FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Snart vinter: 12 grunner til å glede seg

Av Mona Langset19.10.18 15:07 | Oppdatert: 22.10.18 10:41

Del saken på:

Før du vet ordet av det er vinteren her med en verden kledd i hvitt.

Noen gruer seg til måking og glatte veier, mens andre ikke kan vente til det blir rim på trærne og snø på bakken. Noen har allerede begynt å bruke snøen som er spart på siden sist vinter. På Sjusjøen og Kvitfjell er skisesongen i gang. I resten av landet må vi vente litt til.

Her er noen av grunnene til å glede seg til at Kong Vinter tar skikkelig grep:

Kakao

Aldri smaker varm sjokolade bedre enn når du kommer inn med frost i kinnene etter en kaldt dag ute.

Lag den gjerne med meksikansk vri, eller med rødvin. Eller lag Kong Olavs favoritt-kakao med kokesjokolade, helmelk og krem

Ake

I fjor åpnet gondolen til toppen av fjellet Hoven i Loen. Med den åpnet også muligheten til å ta en av Norges lengste aketurer. Løypa fra toppstasjonen 1011 meter over havet til Opheim er åtte kilometer lang. Det er to muligheter: En slakk løype, og en bratt for de fryktløse. Den siste har 12-årsgrense, og hjelm er anbefalt. Det er mulig å leie to ulike kjelketyper der, eller ta med eget akeutstyr.

Sitte på varme seter i Hafjell

Vi blir lett frosne i stolheisen, derfor er det deilig at også Hafjell nå får ny seksseters ekspress-stolheis med varme i setene og plastboble som skjermer for vinden. Den nye stolheisen vil starte på gondolens endestasjon, Mosetertoppen. Der blir det også fem kilometer med nye, familievennlige løyper. På bildet ser du at arbeidene er i gang.

Gå på skøyter

Om du vil gå hånd-i-hånd i med kjæresten i kveldsmørket på Narvisen i Oslo sentrum, danse på en islagt innsjø, eller bare gå og gå og gå med klappskøyter: Snart fryser både sjøer og skøytebaner til.

De ivrigste går langt. Den lengste distansen på Norway Skating Festival på Mjøsisen, for eksempel, er hele 20 mil.

Kjøre tråkkemaskin i Hemsedal

Alle som har vært tidlig i bakken og kost seg i nypreparerte kordfløyelsløyper, kan nå få førstehåndskjennskap til hvordan de blir til. I Hemsedal blir det et nytt tilbud der publikum kan være med og kjøre en av de mest moderne og avanserte tråkkemaskinene.

Nordlys

Like fascinerende hver gang, uansett om det er stort eller lite. Dette er fra en guidet nordlyssafari på Kvaløya utenfor Tromsø.

Årskortet alle har råd til

I Groruddalen kan alle barn glede seg til å stå på ski i Jerikobakken, selv om de ikke har slalåmutstyr. Det lille alpinanlegget som drives på dugnad av Lindeberg Sportsklubb avdeling Skigruppe, har sannsynligvis Norges billigste årskort. De koster bare 200 kroner, og da er skiutstyr og skiinstruksjon for dem som trenger det, inkludert!

Nytt barneområde i Trysil

Trysil har alltid satset på barn, og i år blir det enda bedre tilbud til de yngste. Ved Skihytta blir det nytt barneområde med ny heis, to nye bakker, snøproduksjon og en utvidet og totalrenovert restaurant. Den populære Maskoten Valle vil også være der.

Kortreiste skiturer

Selv de mest urbane av oss kan spenne på seg skiene like utenfor døren om vinteren. Landets største byer har et vell av skiløyper bare en liten trikketur eller fløytur fra sentrum. Bildet er tatt ved Trollvannstua i Oslo.

Her kan du se hvor du får hjemmebakte kanelsnurrer og ekte kakao på hyttene i marka.

Langreiste skiturer

Gå fra fra hytte til hytte, for eksempel i Jotunheimen, Hallingskarvet eller Hardangervidda. Du bestemmer selv hvor lang turen skal bli og hvor mange dager du skal gå. Bildet er tatt på Hardangervidda, mellom Mårbu og Kalhovd.

Ny gondol i Bad Gastein

Bad Gastein i Østerrike det samme for ski-charterturister som Gran Canaria er for sol-og-bad-turister: Ingen reisemål er i nærheten når det gjelder besøk av nordmenn om vinteren. I år kommer en ny gondol. Den kan løfte inntil 3000 personer i timen fra 850 meters høyde til toppetasjen på 2100 meter over havet. Gondolen skal fordoble heiskapasiteten og forhåpentligvis fjerne køene.

Jul

Si hva du vil om at julepynten kommer tidligere og tidligere for hvert år. Vi synes likevel det er koselig med julelys og stjerner i gater og vinduer når vi er inne i den aller mørkeste årstiden. Dette er gågaten i Lillehammer.

Og selv om snøen lar vente på seg, er det fullt mulig å finne den gode julestemningen likevel.