FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ansvarlig turisme: Slik kan du gjøre en forskjell

Av Mette Solberg Fjeldheim04.01.18 08:27 | Oppdatert: 29.04.18 17:11

Del saken på:

Vi tenker kanskje ikke så mye over det, men hver enkelt av oss kan gjøre en forskjell som turister. Både på godt og vondt.

Mette Solberg Fjeldheim er frilansjournalist, reiseskribent og grunnlegger av reisebloggen Reiselykke.

I 2016 var det mer enn én milliard mennesker som reiste på ferie. Verdens turismeorganisasjon, UNWTO, meldte i 2011 at tallet kan bli så høyt som 1,8 milliarder innen 2030. Dette påvirker den verden vi lever i og noen områder påvirkes mer enn andre.

Å reise ansvarlig

Hver enkelt av oss har påvirkningskraft, og det lille vi gjør ved vår tilstedeværelse kan berøre, endre, bidra, gjøre godt og gjøre skade. Særlig om det blir mange nok av oss, og spesielt om vi reiser i flokk. Turisme kan påvirke og skade både naturen, kulturarven, dyreliv og samfunnsstrukturer. Dette kalles gjerne «overturisme».

Å reise ansvarlig er et tema som rommer vidt og bredt. Det handler om miljø, samfunnsansvar og lokal økonomisk vekst. Det handler om å ta vare på naturen og vår felles kulturarv, og om klimaet og å unngå overturisme.

Det handler også om dyrevern og respekt for andre mennesker og kulturelle og religiøse skikker. Vi er tross alt gjest i det landet vi besøker. Dersom vi er åpne for kulturforskjeller kan vi få en langt dypere innsikt i destinasjonen, og kanskje til og med lære et og annet selv.

Sett deg inn i kulturen

I møte med nye kulturer og andre mennesker opplever jeg selv at jeg virkelig lærer – både om landet jeg besøker, den lokale kulturen og om meg selv. Dialog og innsikt gjennom erfaringer og opplevelser gjør inntrykk, og setter seg rett og slett bedre enn teori.

Uavhengig av hvor reisen går og hvor stor kulturforskjellen er, kan det være lurt å sette seg inn i lokale skikker, kleskodeks og opptreden i det offentlige rom før avreise. For den som ønsker å gjøre en forskjell lokalt, deler jeg derfor noen enkle tips til hvordan vi kan bidra – selv om vi er på ferie.

Fem enkle tips for å gjøre en forskjell lokalt

1. Legg igjen penger lokalt: Benytt lokale guider og sjåfører, kjøp lokalproduserte produkter og souvenirer og velg lokalt eide overnattingssteder. Spis på lokalt drevne restauranter som tilbyr kortreiste råvarer fra lokale leverandører. Slik kan vi bidra litt mer til litt flere der vi er gjester.

2. Pakk mindre og kjøp det du trenger: En del av det vi pakker med oss hjemmefra er forbruksvarer som også bidrar til tung bagasje. Ofte kan det like gjerne kjøpes på destinasjonen og slik kan du bidra litt ekstra.

3. Reis utenfor sesong: Besøk de mest populære turistattraksjonene i lavsesongen, eller velg mer ukjente reisemål. Slik kan flere få gleden av de fordelene turisme bringer med seg. Da har innbyggerne mer tid til oss, de som jobber med turisme kan forlenge sesongen og det blir mindre slitasje på populære severdigheter og turstier.

4. La være å gi penger til tiggende barn: Barn som tigger eller selger billige suvenirer på gaten skulle ikke vært på gata – men på skolen eller ute og leke. Det har tidligere blitt rapportert om menneskehandelskartell som tvinger barn til tigge i blant annet India. Derfor bør du heller donere en sum til en lokal organisasjon som sørger for at hjelpen når ut der det er størst behov.

5. Sett deg inn i hvor og hvordan du tipser: Vis gjerne at du er fornøyd med den guidede turen, hotellets rengjøring eller måltidet ved å tipse. Spesielt dersom det er kulturen i landet du besøker – i enkelte land avhenger store deler av lønnen av tips.