FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

I Bangkok: Skitne, bråkete, uimotståelige Chinatown

Av Axel Munthe-Kaas Hærland28.11.18 09:46 | Oppdatert: 28.11.18 22:57

Del saken på:

Mens større og større deler av det tradisjonelle bybildet rives opp med roten finnes det fremdeles steder hvor du kan oppleve Bangkok slik det en gang var. Men for hvor lenge?

Bangkok gjennomgår i disse dager en enorm endring. Markeder og gateselgere erstattes med kjøpesentre og kaffekjeder. Pregløse leilighetsbygg i glass og stål vokser frem der tradisjonelle nabolag en gang sto.

Mange har uttrykt bekymring over at en av verdens mest unike og spennende storbyer er i ferd med å miste særpreget som en konsekvens av den utrettelige utviklingen.

Annonse
Reise til Thailand

– Vi er i ferd med å miste Bangkoks hjerte og sjel, uttalte den lokale turoperatøren Michael Biedassek til National Geographic i år.

– Folk, mat, tradisjoner, arkitektur og livsstil forteller deg mye om et steds DNA. Og hvis Bangkoks DNA utslettes, hva sitter vi igjen med? Det vil bare bli en kopi av internasjonale byer.

Heldigvis finnes det deler av Bangkok hvor du fremdeles kan se, lukte, føle og smake på den opprinnelige byen. Chinatown er en av dem. Men besøk for all del nå, mens du fortsatt kan. Også her står endringene på dørterskelen.

Et angrep på sansene

En vandring i Chinatown – på godt og på vondt – er et kontinuerlig angrep på sansene. Det er også en reise i Bangkoks historie.

Chinatown har røtter tilbake til slutten av 1700-tallet, da landløse bønder emigrerte fra sykdom og forfølgelse i Kina, slo seg ned ved bygrensen og bygde opp det som skulle utgjøre Bangkoks senter for handel de neste 200 årene.

Lenge har nabolaget eksistert i en boble, tilsynelatende immun for den rivende utviklingen som har tatt resten av hovedstaden med storm. Mye handler om beliggenhet. Hittil har den eneste måten å ankomme bydelen vært med taxi, tuk tuk eller via Chao Phraya-eleven, slik kinesiske handelsskip gjorde i hundrevis av år.

Nå kommer endringer i form av to nye metrostasjoner, som etter planen skal åpne i september 2019. Hvordan en billigere og mer strømlinjeformet tilgang vil endre Chinatown i fremtiden, særlig når turistindustrien i Thailand bare er anslått til å vokse, gjenstår å se.

Bangkoks matmekka

Handelskulturen forblir kjernen i Chinatowns dagligliv, enten du er på leting etter gull, silke, krydder eller pastellfargede teddybjørner. Det er lite du ikke finner til salgs i smugene rundt Yaowarat road, som gjør retningsløse vandringer i bydelen til en utrettelig attraksjon.

Men mer enn piratkopierte vesker og billig elektronikk er det maten som setter Chinatown på turistkartet. For gatemat finnes det knapt en bedre destinasjon noe sted i Bangkok, særlig nå som de tradisjonelle trallene i blant annet Khao San Road i større og større grad blir bannlyst av militærjuntaen som del av hovedstadens fornyelse.

Når mørket faller på transformeres Yaowarat til landets kanskje største matmarked under åpen himmel. Panner freser, gryter syder, langbord blir satt ut midt på fortauet og tusenvis av mennesker inntar middag skulder til skulder mens trafikken brøler forbi i bakgrunnen. Stressende, tenker du kanskje? Så absolutt! Men en middag i Chinatown – i alt sitt neon-opplyste kaos- vil sette seg sterkere i minnet enn de fleste restauranter du finner på Tripadvisor.

Tre grunner til å inkludere Chinatown på din neste Bangkok-reise

Spis deg svimmel

Chinatown har lenge vært kjent som en av Bangkoks beste destinasjoner for gatemat. Restaurantene holder koken fra lunsjtid, men det er først etter mørkets frembrudd at området eksploderer i et salig fyrverkeri av lyder, lukter og smaker.

Ikke dra hit for Pad-Tai eller vårruller, men benytt anledningen til å prøve noe nytt og ukjent. Noen forslag inkluderer: østersomelett, klebrig durian-ris, Khao Kha Moo og grillet blekksprut. Hvis du frykter at en ensom vandring langs Yaowarats markeder kan føles overveldende, kast deg på en av områdets populære matturer.

Utforsk de yrende smugene og markedene rundt Yaowarat Rd

Mange besøker Chinatown uten å se annet enn Yaowarat road, som er synd, for det er i smugene og smågatene rundt hovedkjernen at den virkelig magien finnes. Den beste strategien for førstegangsbesøkende er å brette sammen kartet, skru av GPSen og la sansene lede vei gjennom mylderet. Å gå seg vill er hele poenget, men du vil uansett ikke være langt unna hovedveien, som gjør området svært lett å orientere seg i.

Ta et sidesprang til Talad Noi

Vær på plass så tidlig som mulig ved det mektige Wat Traimit templet for å se den 5.5 tonn tunge gullbuddhaen – største av sitt slag i verden – før du fortsetter forbi porten til Chinatown og videre til det historiske nabolaget Talad Noi. Du vil skjønne at du er på rett kurs når du ser oljede hauger med skruer og motordeler langs fortauene. Gå videre gjennom labyrinten av smågater, lenge og lengre innover mot Chao Phraya elven, og du befinner deg plutselig i et av byens eldste nabolag. Få med deg solnedgangen med en drink fra balkongen på River View Guest House, før du drar tilbake til Yaowarat og spiser deg systematisk fra ende til ende.

Slik reiser du dit

Du kan fly direkte fra Norge til Bangkok med flyselskaper som Norwegian og Thai Airways. I Bangkok er Chinatown enkel å nå fra store deler av byen, særlig via vannveien.

Her kan du bo

Budsjett – River View Guest House – Billig hotell med en av bydelens beste utsikter. Hyggelig restaurant på taket, perfekt for en drink i solnedgangen. Adresse: 768 Soi Phanurangsi, Songsvard road.

Middels Grand China Princess Hotel – Tilbyr gode rom til riktig pris, frokost inkludert. Er også kjent for hjelpsomt personale og takrestaurant med god utsikt. Svømmebasseng. 500–1000 kr natten. Adresse: 215 Yaowarat Road, Samphantawong.

Luksus – Shanghai Mansion -prisvinnende luksus, designet for å gi en opplevelse av 1930-tallets Shanghai. Adresse: 479–481 Yaowaraj Road, Samphantawong.