Kaster hemningene ** Elsker fellesskapet ** Gir blaffen i budsjettet ** Vil være med nordmenn

SOL OG VARME: Ida Vang Aalberg (19) og Håkon Vikhagen (18) bader og koser seg på Kleopatra Beach i Alanya. Foto: Krister Sørbø

Slik er nordmenn i Syden

ALANYA (VG) I dag reiser «alle» på charterferie, men ekspertene mener likevel at charterturistene har enkelte fellestrekk.

Denne sommeren reiser i overkant av 850000 nordmenn på pakketurer til ulike charterdestinasjoner. Tyrkia, Hellas og Spania er nordmenns klare favorittreisemål.

VG har tatt turen til det norske turistmekkaet Alanya i Tyrkia for å finne ut hvem den typiske charternordmannen er.

Folkeferie

- I dag er charterferie allemannseie og en folkeferie, mens den i begynnelsen kun var forbeholdt fiffen, sier journalist Frøy Lode Wiig, redaktør for boken «Charternordmannen»,.

Hun beskriver dagens charterturist som en typisk nordmann med ryggsekk som håndbagasje, knekkebrød i kofferten og et reiseapotek med norske medisiner til nødstilfeller.

- Er det noen forskjell på hvem som reiser hvor?

- Forskjellene var større før. Da var Hellas for de kulturinteresserte, Spania for dem som «bare» ville ha sol og varme, og Tyrkia for ungdom med slunken lommebok. I dag reiser alle overalt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOSIALANTROPOLOG: Runar Døving har drevet feltarbeid i Syden. Foto: Magnar Kirknes

Vil ha skandinaver

Hele 40 prosent av nordmenn som er på chartertur ved Middelhavet om sommeren, synes det er viktig eller svært viktig at det er skandinavisk personale på reisemålet.

Det viser en undersøkelse gjort av Transportøkonomisk institutt i samarbeid med Avinor.

Reiselivsforsker Jens Kristian Steen Jacobsen ved Universitetet i Stavanger og Transportøkonomisk institutt tror dette dreier seg mer om en språkbarriere enn et ønske om å være med andre nordmenn.

Frøy Lode Wiig tror derimot forklaringen er enda enklere:

- Nordmenn liker Norge - bortsett fra klimaet - og mange vil ha med seg deler av hjemlandet til Syden. Vi ønsker oss VG, melkesjokolade, søte jenter fra Kristiansand å se på, morsomme typer fra Bergen å le av, 30 grader og strålende sol - og billig øl. Alt dette får vi i Syden.

Wiig mener mange nordmenn benytter ferien til å vise frem nye og uvante sider av seg selv.

Klær og hemninger

- De fleste nordmenn lever tilkneppet og ansvarlig 51 uker i året - i Syden kaster de både klær og hemninger.

Sosialantropolog Runar Døving, som er professor ved Markedshøyskolen, har drevet feltarbeid i Syden.

- Når man er utenfor Norge, gjelder andre regler, og «Sydenreglene» er skapt av turistene selv. Her mister vi hemninger - vi drikker mer, er løsslupne, blir venner med naboen og bruker mye penger.

Han mener én ting er spesielt viktig for norske turister - å ha nok penger på tur.

- I Syden er man konge for en uke eller to, og det å være gjerrig er tabubelagt. Kalkulatoren og budsjettet blir liggende igjen i Norge, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ SHOPPING: Fra venstre: Aud Mora (61), Ida Mora Fosbæk (8), Jan Egil Mora (62), Arne Idar Otting Mora (7), Anna Elise Otting Mora (5) og Trond Viggo Mora (36) tok en tur innom en av de mange turistbutikkene i Alanya sentrum etter middagen. Foto: Krister Sørbø

- Mer sosiale på tur

Familien Fosbæk Mora fra Horten bekrefter at beskjedenheten legges på hylla når de er på ferie.

Storfamilien - besteforeldre, barn, svigersønn og barnebarn - er i Tyrkia for henholdsvis første og andre gang.

VG møtte dem midt i en heftig pruterunde i masseturismens metropol i Tyrkia: Alanya.

De kjenner seg igjen i ekspertenes karakteristikker av den norske charternordmannen.

- Det er jo sånn at terskelen er litt lavere her nede, og det er lettere å ta kontakt med dem rundt deg. Vi er nok mer sosiale her enn hjemme, sier tobarnsmor Ann Helen Mora (39).

- Og så koser vi oss litt ekstra på ferie, det blir både mer god mat og drikke enn ellers, sier bestemor Aud Mora (61).

Drikkeplikt

Men «Sydenreglene» kan også ha negative konsekvenser: Hvert år opplever i overkant av 20000 barn og ungdom mellom 8 og 18 år ubehag over foreldrenes bruk av rusmidler på charterferie.

Det viser tall fra undersøkelser Synovate har gjennomført på vegne av Barn av Rusmisbrukere (BAR) både i 2010 og i 2011.

- Dette gjelder ikke barn av rusmisbrukere, dette gjelder hvermannsen, sier generalsekretær Marius H. Sørensen-Sjømæling i BAR.

Sydenekspert Runar Døving har hørt mange triste historier knyttet til nordmenns alkoholforbruk på ferien. Også blant dem som reiser med barn.

- Jeg har selv opplevd voksne som ligger dritings på stranden ved lunsjtider, mens barna leker rundt og ikke vet hvor de skal gjøre av seg.

Døving påpeker at alkoholinntaket reguleres i Norge gjennom tilgjengelighet og pris. To faktorer som er borte i Syden.

- Der er alkoholen tilgjengelig overalt og nesten gratis. For mange er ferien som en lang lørdag, og det er sterkt drikkepress på kveldene. Drikkingen har nærmest blitt en plikt og en rett, sier han.

Bekymringsmeldinger

Barnevernet får bekymringsmeldinger om barn knyttet til foreldrenes alkoholinntak på charterferie.

- Jeg har for eksempel hørt om tilfeller hvor reiselederne på stedet har måttet steppet inn og hjelpe til med barna, fordi foreldrene har vært for fulle til å ta vare på dem, sier jurist Svein Berg i barnevernsavdelingen i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder