FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Seattle: Storby omgitt av spektakulær natur

Av Tom Helgesen (tekst og foto)27.07.18 15:05 | Oppdatert: 29.01.19 19:12

Del saken på:

Seattle på den amerikanske vestkysten har alt en storby kan tilby. I tillegg er det kort kjøreavstand til nasjonalparker og høye fjell.

SEATTLE (VG reise) – Åhh! Den kinesiske turisten skvetter til, men smiler bredt etterpå. Og flere enn kineseren lar seg skremme og lure av fisken som spreller og åpner kjeften i fiskedisken på Pike Place Market.

En av karene på det berømmelige fiskemarkedet i Seattle har nemlig festet en tråd i fisken, og den napper han i innimellom.

Annonse
Reise til USA

Fascinerende er det også når fiskehandlerne kaster kjempestore fisker seg imellom, så turistene bare står og måper. Ja, fiskemarkedet i byen er noe alle besøkende i Seattle må få med seg.

Er ikke fisk stort nok fort deg, kan byen også by på hvalsafari. Ved sjøen like utenfor kan du møte på representanter fra disse gigantene blant havets innbyggere. Det gis aldri noen garanti for at du faktisk får se hval, men sjansen er likevel relativt stor.

Hensatt i en amerikansk thriller

En såkalt “under jorda-tur” er en turistattraksjon de færreste byer kan by på, men her finnes muligheten. Da kan du få oppleve starten på dagens Seattle, det vil si den første bebyggelsen fra begynnelsen på 1890-tallet.

Mellom trange passasjer kommer du deg gjennom den historiske delen av byen. Hadde det ikke vært for den kunnskapsrike guiden, ville du føle deg hensatt i en amerikansk thriller der du i svært dunkel belysning trasker rundt under gatenivå.

Vennskapsby med Bergen

Å si at byen er sentralt plassert for en nordmann, er en smule overdrivelse. Seattle ligger ved Stillehavskysten i staten Washington, med den kanadiske provinsen British Columbia som nærmeste nabo i nord. Derfor er det en 12 til 14 times flytur, inkludert en mellomlanding, for å komme seg hit.

Det er nærmere 4 millioner innbyggere i storbyområdet, og rundt 20 millioner besøkende i året. Derfor må det i høy grad sies at Seattle er en turistby.

Her er det kystklima, men ikke sammenlignbart med for eksempel Bergen. Ja, selv om Bergen er vennskapsby med Seattle, faller det langt mindre nedbør her. I tillegg regner det nesten ikke i juli og august, noe som er ypperlig for nordmenn på sommerferie.

Gjennomsnittstemperaturen er 5 grader i januar og 18 grader i august. Med andre ord er det hverken snakk om sprengkulde eller tropevarme i Seattle.

Spektakulære naturattraksjoner

Seattle er omringet av spektakulære naturattraksjoner. I nordvest kan du ta en kort båttur til Vancouver Island og sjarmerende Victoria i Canada.

I nordøst ligger den spennende nasjonalparken North Cascades, og vestover har du de vakre Olympus-fjellene med tilhørende nasjonalpark.

I sørøst troner giganten Mount Rainier, 4392 meter over havet. Fjellet inngår i Mount Rainier nasjonalpark og er en del av de alpine Kaskadefjellene. I klarvær vil du alltid se denne kjempen med snø på toppen fra Seattle.

Gründerbyen

Hva er det med Seattle som gjør at gründerne trives så godt her? Det var nemlig i Seattle William E. Boeing (1881–1956) etablerte sin berømte flyfabrikk i 1916, og her startet Amazon, Starbucks og Microsoft opp sin virksomhet.

Bill Gates er herfra, og det var nettopp i Seattle at Kjell Inge Røkke bosatte seg og mønstret på tråleren Arctic Trawler i 1979. Hans ferd gikk mot de rike torskefiskeriene på USAs vestkyst, og her startet oppbyggingen av hans formue.

Byen ble anlagt 1853, og den fikk skikkelig vekst etter fremføringen av jernbanen i 1893 samtidig med gullfunnene i Alaska. Mange nordmenn og norskættede er bosatt her, og en god del av dem er immigranter etter 2. verdenskrig.

Navnet Seattle kommer fra indianerhøvdingen Seathl, som ble født rundt 1790. Han var leder for flere stammer i området rundt Puget Sound, fjorden som ligger ved Seattle godt beskyttet fra Stillehavet.

Her kan du bo

The Edgewater Hotel, med fantastisk utsikt mot Olympic-fjellene og det glitrende vannet i Elliot-bukta. Mange berømte musikere har bodd her. Adresse: 2411 Alaskan Way, Seattle, WA 98121.

Hotel Sorrento, som åpnet i 1909. De første gjestene var ivrige gullgravere. Stedet er siden ombygd, men har mye historie. Adresse: 900 Madison Street, Seattle WA 98104

W Seattle, med moderne luksus i sentrum av byen. Adresse: 1112 4th Ave, Seattle, WA 98101.

Her kan du spise

Ivar's Salmon House. Lokal kjede startet av en norsk fisker som serverer stekt fisk og skalldyrsuppe i uformelle og koselige lokaler med maritimt preg og indiansk stil. Adresse: 401 NE Northlake Way, Seattle WA 98105

Haystack. Moderne burger-sjappe som serverer hjemmelaget gourmet-hamburgere, pluss øl og har en velassortert bar. Adresse: 1372 31th Ave S, Seattle, WA 98144

Pair. Nye amerikanske retter og middelhavsretter pluss vin servert i en setting som minner om et fransk gårdshus. Adresse: 5501 30th Ave NE, Seattle, WA 98105

Slik kan du reise

Følgende selskaper flyr deg fra Oslo til Seattle på mellom 12 og 14 timer, inkludert en mellomlanding:

Lufthansa, en fin balanse mellom pris og kvalitet. Mellomlanding i Frankfurt.

Delta, også en fin balanse mellom pris og kvalitet. Mellomlanding i Amsterdam.

Iceland Air, raskt og billig, men ikke høyeste komfort. Vanligvis en mellomlanding på Island.

Norwegian, billig, og komfort etter hvor mye du oppgraderer. Mellomlanding i London.