HVITE STRENDER: Men korallrevene rundt øya Palau tar skade av at turistene bruker visse typer solkrem. Foto: Itsuo Inouye/TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Forbud mot solkrem på paradisøy

Kjemikalier i enkelte solkremer bryter ned korallrevene rundt stillehavsøya Palau. Turister som trosser forbudet vil få solkremen konfiskert.

VG har tidligere skrevet om 127 kjente solkremer som kan skade miljøet, og at EU jobber med et forbud av slike kremer innen år 2020.

Det er ikke et øyeblikk for tidlig for republikken Palau, en stillehavsøy som ligger omtrent 650 kilometer øst for Filippinene.

Palaus vakre strender trekker mange besøkende hvert år. Innbyggerne lever i stor grad av turisme og fiske. Men korallrevene rundt øya trues av kjemikalier som typisk finnes i solkrem, skriver Aftonbladet.

Forrige uke signerte Palaus president, Tommy Remengesau Jr., et lovforslag som fra og med 2020 forbyr kremer som forgifter korallene.

les også

Sugen på sol? Sjekk hvor det er varmest i vinter

De forbudte kremene vil fra da av konfiskeres fra turister eller andre som forsøker å frakte dem inn i landet. Forbudte ingredienser blir blant andre oxybenzone, octinoxate, octocrylene og triklosan, skriver CNN.

Selgere av forbudt solkrem kan få bøter på opp mot 10 000 kroner, dersom de fortsetter å selge produktene. Lovforslaget krever også at selgere av mat og drikke må tilby kundene kopper, sugerør og matbeholdere av materiale som kan gjenvinnes.

les også

Hvordan unngå turistfellene på Hawaii

Palau er ikke den første paradisøya som vil begrense bruken av miljøskadelig solkrem. I juli i år foreslo myndighetene på Hawaii at skadelige solkremer skal forbys der fra og med 2021, skriver CNN.

Kritiske røster i saken hevder at klimaendringer er en minst like stor trussel mot korallene som kjemikalier fra solkrem. VG har tidligere skrevet om at solkrem alene uansett ikke er nok til å beskytte huden mot solforbrenning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder