I BEREDSKAP: Opprørspoliti holder vakt utenfor en militærleir i Bangkok mandag formiddag. Foto: AP

UD advarer nordmenn i Thailand

Store demonstrasjoner **To såret av håndgranat i Bangkok

(VG Nett) Norges ambassade i Thailand ber nordmenn holde seg unna demonstrasjonene som herjer det populære ferielandet.

Bare dager før rekordmange nordmenn på påskeferie inntar Thailands strender, har opp mot 100.000 rødkledde demonstranter inntatt Bangkoks gater.

Nå advarer den norske ambassaden i Bangkok nordmenn som befinner seg i hovedstaden.

- Med så store og uoversiktlige folkemengder er det allikevel en risiko for at det vil kunne oppstå uroligheter og voldelige sammenstøt. Ambassaden oppfordrer derfor norske borgere til å utvise aktsomhet, holde seg unna alle demonstrasjoner og større folkemengder, følge med i media og lytte til råd fra lokale myndigheter, skriver ambassaden på sine nettsider.

ER DU I BANGKOK? KONTAKT VG NETT!
SMS/MMS til 2200 || 2200@vg.no

Mandag ettermiddag ble fire granater kastet mot hovedkvarteret til militæret i Bangkok. To soldater ble såret.

Angrepet kom samtidig som titusener av demonstranter demonstrerte utenfor en annen militærleir i utkanten av byen, hvor regjeringen var, skriver NTB.

Demonstrantene truer nå med å kaste flere hundre liter med blod på offisielle bygninger fordi sittende statsminister Abhisit Vejjajiva ikke vil oppløse nasjonalforsamlingen, skriver CNN.

- Målet til de som demonstrerer er å velte regjeringen og få Thaksin tilbake. Det retter seg mot kongehuset og mot det som flertallet i Bangkok ønsker, men mange av demonstrantene har kommet inn i fra landsbygda. Det store spørsmålet er som det tidligere har vært, om man vil unngå mye vold, sier Stein Tønnesson, seniorforsker ved norsk institutt for fredsforskning, til VG Nett.

Tønnesson synes det at to soldater er såret i et granatangrep er veldig betenkelig.

UNDERSØKER: Thailandske sikkerhetsstyrker undersøker stedet der to soldater ble såret i et granatangrep mandag. Foto: AFP

- Hvis ulike deler av de væpnede styrkene og politiet begynner å barke sammen, da er helvete løs, sier han, men er usikker på om konflikten kommer til å ende i blodbad.

- Det er alltid frykt for det, men man har ikke fått det tidligere og det har vært tilsvarende situasjoner før, sier Tønnesson.

Konfiskerte formuen

Demonstrasjonene de siste dagene kommer to uker etter at halve formuen til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra ble konfiskert av thailandsk høyesterett. Thaksin skal ha skjult eierskapet sitt i familiebedriften mens han satt i regjering.

LES OGSÅ:Thailand krever Thaksin utlevert

De siste dagene har flere tusen av Thaksins tilhengere strømmet til Bangkok for å vise sin støtte til den tidligere statsministeren. De ba også statsminister Abhisit Vejjajiva om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvvalg.

Demonstrantene har lovet at demonstrasjonene skal være fredelige.

Thaksins støttespillere er kledd i rødt og har fått tilnavnet rødskjortene. Søndag krevde rundt 100.000 av dem nyvvalg og ga Abhisit frist til mandag klokken 12 for å oppløse nasjonalforsamlingen.

Avviser kravet

Abhisit har imidlertid avvist kravet og sagt at han kommer til å sitte ut perioden sin.

- Demonstrantene har krevd at jeg oppløser nasjonalforsamlingen innen klokken 12 i dag, men regjeringskoalisjonen er enig i at kravet ikke vil bli innfridd, sa statsminister Abhisit Vejjajiva i en TV-tale mandag, ifølge NTB.

LES OGSÅ:Kambodsja tilbyr Thaksin husly

Han skal egentlig skrive ut nyvvalg i løpet av dette året. På grunn av den spente situasjonen kommer han imidlertid ikke til å gjøre det med det første. Dersom det ikke blir nyvvalg, har demonstrantene sagt at demonstrasjonene vil fortsette.

DEMONSTRERER: Rødkledde tilhengere av den tidligere statsminister Thaksin Shinawatra demonstrerer i Bangkok søndag. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder