FLOTT TOPP: Alpene er et fantastisk sted for en skiferie og Zermatt kan også by på god mat. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Zermatt: Gourmet i alpene

Den bilfrie sveitsiske alpelandsbyen Zermatt lokker både ski- og matglade til fjells I vinterhalvåret.

ZERMATT (VG reise) Zermatt ligger 1620 meter over havet, like under den ikoniske fjelltoppen Matterhorn. Men til tross for 360 kilometer med skiløyper, er det ikke bare snø og gode skiforhold som lokker turistene til fjells.

Zermatt er nemlig også kjent for å være litt av en gourmet-destinasjon.

les også

Norges beste skibakker

360 GRADER: Fra Matterhorn Glacier Paradise har du panoramautsikt over landskapet.

Det er ikke bare i selve alpelandsbyen Zermatt vi finner gode restauranter og smakfulle opplevelser. Også i løypene i fjellsiden ligger restauranter i enhver prisklasse og stil. Koselige Zermatt er med andre ord en fristende destinasjon å reise til for flere enn de som trives med ski på beina.

Skiopplevelser i Zermatt

Det finnes et stort nett av skiheiser, gondoler, samt tog som tar en frem til ulike løyper fra alpelandsbyen. Tre topper med flotte utsiktspunkt og løypenett:

Matterhorn Glacier Paradise, også kalt Klein Matterhorn, ligger på 3883 meter over havet. Her får du 360 graders panoramautsikt over 38 fjelltopper som rager 4000 moh. samt 14 isbreer i de franske, italienske og sveitsiske alpene.

Gornergrat ligger på 3089 moh. med storslått utsikt mot Matterhorn. Det går tog til Gornergrat fra Zermatt.

Rothorn, høyden heter egentlig Unterrothorn, ligger på 3103 moh. Her er det utsikt mot de høyeste toppene i alpeområdet Valais.

IKKE BARE SKI: Zermatt er nemlig også kjent for å være litt av en gourmet-destinasjon. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Gastroturisme i Zermatt

Med mer enn hundre restauranter i selve Zermatt og over førti i fjellsidene rundt, er det ikke mangel på gode spisesteder. Ostefondue er typisk og hører med til et opphold i Zermatt. Men her finnes også Michelin-restauranter, unikt beliggende restauranter i løypene, samt trendy spisesteder og barer i sentrum.

Middag under stjernehimmelen: «Dining with the Stars» er en middagsopplevelse som gjennomføres hver torsdag i perioden januar til mars og innebærer togtur med Gornergrat Railway tur/retur Zermatt-Gornergrat, kinesisk fondue samt et besøk i Gornergrat observatory.

Pris: voksen cirka kroner 850. Barn under ni år: gratis, barn 9 – 16: cirka kroner 350.

Gå kjøkkenveien: «Kitchen Around» er matopplevelsen for matentusiasten! På utvalgte restauranter kan en mindre gruppe på maks fire personer bli med på en gourmetopplevelse utenom det vanlige. Nemlig å spise en fireretters meny på ulike kjøkken, mens kokkene står og tilbereder maten til deg, dine venner og restaurantens gjester for øvrig. Bør bookes i god tid.

Pris: cirka kroner 1600 per person.

les også

Skiglede på Geilo

Gondolfondue: Hva med å dele et måltid ostefondue i høyden over Zermatt? Gondola Fondue starter idet de siste solstrålene er på vei ned, og består for øvrig av valgfrie forretter, vin samt snaps. Dette skjer kun én gang i året og må bookes i god tid. I 2018 er dette lagt til fredag 6. april.

Pris: cirka kroner 800. Barn 9 – 16 år: cirka kroner 650.

HYGGELIG: Zermatt er en koselig og bilfri by. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Her spiser du

Hotel Post har flere restauranter, barer og nattklubb, og er et sted der mange samles på kvelden. Le Gitan er en koselig restaurant, som også serverer klassikeren ostefondue. Chalet Etoile ligger i Cervinia og nås ved å ta gondolen helt til topps på Matterhorn Glacier Paradise, for så å kjøre ned på italiensk side mot Cervinia.

For en kveld med et besøk på en bedre Michelin-restaurant, er det to alternativ. Ristorante Capri som har én stjerne og After Seven som har to stjerner.

les også

Slik tar du de perfekte feriebildene

Her bor du

Det finnes 108 hotell i Zermatt-området, med alt fra en til fem stjerner. Det er også mulig å leie hytter eller å bo i leilighet. Her er fem hotellforslag i ulik stil og pris.

Historiske Hotel Mount Cervin Palace er et fem stjerners luksushotell i sentrum av Zermatt. Omnia er et prisbelønnet boutique hotell som mikser moderne elementer med lodge-stil. Matterhorn Lodge er et familiedrevet mindre hotell i sentrum av Zermatt.

Le Petit CHARME-INN ligger sentralt i Zermatt, nær butikker og restauranter, og har takterrasse med utsikt. Et budsjettvennlig alternativ. Annex Antika har sjarmerende rom og tilbyr fasilitetene til hotellet som ligger 100 meter unna. Et budsjettvennlig alternativ.

les også

Fem vinterhoteller du må bo på

Praktisk informasjon

Skikort og kombinasjonsbilletter kan kjøpes på forhånd og det finnes flere steder å leie skiutstyr om du ikke ønsker å ta dette med helt fra Norge.

Det går elbusser fra flere stoppesteder i Zermatt til gondolbanen.

Husk også reiseforsikring. Det er kjekt å ha om uhellet skulle være ute.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder