FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nyt drømme-Thailand utenfor turiststrømmen

22.09.13 17:28 | Oppdatert: 26.09.13 20:48

Del saken på:

MU KO CHANG NATIONAL PARK (VG) Det går fortsatt an å få stranden helt for seg selv i Thailands skjærgård.

AV GJERMUND GLESNES

Båndet av sand må være minst 200 meter langt. Hvit sand og blå himmel møtes i et turkist vannspeil som holder nærmere 30 grader.

Og ikke én småbarnsfamilie eller kjærestepar eller ryggsekkturist bryter stillheten.

Det er bare meg og guiden Andy Hill (51), som dupper ved siden av meg på grunna utenfor Koh Lao Nai. Samt en bartender som døser et eller annet sted i skyggen, men som lar seg lokke frem hvis vi får lyst på en kald cola før vi padler videre.

I snart fem sesonger har Andy ført turister gjennom øyriket sør for Koh Chang med kajakk. Han har vært på 46 av de 52 øyene i Mu Ko Chang National Park.

Han bør derfor være vel kvalifisert til å hjelpe meg i letingen etter mitt drømme-Thailand:

Et land der øyene fremdeles er øde og turistindustrien ennå ikke har gått i land.

Vår tur er på to dager, med til sammen fem øyer på programmet.
På den første, Koh Khlum, er eneste beboer en tispe som en fisker må ha forlatt der for noen år siden. Den logrer når den møter oss på øyas knapt meterbrede belte av grå sand.

Som takk gir vi stakkaren restene av lunsjen vår før vi padler videre til neste: Koh Wai.


Øde hav
Vi har akkurat rundet sørsiden av denne da Andy råder meg til å revurdere drømmen.

- Du spurte meg om øde øyer. Jeg tror ikke de fins. De tilhører fortiden. Og hvis de fins, er det en grunn til at de er øde, sier han.

- Øde hav derimot, legger han til og hviler åren for å understreke poenget:

På vår fire kilometers krysning over til Koh Wai har vi ikke hørt én motorisert farkost.

Kun bølgene og, etter hvert som omrisset av trekronene har tegnet seg foran oss, øyas vegg av sirisser og fuglesang.

I løpet av de to dagene hører jeg knapt høyere lyder enn totaktsmotorene til et knippe fiskebåter som dunker forbi.
Andy Hill mener det må være paradis nok.

Luksus og avslapning
Kartet over Koh Wai viser en grønn klump med enkelte gule sigder der strendene ligger. Men den er ikke øde. Øya har to resorter, atskilt av så mye og tett buskas at naboene ikke merkes.

På den sørligste regjerer Pan Khumprakab. Familien hans eide denne delen av øya allerede før nasjonalparken ble skapt, mens det kun bodde fiskere i området. De siste tre årene har han drevet Koh Wai Beach Resort.

- Jeg pleide å dra ut hit når jeg ville slappe av. Nå prøver jeg å skape en blanding av luksus og avslapning. Jeg vil ikke ha for mange mennesker her, forteller han.

Vi padler forbi minst to folketomme strender før vi trekker kajakkene opp på sanden ved vårt mål for kvelden: Koh Wai Pakarang Resort.

Resepsjonist Liza Dupu rødmer nesten når jeg spør hvor mange gjester de har:

- Seks personer. Inkludert dere, svarer hun.

Neste morgen, mens jeg flyter i vannet utenfor Koh Lao Nai, innser jeg at hun og Andy har rett. Drømmenes Thailand fins fortsatt. Det er bare ikke øde. Bare nesten.

REISEFAKTA

REISE DIT: Thai Airways og Norwegian flyr direkte til Bangkok fra Gardermoen. Fra Bangkok går det minibuss til Koh Chang hver time fra Victory Monument. Regn med å bruke cirka seks timer inkludert ferge og fellestaxi på øya.

BESTE TID Å REISE: November til mars. Regntiden varer normalt fra mai til oktober. VG reiste i november, regn med flere turister i høysesongen.

KAJAKKTURER: KayakChang tilbyr guidede turer fra en halv til 12 dager, inkludert leie av skikkelig havkajakker samt overnatting, frokost og lunsj. Turene koster ca. 4000 baht (750 kr.) per dag per person, og må bestilles på forhånd. Det er maks 6 deltagere per guide. www.kayakchang.com

PASSER FOR: Du trenger hverken være sterk eller sprek, men må takle tanken på å repetere padlebevegelsen i opptil to-tre timer mellom to øyer.

HUSK: Bredbremmet hatt og solkrem med høy faktor. Ta gjerne med en langermet skjorte for å gi armene pause fra solen.

UNNGÅ: På blogger kan du lese om kajakkpadlere som har teltet på øde strender i thailandske nasjonalparker. Dette er ikke lov, og du risikerer et lite hyggelig møte med parkens oppsynsmenn.

Flere øydrømmer

Du trenger ikke padle kajakk for å oppleve øy-eventyret. Alle resorter vil enten hente deg selv eller hjelpe deg med transport. Felles for øyene er at du ikke kan regne med noe natteliv, og må ta til takke med et enkelt restauranttilbud.

Nær Koh Chang:
Koh Wai: En kort båttur fra sørsiden av Koh Chang. Av de to resortene nevnt i hovedteksten, har Koh Wai Beach Resort høyest standard og færrest dagsturister.

Koh Lao Nai: Enda litt nærmere Koh Chang ligger denne øya med lang sandstrand og én resort: Laoya Resort.

Koh Ngam: Nok en øy med kun én resort, Analay Resort. Øya består av to fjell som blir forbundet av en sanddyne, og kalles på grunn av formen «lille Koh Phi-Phi».

Andaman-kysten:
Koh Rok Nok: Du må regne med en god del dagsturister som kommer for snorklingen, men denne øya sør for Ko Lanta i Krabi har også en teltplass.

Koh Tarutao: Denne store øya helt sør i Thailand ble tidligere brukt som fangeøy og er fortsatt lite utbygd. Nasjonalparken tilbyr overnatting både i bungalow og på campingplasser. Du kan også telte - mot betaling - på helt øde strender.

Koh Adang: Jungeløy lenger vest i Tarutao National Park, rett nord for Koh Lipe. Nasjonalparken leier ut noen rom og bungalows eller du kan bo i telt.