LANZAROTE: I januar kan du få en rimelig ferie på Kanariøyene Foto: Lise Åserud/ SCANPIX

Hit bør du reise i januar: Ski, sydensalg og storbyshopping

Etter jul dumpes sydenprisene. Det samme skjer hvert år: I januar er det mulig å gjøre sydenkupp.

Syden-tilbudene kommer jeg tilbake til litt lenger ned på siden. Vi må bare dvele ved den fine norske vinteren først.

Mona Langset er ansvarlig for VG Reise. Her deler hun sine reisetips for januar

I fjor hadde jeg sesongens første skitur i midten av desember, fra Sollihøgda til Sørsetra, med blå himmel, snø på trærne og lav sol. På Skiforeningens føremelding ser man at det er mulig å gå på ski mange steder i Oslo-området nå, blant annet fra Sollihøgda, Frognerseteren, Ringkollen og Lygna. Du kan også ta kortere turer i Kjekstadmarka, og litt opp i høyden i Bærumsmarka og Lillomarka.

Ifølge Skisporet.no er det kjørt opp langrennsløyper mange steder i landet, og alle de store alpinanleggene har åpnet i alle fall en del av bakkene nå.

TRYVANN I JANUAR: Da har alle bakkene åpnet. Foto: Mona Langset / VG

les også

Trysil: Norges største skianlegg skal bli enda større

Sist helg ble Geilo kåret til Norges beste skisted 2019 i World Ski Awards, som ble delt ut i Kitzbühel. Kanskje januar skal bli måneden da du sjekker alt som har skjedd på Geilo de siste årene, som ny heis, nye løypetraseer, nytt snøproduksjonsanlegg og nytt serveringssted. Nytt velkomstsenter åpner nå i desember.

SORRISNIVA: Dette er en tidligere utgave av ishotellet. Nå bygges det opp igjen. FOTO: HANS ULRIK, SORRISNIVA IGLOO HOTEL

Før vi gir helt slipp på den kalde, fine tiden: Hva med en natt på ishotell? Igloo-hotellet Sorrisniva ved bredden av Altaelva bygges for 21. gang i vinter. Årets hotell åpner den 20. desember. Bortsett fra 24. og 25. desember, holder det åpent hver dag til 7. april. Hotellet ligger 25 minutters kjøring utenfor Alta, vekk fra lysene i byen. Det gjør opplevelsen enda bedre hvis du får nordlys mens du er der.

Spektakulære nordlysopplevelser kan du få i alle de nordligste fylkene nå. Opplevelsen blir aller best i litt avsidesliggende områder der det ikke er annet lys.

Varm vinter

Frister det mer med sol og varme i vinter, kan det være lurt å reise i januar. I skoleferiene blir prisene alltid skrudd opp. Når elever og lærere må tilbake til klasserommet etter jul, kan de som ikke er av avhengige av skole reise veldig mye billigere.

I midten av februar har skolene vinterferie, så da settes prisene opp igjen.

les også

Slik vil reisebransjen gjøre verden til et bedre sted

SHOPPING: Times Up Vintage i København Foto: Sara Berge Holmberg/VG

Shopping

En annen grunn til å reise i januar, er salget i butikkene. Det er januarsalg på mange av de tradisjonelle sydendestinasjonene. Og det er salg i storbyene. Drømmer du om shopping i Barcelona, Berlin, København,Paris, London eller New York kan du få mye for pengene i januar.

Både i London og Paris starter salget for fullt allerede andre juledag, men varer i hele januar. Det er for øvrig mye hyggelig å gjøre i New York om vinteren. Bare husk varme klær. Kuldegradene føles ekstra kalde i The Big Apple.

les også

Ti grep for være snillere mot miljøet på ferie

NEW YORK: Snø på Times Square Foto: Thomas Nilsson / VG

Eksotisk drøm

Vil du være helt sikker på ikke å fryse må du velge et annet reisemål. Skal dette bli vinteren da du legger ut på den store eksotiske drømmereisen? Når vi søker på eksotiske reisemål hos charterselskapene i januar, finner vi for eksempel to uker med fly og hotell i Thailand for 7000 - 8000 kroner, to uker i Vietnam for rundt 9000, på Bali for rundt 12.000, alle priser per person i dobbeltrom.

Foretrekker å reise rundt med sekk og lokale kollektivtransportmidler fremfor trillekoffert og charterfly, kan du lese VG reises råd til backpacking for nybegynnere.

MAURITIUS: Drømmen om paradis for mange Foto: Mattis Sandblad/VG

Er du innstilt på å reise langt, kan du også la deg inspirere av våre tidligere reportasjer om strandmagi på Hawaii og tips til en aktiv ferie der.

Mellom Hawaii og New Zealand finner du en annen stillehavsdrøm: De 15 Cook-øyene med blant annet Rarotonga og Aitutaki. Det går an å kjøpe toukers pakketurer fra Norge med rutefly og hotell. Det er likevel ikke veldig stor sjanse for å treffe naboen etter at du har reist den raskeste ruten – nesten 30 timer – via London og Los Angeles for å nå dine drømmers hvite strender og vaiende palmer på Rarotonga.

COOK-ØYENE: Lange, hvite, myke strender langt fra Norge Foto: James D. Morgan / Getty Images AsiaPac

Alltid Kanari

Uansett hva vi drømmer om, er det likevel Kanariøyene de fleste reiser til. Kanariøyene har vært populære lenge og i vinter øker det enda mer, ifølge norges største feriereisebyrå, Ticket.

Øyene er lett tilgjengelige med direktefly fra hele Norge, og alt ligger til rette for en innholdsrik ferie, enten du søker naturopplevelser på Tenerife, vingårder på Lanzarote eller de fineste strendene på Fuerteventura.

Når noen sier at Gran Canaria er «harry» blir jeg oppriktig fornærmet på øyas vegne. For Gran Canaria er så mye mer enn de turisttette stedene i sør. Provinshovedstaden Las Palmas er en herlig spansk storby. Vil du spise tapas med lokalbefolkningen der skal du ta turen en torsdag når det er tapas-kveld i gamlebyen.

les også

Slik vil reisebransjen gi deg bedre miljøsamvittighet

Leier du bil, motorsykkel eller vanlig sykkel er det fullt av trivelige landsbyer å utforske uten å treffe naboen hjemmefra. Det er heller ikke stor sjanse for å treffe naboen på den «hemmelige» paradisstranden Güi-Güi uten bilvei på vestsiden. Vil du leve luksusliv, kan du sjekke inn på på et luksushotell. Og liker du deg så godt på Gran Canaria at du også vil gifte deg der, er muligtheten absolutt tilstede. Sjømannskirken i Arguinneguin er nemlig nordmenns mest populære bryllupskirke.

BASSENGLIV: Solen kan varme godt ved bassenget på Lanzarote i januar. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Når jeg nå i begynnelsen av desember søker på pakkereise med fly og hotell på Kanariøyene i januar, dukker det opp flere eksempler til rundt 2500 for fly og hotell i en uke.

Det er også mulig å få en uke på hotell pluss fly til Sharm el-Sheikh i Egypt eller Dubai for rundt 3000 kroner.

Vanligvis er januar tiden for å finne svært rimelige ruteflybilletter til Kanariøyene. I år er det ikke like billig. Det er mulig å komme frem og tibake til Gran Canaria eller Tenerife med rutefly for rundt 2500 kroner hvis du er fleksibel på avreisedatoer, men det er lengre mellom de billigste billettene enn det pleier på denne tiden. Det sier kanskje sitt om Kanariøyenes økende popularitet. Pris styres som kjent av etterpørsel.

GRAN CANARIA: Solnedgang i Arguinneguin Foto: Heritage Images / Hulton Archive

Noen blir aldri lei av å bo på det samme stedet og gjøre de samme tingene år etter år. Men er du klar for en helt ny vri på kanariferien, får du er forslag her:

Øyhopping. Det er et godt utbygget rutebåtnett mellom øyene, så alt ligger til rette for en variert ferie hvis du ikke bare vil ligge ved bassenget hele tiden. Og det kan være greit å ha en plan B eller plan C til soling akkurat i januar. Du er ikke garantert bikini- og badebuksevær hver eneste dag. Det er likevel langt mer sommerlig enn i Norge.

ØYHOPPING: Mellom alle kanariøyene går det rutebåter. Disse ligger i Los Christianos havn på sørsiden av Tenerife. Foto: Mona Langset / VG

Følg @vgreise på Instagram for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder