BYGDØY: Kortreist bålkos for Ingunn Meringdal, Petter Meringdal Høkeli og Carla Paulsen Andreassen Foto: VG

Høstferiens beste uteliv

Uansett om du har fri en hel uke, eller bare har en ettermiddag eller helg til disposisjon, kan du nyte det beste høsten har å by på utendørs. Rull nedover på siden og få mange tips til høstferien.

BYGDØY (VG Reise) Bålet knitrer i fjæresteinene mens bestevennene Petter og Carla griller pølser til middag. Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet.

Nå er det tillatt å steke pølser over åpen ild i skog og mark igjen. Men du har likevel ansvar for å holde ilden under kontroll, og å rydde opp etter deg.

les også

Kortreiste høstturer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø

– Det er så kort vei, og enkelt å komme hit, sier Petters mamma Ingunn Meringdal.

For vennene som bor på St. Hanshaugen, et steinkast fra Oslo sentrum, er det kort vei både til sjøen og marka. Slik er det også om du til daglig tråkker asfalten i Bergen, Trondheim eller Tromsø. Alle de største norske byene er omgitt av flott natur. Vi har tidligere skrevet om mange gode forslag til bynære høstturer.

– Det er kort vei til turterrenget. Mange trenger heller ikke gå lenger enn til rett utenfor huset for å sette opp teltet eller hengekøyen, påpeker generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

POPULÆRT: Ta gjerne med deg sommerens store farsott inn i høsten. Foto: Helge Mikalsen/VG

les også

En natt i hengekøye

Vil du likevel ut på en lengre tur, er mye lagt til rette for for at barn og unge skal få fine ute-livsopplevelser i høst.

Her er noen forslag til kortreiste og noen litt mer langreiste aktiviteter:

Sove ute

Ta med hengekøyen, teltet eller soveposen ut i skogen eller bare bak huset. Har du ikke alt utstyret du trenger, er det mulig å få lånt alt fra telt og liggeunderlag til stormkjøkken, kano, fiskestenger og hengekøye på BUA, som har utlånsavdelinger over hele landet. Sjekk hva som finnes i nærheten av deg på Bua.io.

Turutstyr selges også ofte brukt, selv nesten uten at det er brukt.

Takket være allemannsretten i Norge kan du overnatte nesten hvor som helst i utmark, så lenge du holder deg minst 150 meter unna hus og hytter, og pakker sammen etter to netter.

– Det er ikke nødvendig å reise langt for å skape gode minner. For barna kan en telttur i hagen eller i nærområdet være en mer enn stor nok ekspedisjon, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

TRYSIL: Du finner sykkelstier av alle vanskelighetsgrader. Foto: Mona Langset/VG

Sykle på stier i Trysil

Trysil ønsker å være Norges største stisykkel-destinasjon, og tilbudet øker for hvert år. I Gullia er det nå over 25 kilometer med sykkelstier, fra grønne letter til svarte avanserte. Nå bygges det enda en løype i dette området.

I høstferien 2019 utvides også tilbudet til de tøffeste syklistene når parallellslalåmløypen «Twin Peaks» åpner i GT Bike Park. Her kan to syklister kjøre parallelt ned en løype med wallrides, hopp, og et stort byggverk med en bro som man først sykler over, så inn i en sving og deretter under.

VG reise har tidligere skrevet om flere steder hvor du kan ta med sykkel i skiheisen og sykle ned slalåmbakken

RJUKAN: I den nye klatreparken kan du ta Sabotørruta, og «hoppe fallskjerm» ut av fly. FOTO: ALEKSANDER GAMME

Klatreparker

Barn elsker å klatre, så hvorfor slutte å klatre når du blir voksen? Klatreparkene som det stadig blir flere av over hele landet, har utfordringer på alle nivåer. En av de nyeste klatreparkene er den på toppen av fjellet ved avstigningen til Krossobanen i Rjukan. Her kan du utfordre deg selv med Sabotørløypa, hvor du klatrer deg gjennom de spennende døgnene i 1943, hinder for hinder, med skilt som forteller historien underveis. Les mer om den i vår reportasje om steder du bør besøke i Norge.

JERNVEI: Via Ferrata betyr Jernvei. Dette er en del av via ferrataen i Loen. Foto: Privat

Via ferrataer

Faste bolter og vaiere i fjellveggen gjør det mulig for dem som ikke er spesielt gode til å klatre, å utfordre høydeskrekken i bratte fjellvegger. En av de mest kjente via ferrataene i Norge er den i Loen. Der er det også en 120 meter lang hengebro. Anbefalt aldersgrense 12 år.

Vi har tidligere skrevet om flere av Norges via ferrataer som gir magesug til grøss og glede.

Via Ferrataene er åpen frem til snøen kommer.

Marka

Turen trenger selvsagt ikke være vertikal. Ta med niste og sitteunderlag og gå i ditt nærmeste turområde. Er turmålet en av hyttene i marka, er det stor sjanse for at du kan spise ferske kanelsnurrer eller andre boller til lunsj.

les også

Kortreiste høstturer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø

INNI GAUSTATOPPEN: Banen som tar deg til toppen på 15 minutter. Foto: Trond Solberg/VG

På skinner til Gaustatoppen

Den tidligere hemmelige NATO-banen inne i Gaustatoppen er åpen hver dag frem til 20. oktober. Dette er en spennende måte å ta seg til toppen av det 1800 meter høye fjellet på, hvis du ikke heller vil ta turen opp til fots. Les vår reportasje om Nato-banen som ble turistattraksjon her.

Billetten opp koster 300 kroner, og tur-retur er det 390. Halv pris for barn.

Gratis hytter

Statskog eier over 100 små hytter rundt i landet som alle kan låne gratis. De står ulåst, og er til fri benyttelse for folk på tur. Regelen er at du kan overnatte en natt, og må rydde og vaske etter deg. På Statsskog.no kan du se hvor hyttene befinner seg.

KYSTLEDHYTTE: Denne er til leie på Hovedøya i Oslo Foto: Mona Langset/VG

les også

Her kan du feriere helt gratis

Rimelige hytter

Alle som vil ha friluftsaktiviteter ved sjøen kan leie en av de til sammen 90 kystledhyttene for en rimelig penge. Mange av «hyttene» er gamle fyr, naust og sjøbuer. En del av dem har også egen robåt. Et av de siste tilskuddene til kystledhyttene, er den røde som kalles «Tieren» på Hovedøya i Oslo. Finn ledig hytte på Kystled.no

Fjellstyrene har rundt 330 hytter til leie og utlån rundt om i landet. Rådgiver i Norges Fjellstyresamband, Torgeir Lande, forteller at du fortsatt kan tilbringe høstferien på en av deres hytter på for eksempel Hardangervidda, Rondane, Jotunheimen, Dovre, Forollhogna eller Snåsa.

– Fjellstyrene har hytter i alle kategorier, fra åpne steinbuer til hytter med strøm og vann. Det er fremdeles en del i høstferien, 74 stykker i uke 40 og 96 i uke 41. I tillegg kommer de som er åpne og de som ikke kan bookes på nettet.

Fjellstyrenes hytter kan bookes på inatur.no.

Turistforeningens hytter

På Turistforeningens hytter er det alltid plass til turgåere, selv om du ikke har forhåndsbestilt. Du trenger heller ikke være medlem av Turistforeningen for å bo der, men det blir billigere da. Medlemspriser varierer fra 250 kroner natten på ubetjent hytte, til rundt 900 kroner for eget rom på betjent hytte, inkludert fullpensjon.

Med små barn er det nok lurest å bo fast ett sted og ta dagsturer. Større barn kan være med og gå fra hytte til hytte.

FJELLTUR: Dagstur eller fra hytte til hytte. Barn liker seg på toppen. Foto: Mona Langset/VG

les også

Fem vakre fjellturer i Norge

Betjente hytter med matservering

Disse har åpent i uke 40: Liomseter i Langsua, Gjendesheim, Gjendebu og Fondsbu i Jotunheimen, Rondvassbu i Rondane og Snøheim på Dovrefjell.

Disse har åpnet i både uke 40 og 41: Svukuriset i Femundsmarka, Sota Sæter i Breheimen, Aurlandsdalen turisthytte i Skarvheimen, Gaustatoppen, turisthytte og Lysefjorden turisthytte.

Tungestølen turisthytte i Luster, som dronning Sonja åpnet i september, har åpent hver helg frem til 13/10. Den har også åpent i hele uke 41.

Disse har åpent hele høsten: Haukeliseter, Preikestolen Fjellstue, Kobberhaughytta og Eiksetra.

les også

Fotturene som tar pusten fra deg

Familieaktiviteter ved Gjende

Ved Gjendesheim i Jotunheimen kan barn og familier delta på en rekke aktiviteter i høstferien. Turboteamet til DNT kommer i uke 40. Deres aktiviteter passer for barn fra 4 år med voksenfølge, og er gratis for de som bor på Gjendesheim.  

Barna kan også melde seg på Jutulcamp, der skinnmester Sofie og steinaldermann Roni inviterer til naturliv og håndarbeid for barn fra syv til 12 år. Gjendeguiden inviterer til Hakkespettcamp der den voksne kan velge å være med på dagens aktiviteter, eller ta sin egen fjelltur mens barna er på oppdagelsesferd.

Større barn kan være med og gå turen over Besseggen.

les også

De mest populære fjellturene

Lek og moro i Rondane

DNTs Turboteam besøker også Rondvassbu i uke 40 og byr på aktiviteter og moro for hele familien der. De organiserer toppturer, bålmat, spikking, quiz og tegning. Tilbudet er gratis for dem som bor på Rondvassbu. En voksen må følge barnet på aktivitetene – men er det flere voksne i følget kan den ene unne seg en tøffere topptur mens den andre leker med barna.

les også

Fem vakre fjellturer i Norge

For barn på Fondsbu

På Fondsbu i Jotunheimen blir det aktiviteter for barn fra søndag til fredag i uke 40, blant annet turer i området, utelek, eventyrstunder og steking av lapper og pinnebrød på bål ved dammen.

Sykle gjennom Dovrefjell og Rondane

I fjor sommer åpnet en ny sykkelsti fra Dombås til Hjerkinn, med mulighet til å sykle gjennom Dovrefjell og Rondane. Du kan leie sykkel flere steder i området, slik at det er mulig å sykle fra Dombås til Hjerkinn, gå til Grimsdalshytta og sykle til Dørålseter eller Bjørnhollia. NB: Sjekk åpningstidene på hyttene på Ut.no.

VALDRES: Sykle i Valdres og møt skotsk høylandsfe langs veien. Foto: Tore Kristiansen/VG

Sykle i Valdres

I Valdres finnes det kilometervis med fjellveier som egner seg til korte eller lengre turer. Turistkontoret har samlet en del av turforslagene på Valdres.no

FUGLEMYRHYTTA: Populært kortreist turmål i Oslo. Foto: Mona Langset / VG

Nye hytter i Oslomarka

Fuglemyrhytta på Vettakollen i Oslo åpnet høsten 2018. Den ubetjente hytta med ti sengeplasser ble raskt et populært turmål i seg selv, også for dem som ikke skal overnatte.

Den er tegnet av Snøhetta, har en moderne arkitektur og fantastisk utsikt over Oslofjorden. Korteste vei dit er fra Skådalen T-banestasjon, to kilometer unna.

les også

Fuglemyrhytta: Oslos nye, populære utested

12. mai i år åpnet enda en ny DNT-hytte like ved Oslo. Huldreheim ligger lett tilgjengelig hytte i Østmarka ved Rælingen, og passer fint for barnefamilier. Den har åtte sengeplasser. Kort vei fra parkeringen ved Hekner innenfor boligområdet ved Flatby.

Vaffeltur i Bymarka

Rønningen gård i Bymarka i Trondheim er et flott sted for dagsturer i høstferien. Hytta har servering hele året, og turen inn passer godt for barneføtter. Vafler, kanelboller og hytteburger står på menyen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder