker en familieøkonomi i stor grad, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Ber om hjelp på Facebook

Ulykken i Thailand skjedde da bilen som Eirik og en venn av ham fikk vannplaning og kollidert med en midtrabatt. Hans venn er nå fraktet hjem til Norge med lettere skader.

Eiriks bestevenn Henrik Stene var også med på Thailand-turen, men var ikke til stede under ulykken. Sammen med Eiriks lillesøster Kine har han nå startet en Facebook-gruppen «Hjelp til å få hjem Eirik Bruem!» hvor de ber om økonomisk hjelp fra alle som måtte ønske å bidra til å dekke kostnadene til ambulanseflyet hjem.

- Eirik er en veldig godt likt gutt. Både venner, familie og til og med ukjente har gitt god respons på Facebook, sier Stene, som håper at Eirik snart kan bli sendt til et sykehus i Norge.

Hverken familien eller Henrik Stene, som bor i Thailand, reiser hjem før Eirik kan være med.

- Vi håper å få ham hjem så fort som mulig, og håper denne gruppen kan hjelpe til å skaffe rask kapital til hjemreisen, sier lillesøster Kine.