FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Høstens beste uteliv

Av Mona Langset21.09.18 15:23 | Oppdatert: 23.09.18 11:50

Del saken på:

Uansett om du har fri en hel høstferieuke, eller bare en ettermiddag eller helg, er det mulig å nyte det beste høsten har å by på utendørs.

BYGDØY (VG Reise) Bålet knitrer i fjæresteinene mens bestevennene Petter (10) og Carla (10) griller pølser til middag. Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet etter en knusktørr sommer med påfølgende våt høst.

Nå er det tillatt å steke pølser over åpen ild i skog og mark igjen. Men du har likevel ansvar for å holde ilden under kontroll, og å rydde opp etter deg.

– Det er så kort vei, og enkelt å komme hit, sier Petters mamma Ingunn Meringdal.

For vennene som bor på St. Hanshaugen, et steinkast fra Oslo sentrum, er det kort vei både til sjøen og marka. Slik er det også om du til daglig tråkker asfalten i Bergen, Trondheim eller Tromsø. Alle de største norske byene er omgitt av flott natur.

– Det er kort vei til turterrenget. Mange trenger heller ikke gå lenger enn til rett utenfor huset for å sette opp teltet eller hengekøyen, påpeker generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Vil du likevel ut på en lengre tur, er mye lagt til rette for for at barn og unge skal få fine ute-livsopplevelser i høst.

Her er noen forslag til kortreiste og langreiste aktiviteter:

Sove ute

Ta med hengekøyen, teltet eller soveposen ut i skogen eller bare bak huset. Har du ikke alt utstyret du trenger, er det mulig å få lånt noe på BUA, som har utlånsavdelinger over hele landet. Sjek hva som finnes i nærheten av deg på Bua.io

Stisykling i Trysil

Tidligere denne måneden åpnet Trysil det siste tilskuddet til sykkelstinettet i området som nok er mer kjent som Norges største alpinanlegg. Trysil ønsker også å være Norges største stisykkeldestinasjon, og den nye «Miss Piggy»-løypen er et tilbud til de tøffeste syklistene. Området har også et omfattende sykkelstitilbud for barn i alle aldre.

Klatreparker

Barn elsker å klatre, så hvorfor slutte å klatre når du blir voksen? Klatreparkene som det stadig blir flere av over hele landet, har utfordringer på alle nivåer. Noen av de siste er «Høyt & Lavt» i Bergen og Kristiansand.

Via ferrataer

Faste bolter og vaiere i fjellveggen gjør det mulig for dem som ikke er spesielt gode til å klatre, å utfordre høydeskrekken i bratte fjellvegger. En av de mest kjente via ferrataene i Norge er den i Loen. Der er det også en 120 meter lang hengebro. Anbefalt aldersgrense 12 år.

Via Ferrataene er åpen frem til snøen kommer.

Marka

Turen trenger selvsagt ikke være vertikal. Ta med niste og sitteunderlag og gå i ditt nærmeste turområde. Er turmålet en av hyttene i marka, er det stor sjanse for at du kan spise ferske kanelsnurrer eller andre boller til lunsj.

Gratis hytter

Statskog eier over 100 små hytter rundt i landet som alle kan låne gratis. De står ulåst, og er til fri benyttelse for folk på tur. Regelen er at du kan overnatte en natt, og må rydde og vaske etter deg. På Statsskog.no kan du se hvor hyttene befinner seg.

Rimelige hytter

Alle som vil ha friluftsaktiviteter ved sjøen kan leie en av de til sammen 90 kystledhyttene for en rimelig penge. Mange av «hyttene» er gamle fyr, naust og sjøbuer. En del av dem har også egen robåt. Et av de siste tilskuddene til kystledhyttene, er den røde som kalles «Tieren» på Hovedøya i Oslo. Finn ledig hytte på Kystled.no

På skinner til Gaustatoppen

Den tidligere hemmelige NATO-banen inne i Gaustatoppen er åpen hver dag frem til 21. oktober. Dette er en spennende måte å ta seg til toppen av det 1800 meter høye fjellet på, hvis du ikke heller vil ta turen opp til fots.

Turistforeningens hytter

På Turistforeningens hytter er det alltid plass til turgåere, selv om du ikke har forhåndsbestilt. Du trenger heller ikke være medlem av Turistforeningen for å bo der, men det blir billigere da. Medlemspriser varierer fra 100 til 250 kroner natten på ubetjent hytte, til rundt 800 på betjent hytte, inkludert fullpensjon.

Med små barn er det nok lurest å bo fast ett sted og ta dagsturer. Større barn kan være med og gå fra hytte til hytte.

Betjente hytter med matservering

Disse turistforeningshyttene har åpent i uke 40: Solheimstulen, Svukuriset, Gjendesheim, Fondsbu i Jotunheimen, Mogen på Hardangervidda, Rondvassbu i Rondane og Snøheim på Dovrefjell. I Uke 41 har Aurlandsdalen turisthytte i Skarvheimen, Gaustatoppen og Rønningen gård åpent.

Disse har åpent hele høsten: Haukeliseter, Preiksestolen Fjellstue, Kobberhaughytta og Eiksetra.

Hyttenyhet på Hardangervidda

I sommer overtok DNT Solheimstulen på Hardangervidda. Hytta som ligger helt innerst i Jønndalen i Uvdal og Numedal, er et godt utgangspunkt for dagsturer. Det er bilvei helt fram, og du kan gå videre på merkede stier til andre hytter som Mårbu, Rauhelleren, Åan og Imingfjell.

I uke 40 blir det lek og aktiviteter for barn hver dag.

Sjørøvertokt på Gjende

Gjendesheim i Jotunheimen arrangerer sjørøvertokt for barnefamilier fra 29. september til 2. oktober. Små og store sjørøvere drar på tokt med «Gjendeskuta» på Gjende. Her er det også en piratsti med poster underveis med spørsmål som «Hvordan sover en ekte sjørøver?» Sjørøverne sover og spiser på Gjendesheim, men siste natt blir det overnatting i lavvo for dem som vil. Anbefalt for barn fra 4 år med voksenfølge. Større barn kan være med og gå turen over Besseggen.

Lek og moro i Rondane

DNTs Turboteam besøker Rondvassbu i uke 40 og byr på aktiviteter og moro for hele familien. De organiserer toppturer, bålmat, spikking, quiz og tegning. Tilbudet er gratis for dem som bor på Rondvassbu. En voksen må følge barnet på aktivitetene – men er det flere voksne i følget kan den ene unne seg en tøffere topptur mens den andre leker med barna.

For barn på Fondsbu

På Fondsbu i Jotunheimen blir det aktiviteter for barn fra mandag til lørdag, blant annet turer i området, utelek, eventyrstunder og steking av lapper og pinnebrød på bål ved dammen.

Hytte til hytte på sykkel

DNT ung Lillehammer inviterer til en annerledes hytte- til hyttetur på sykkel for ungdom i uke 40. Meld deg på – eller sykle på egen hånd. Turen starter på Vetåbua, videre til Djupslia neste dag og ender på Lillehammer.

Sykle gjennom Dovrefjell og Rondane

I sommer åpnet en ny sykkelsti fra Dombås til Hjerkinn, med mulighet til å sykle gjennom Dovrefjell og Rondane. Du kan leie sykkel flere steder i området, slik at det er mulig å sykle fra Dombås til Hjerkinn, gå til Grimsdalshytta og sykle til Dørålseter eller Bjørnhollia. NB: Sjekk åpningstidene på hyttene på Ut.no.

Sykle i Valdres

I Valdres finnes det kilometervis med fjellveier som egner seg til korte eller lengre turer. Turistkontoret har samlet en del av turforslagene på Valdres.no

Matte- og kajakk

Ungdommer i alderen 12 til 15 år kan bli med på Newton camp på Risøya Folkehøgskole og DNT-hytta på Lyngør fyr fra 1. til 3. oktober. Her blir det påfyll både for hjerne og kropp: studenter fra Universitetet i Agder lager realfagsoppgaver, og det blir kajakkpadling og klatring. Samme type Newton camp arrangeres på Bjørnevasshytta.

Ny hytte i Oslomarka

Fuglemyrhytta på Vettakollen i Oslo åpner 25. september. Den ubetjente hytta med ti sengeplasser blir et turmål i seg selv: Den er tegnet av Snøhetta, har en moderne arkitektur og fantastisk utsikt over Oslofjorden. Korteste vei inn dit er fra Skådalen T-banestasjon, to kilometer unna.

Vaffeltur i Bymarka

Rønningen gård i Bymarka i Trondheim er et flott sted for dagsturer i høstferien. Hytta har servering hele året, og turen inn passer godt for barneføtter. Vafler, kanelboller og hytteburger står på menyen.