BRAN CASTLE: Lørdag er det fest her. Foto: Foto: Nils Vermund Gjerstad

Slik feires Halloween på Draculas slott

Hvert år blir halloween markert på Draculas slott i Transylvania. Gjestene kan forvente å høre knirkende dører mens de drikker svart vodka. Kanskje den blodtørstige greven selv dukker opp.

TRANSYLVANIA (VG reise): Etter noen timers ferd med buss fra den billedskjønne byen Braşov kommer jeg til en tilsynelatende koselig rumensk landsby. Sjåføren setter meg av med et sympatisk nikk som om han stilltiende vil si til meg «Lykke til. Du er på egen hånd nå».

Etter å ha gått et par gater skimter jeg det. Fra en bakketopp ruver tårnene majestetisk opp. Skifergrå skyer over slottet anslår stemningen. Det ser virkelig ut som det kan bo en blodtørstig greve der.

les også

Sjekk inn på et hjemsøkt hotell

HALLOWEENFEST: Bran Castle har fest hvert år den siste lørdagen i oktober eller første i november. Foto: Bran Castle

Draculas forbannelse

Det er en kald trekk i luften, og jeg trekker kragen på skinnjakken tettere rundt meg i det jeg setter kursen mot festningen. På vei opp mot steinmurene passerer jeg et ungt par som haster forbi nedover stien. Idet jeg står ved åpningspartiet må jeg tenke på Jonathan Harker. I fortellingen besøker den unge London-advokaten Dracula i Transylvania for å ordne noen forretningspapir for greven, som har en hemmelig plan om å flytte til England for å jakte på ferskt blod og spre sin forbannelse. Den går ut på at når man blir bitt av greven, blir man selv gjort til en udødelig vampyr.

SPEILBILDE: Dammen nedenfor fanger speilbildet av Bran Castle i Romania. Foto: Vadim Ghirda / AP

les også

Lev som en greve i Dracula-land

«Velkommen til mitt hus! Stig fritt inn. Dra trygt din vei, og la noe av den lykken du brakte hit forbli her», hilser greven Jonathan Harker i romanen. Jeg trår forsiktig inn og håper i mitt stille sinn at besøket mitt forløper seg noe mindre dramatisk enn det som bøker og filmer om den mystiske greven kan vise til.

Svart vodka

Halloween-feiring har blitt en årlig attraksjon på Bran Castle. I 2019 er feiringen lagt til kvelden 2. november, og varer til midnatt.

– Vi tilbyr blant annet en nattlig omvisningstur og svart vodka. At det kommer til å knirke litt i vegger og dører, må også Halloween-gjestene være forberedt på. Dracula selv kommer nok innom en tur for å sprite opp festen litt, sier Alexandra Cojanu. Hun jobber med PR og markedsføring av Bran Castle.

HALLOWEEN-NATT: For to år siden vant søskenparet Devendra (t.h) og Tami Varma fra Canada en natt i fløyelskledde kister på Bran Castle den 31. oktober, i en konkurranse hos Airbnb. Foto: Vadim Ghirda / AP

– Som museum åpnet slottet for turister i 1957, og siden 2009 har det vært privat eiendom. De fleste turister kommer fra Europa, men også fra USA og Asia, opplyser Cojanu.
– Bran Castle er et av de mest verdifulle middelalderske arkitektoniske monumentene i Romania. Angivelig brukte den irske forfatteren Bram Stoker dette slottet som modell i romanen «Dracula» som kom ut i 1897, forteller hun.

Vampyr

Allerede i 1890 hørte Bram Stoker skrekkinngytende historier om den blodtørstige monarken ved navn Vlad Tepes, også kjent som grev Dracula. Syv år brukte Stoker på å skrive romanen som satte standarden for vampyrhistorier da den ble publisert i 1897.

Ifølge Stokers gotiske roman har vampyren levd i fem hundre år når Harker besøke ham. Greven blir svekket av dagslys, sover i en kiste og livnærer seg på blod.

Stolt av greven

Den første nedskrevne beretningen om slottet er allerede fra 1377, da sakserne i Kronstadt (Braşov) søkte om rett til å bygge en festning. Slottets hovedfunksjon var som forsvarsverk mot invaderende tyrkiske armeer.

Totalt er det 57 rom i slottet, disse er fordelt på fire etasjer. Møbel og treverk er elegant og forseggjort. På veggene henger informasjonstavler, samt middelalderske våpen og rustninger og selvsagt maleri av den blodtørstige Vlad Tepes.

Her er flere vinduer og utkikksposter. Når man ser utover slottstårnene glir tankene til en scene hvor Harker ser Dracula klatre oppover langs veggene om natten. Bak ligger den dramatiske fjellkjeden Karpatene.

Jeg spør en ung mann som ser ut til å være i 20-årene om hans forhold til mytene om Dracula. Daniel er lokal og har vært på slottsbesøk flere ganger, og forklarer at han er stolt over å være fra samme område som Vlad Tepes.

– Han var en modig kriger og kjempet tappert mot tyrkerne. Selv er jeg fra en landsby i nærheten og har selvsagt vokst opp med historiene om ham, sier han, og jeg noterer meg at han uttaler Transylvania med en markert r-lyd, ikke ulikt greven selv.

– Transylvania er et område som er rikt på myter og legender om overnaturlige vesener. Du må være på vakt når du beveger deg i Transylvania, blinker han lurt til meg.

Når jeg kommer ut av slottet er mørket i ferd med å senke seg over Transylvania. Lenger inne i Karpatene innbiller jeg meg at man snart kan høre ulvene ule og Draculas ord dukker opp i hodet: «Hør på dem, nattens barn! Hvilken musikk de lager!»

Slik kan du komme dit

Jeg fløy til Budapest og tok tog til Debrecen i Ungarn. Derfra reiste jeg videre med tog til Brasov i Romania. Fra Brasov går det buss til Draculas slott. Slottet er åpent for publikum syv dager i uken.

Dette er en oppdatert og forkortet versjon av en reportasje som ble publisert i oktober 2018.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende at vi reposter det.l

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder