FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik kan du bli en «superbruker» av Airbnb

Av Erik Valebrokk09.02.18 14:44 | Oppdatert: 30.04.18 12:17

Del saken på:

Melissa Hegge har brukt Airbnb siden 2011. Her er er hennes beste tips til hvordan du går frem i jakten på det perfekte stedet.

VG reise samler tipsene fra de fremste i bransjen. Tidligere har vi skrevet om fotograf Hallvard Kolltveit om hvordan du kan ta perfekte bilder av nordlyset. Et av hans beste tips var blant annet at uansett hva slags element du skal fotografere er det viktig at bilde i seg selv står godt alene. Reisereporter Bjørn Moholdt har tipset om hvordan du kan ta bedre feriebilder ved blant annet å lære kamera ditt godt å kjenne og engasjere deg i menneskene du tar bilder av.

Nå er det Airbnb som er i fokus. Da Melissa Hegge (36) første gang la ut leiligheten sin på Airbnb i 2011 var det nesten ingen steder å få leid i Oslo. I dag er tallet 8600. I dag er Hegge en såkalt «superbruker» av Airbnb og var blant annet med å innrede en pop-up Airbnb-leilighet i Holmenkollen til en konkurranse i 2015. I senere tid har hun også hatt flere samarbeid med dem.

For en førstegangsbruker av Airbnb er det ikke alltid like lett å vite hvordan du skal gå fram.

Se tipsene til Hegge lenger ned i saken.

– Jeg hadde drevet litt med couchsurfing, så jeg var ikke fremmed for dette med delingsøkonomi og å bo hos andre da jeg startet som Airbnb-bruker, forteller Melissa Hegge og sikter til fenomenet som i kortversjon går ut på å leie seg inn på sofaen til fremmede mennesker i stedet for å betale for et dyrt hotellrom.

Airbnb er sosialt

Veien var ikke lang fra couchsurfing til Airbnb for Hegge. Hun mener Airbnb er mer sikkert når det kommer til referanser og betaling.

– Da jeg starrtet følte jeg at det ga litt mer faste rammer sammenliknet med couchsurfing, der du ikke helt vet om folk dukker opp eller ikke. Det var litt slitsomt, sier Melissa.

Hun trekker spesielt frem det sosiale aspektet ved Airbnb som noe positivt, særlig for henne selv som reiser mye alene.

– Første gang jeg var i New York bodde jeg i et stort warehouse i Brooklyn. En kveld var vi 17 stykker til middag der, da verten hadde invitert venner og naboer, i tillegg til oss som var der som gjester. Jeg har kontakt med mange av dem fortsatt, forteller hun.

Hegge mener Airbnb er ekstra morsomt om dere er en gjeng som reiser på tur sammen.

– Er man seks jenter på tur i for eksempel London eller Paris er det fint å ha en egen leilighet der man kan slappe av rundt bordet, ta en tekopp eller åpne en flaske vin. Det er deilig å ha litt større plass til rådighet, for ikke å snakke om fasiliteter som et kjøkken.

Bo litt utenfor

– Jeg liker heller ikke å bo i typiske «hotellstrøk», fortsetter hun.

– Jeg vil heller bli kjent med nabolag som har mer egenart og sjel. Det er mye mer inspirerende. Dessuten er prisen et poeng. Det er ofte vesentlig billigere.

Hegge forteller at hun stort sett reiser til nye steder, og veksler mellom å bo i Airbnb-leiligheter og på hotell. Hun er svak for kule hotell og skriver om erfaringene sine på design- og arkitekturbloggen Ideas to steal.

Har forandret seg

I løpet av ti års eksistens har Airbnb endret seg, utviklet seg og ikke minst blitt større.

– Før handlet det mest om at du bodde hjemme hos folk. Det var mer personlig. Nå må jeg som utleier være mye tydeligere på at dette faktisk er mitt private hjem slik at gjestene ikke betrakter det som et hotellrom. Der ser jeg et tydelig skifte. Tidligere handlet Airbnb mer om kulturutveksling og å bli kjent med andre mennesker, mener Hegge.

Airbnb var tidligere regnet som en alternativ måte å reise på, mens det i dag er mye mer et alternativ til hotell og kun det. Tallenes tale er også tydelig på akkurat det.

– Det er rett og slett blitt mye mer vanlig å bruke Airbnb, sier Hegge.

Ifølge ferske tall fra Airbnb selv finnes det nå om lag fire millioner boliger til utleie på verdensbasis. 28.000 av disse befinner seg i Norge.

Her er Melissa Hegges beste råd til hvordan du skal gå frem når du leier deg inn hos andre:

Før du kontakter en vert: Pass alltid på at du har en Airbnb-profil med bilde, verifisert med ID og skrevet litt om deg selv.

Når du kontakter en vert: Gi informasjon om hvem du er, hvem du skal reise med og hva du skal gjøre. Er det guttetur og fest? Er det en jobbreise? Hva er planene dine for turen? Og har du informasjon av typen når på dagen du vil ankomme og når du vil sjekke ut, så gi det også til verten. Dette øker sjansene dine til å få lov til å bo der. 

Før avreise: Les informasjonen som verten har sendt og som du finner i selve bookingen din på Airbnb. Verter oppgir alltid informasjon om hvordan du finner frem, navn på ringeklokke og annen praktisk informasjon.

Husregler: Les reglene og følg dem - spesielt med tanke på vask og renhold. Stort sett er dette folks private hjem, så tenk over hvordan du selv hadde ønsket å komme hjem til din egen leilighet om det var deg som leide ut.