FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vinterfjellet: De beste toppturene i Norge

Av Hans Kristian Krogh-Hanssen16.02.18 16:00 | Oppdatert: 10.12.18 20:50

Del saken på:

De vakreste snøtoppene er ikke langt unna. Gjør deg klar for mektige opplevelser i vinter.

Norge har mange flotte kystnære fjell som kan gi uforglemmelige turer med hav- og fjordutsikt. Vi har også utstrakte høyfjellsområder med alpine topper og et godt utbygd hyttenett av Den Norske Turistforening.

Tursesongen på ski i høyfjellet starter ofte før jul, og kan gå langt ut på sommeren. Er du eventyrlysten kan du snart spenne på seg skiene.

Toppturer med Randonee

De mest kjente toppturområdene i Norge er de kystnære som tilbyr den spesielle utsikten med ragende tinder, som ofte kombinerer fjord med fjell. Områder som Lyngen i Troms, Lofoten i Nordland og Romsdalen er alle klassikere for de som vil bestige topper i postkortstemning. Her er noen kjente og ikke fullt så kjente toppturmuligheter for deg som vil oppleve noe nytt i vinter.

Sunnmørsalpene

De alpine fjellområdene rundt Hjørundfjorden i Ørsta, Stranda og Sykkylven kommuner reiser seg rett ut av fjorden med tinder på opp mot 1700 meter over havet. Fjellene her er bratte, så det kan være en utfordring å finne toppturer som ikke er alt for krevende. Mektige Kolåstinden (1432 moh.) er en flott skitur på ettervinteren og om våren. Denne turen starter du best med en overnatting på Standalhytta (DNT – Den norske turistforeningen). En annen favoritt er fjellet Blæja (1420 moh.), som gir den flotte utsikten i Sunnmørsalpene etter en relativt enkel tur opp. Turen starter ved det klassiske vestlandshotellet Villa Norangdal.

Beste sesong: mars og april.

Jotunheimen

I Jotunheimen finnes de høyeste toppene på Fastlands-Norge. Glittertinden (2465 moh.) og Store Memurutinden (2364 moh.) gir begge fantastisk utsikt og er relativt lette å bestige. Turen til Store Memurutinden går over bre, så sørg for å spørre om råd om du reiser på egenhånd. Glitterheim (DNT) er et fint utgangspunkt og er kjent for å ha en av de beste kulinariske opplevelsene av DNT-hyttene. Fjellområdet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen, er kjent for sitt dramatiske og høyalpine landskap.

Det perfekte utgangspunkt er historierike Turtagrø hotell, hvor du har lett tilgang til en rekke fjell som har satt sine merker i norsk tindehistorie. Steindalsnosi (2025 moh.) er fin fordi du starter høyt. Snøen ligger lenge utover våren og fjellet er et av de lettest tilgjengelige i området. Du må likevel gjennom skredterreng for å nå toppen. Store Ringstind (2124 moh.) har ofte blitt karakterisert som «Norges flotteste skitur», ligger midt i Hurrungane og har alpine topper rundt seg på alle sider. Husk at store deler av turen er i skredterreng og går over bre med sprekker. Fører anbefales.

Beste sesong: april og mai.

Sogn og Jostedalen

I Sogn og Jostedalen snør det mye. Snøen er ofte tørr, løs og fin. Med sin nærhet til isbreer som Jostedals- og Gunvordalsbreen, har områdene et såkalt mikroklima. Luften blir kjølt ned av breene og nedbøren som kommer som regn andre steder på Vestlandet, laver ofte ned som tørr snø her. I Sogndalsdalen er Frudalshesten (1535 moh.) en flott tur med flere alternative nedkjøringer.

Blåfjell er en lett tilgjengelig topptur ut fra Sogndal Skisenter med flere rutevalg og bratthet på nedkjøringer. Det er mange muligheter for overnatting i Sogndal, blant annet Sogndal Lodge. I Jostedalen er Vongsen (1757 moh.) en krevende og flott vårskitur som setter krav til at du gjør gode veivalg. Utsikt både mot Jostedalsbreen og Hurrungane fra toppen. Jostedal hotell har overnatting.

Beste sesong: februar til mai.

Okstindan

Okstindan er en fjellkjede på indre Helgeland i Hemnes kommune i Nordland. Tindemassivet samler elleve av Nord-Norges høyeste topper. En toppturfavoritt er fjellet Okstinden (1804 moh.) som ligner en pyramide. Det mest vanlige utgangspunktet for turer til Okstindan er Leirskardalen eller Kjennsvatnet i Hemnes. Den arkitektoniske perlen Rabothytta ligger ved kanten av Okstindbreen og er et spesielt sted å overnatte. Herfra har du fin tilgang til flere av fjellene i massivet, men husk at mye av terrenget her er til dels krevende og krever erfaring eller fører.

Beste sesong: april og mai.