FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bo som en president på roadtrip

Av Jostein Matre 21.07.13 19:41 | Oppdatert: 01.10.13 22:08

Del saken på:

VICKSBURG (VG) Du trenger ikke bare bo på pregløse hoteller og moteller når du skal på bilferie i USA. I hvert fall ikke i Sørstatene.

- Dette er noe annet enn Holiday Inn. Dette er en opplevelse, sier Joanne Clanton fra Memphis.

Vi møter henne sammen med ektemannen Richard Rosander på Cedar Grove Mansion Inn i Vicksburg, Mississippi.

En herskapsbolig bygd i gresk renessanse stil. Ferdigstilt i 1852. En av mange såkalte «antebellum homes» i de amerikanske sørstatene. Dette er vakre, grandiose hus bygd i perioden mellom revolusjonen og borgerkrigen.

- Det er vanskelig å forstå at noen kan ha vært så rike. Stedet er jo enormt. Man kan se at de må ha hatt mange ansatte for å holde det gående her, sier Rosander.

Før han legger til:

- Eller slaver, om du vil.

Ulysses S. Grant

Det er vanskelig å finne noe positivt å si om slaveriet i de amerikanske sørstatene. Noen hvite mennesker ble veldig rike, blant annet på bekostning av mange afroamerikanske slaver. Rikdommen gjorde slaveeierne i stand til å bygge seg overdådige hjem og plantasjer, mens slavene gjerne bodde store familier i små hytter.

Men selv ut av dårlige ting kommer det iblant også noe godt. I dette tilfellet så er det kanskje at mange av disse hjemmene i dag fungerer som bed and breakfast-steder du kan bo på. Noe som kan være et kjærkomment alternativ til kjedelige kjedehoteller.

Cedar Grove er altså et slikt sted. Her, på det som går for å være et av Sørstatenes største bed and breakfast-steder, kan du bo på rom som «The Grant Room», hvor du kan sove i samme seng som USAs 18. president, general Ulysses S. Grant, sov i, eller «The Library Suite», som går over to etasjer.

På dagtid kan du plaske i bassenget, mens du på kvelden kan ta med en flaske vin fra baren og nyte den i en gyngestol på balkongen, ute i den store hagen, eller fra takterrassen med utsikt over Mississippi-elven. Roen er nesten fullkommen. Bare den konstante summingen fra gresshopper du aldri ser, og et og annet tog kan høres.

Kanonkule

Det var opprinnelig en gullsmed og klokkemaker, som senere slo seg opp i en rekke andre bransjer, blant annet bomullsindustrien, som i 1840 startet byggingen av den vakre herregården. To år senere var første del av hjemmet John Alexander Klein (da 30 år) flyttet inn i, sammen med sin 16 år gamle kone Elizabeth, ferdigstilt.

Gjennom årene har stedet hatt flere ulike eiere og funksjoner. I 1960 var det bare tre dager unna å bli revet, men det ble forhindret i siste liten. Dermed er fremdeles mye av husets originale møbler og rom intakt.

Det er også en kanonkule som står i veggen på et av husets oppholdsrom. Under borgerkrigen ble stedet flere ganger beskutt av føderale marineskip på Mississippi. Visstnok skal de ha truffet blink 41 ganger. På inngangsdøren kan man fremdeles se hvor det en gang var et hull etter at en kanonkule suste rett gjennom.

Siden 80-tallet har stedet Cedar Grove vært overnattings- og serveringssted.

- Det er ikke mange som har råd til å ha slike steder som private hjem i dag. Derfor er det bra at man kan holde det ved like og få vist det frem som et bed and breakfast, er ekteparet Clanton og Rosander enige om.

Besøk plantasjer:

Flere steder i de amerikanske Sørstatene er gamle plantasjer og herskapsboliger gjort om til alt fra bed and breakfast-steder, til museer og store, vakre hager du kan vandre rundt i. De finnes i ulike størrelser. Noen av stedene kombinerer alle disse tingene, mens på andre steder finner du en av dem. Her er et lite knippe som kan være verdt å besøke viss du er i nærheten:

* Magnolia Plantation and Gardens utenfor Charleston, Sør-Carolina (3550 Ashley River Rd).

* Oak Alley Plantation utenfor New Orleans, Louisiana (3645 Highway 18). Overnatting mulig.

* Pebble Hill Plantation utenfor Thomasville, Georgia (1251 U.S. Highway 319 S). Overnatting mulig.

* Monmouth Plantation i Natchez, Mississippi (36 Melrose Ave at Quitman Blvd). Overnatting mulig.

* Nottoway Plantation & Resort utenfor Baton Rouge, Louisiana (31025 Louisiana Hwy. 1). Overnatting mulig.

* Carnton Plantation i Franklin, Tennessee (1345 Carnton Lane).