FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er det dyrest å bli syk uten forsikring

Av Gjermund Glesnes09.12.09 09:11

Del saken på:

(VG Nett) I New York koster ett døgn på akuttmottak fra 83.000 til 112.000 kroner.

De skyhøye sykehusprisene gjør den populære metropolen til det dyreste stedet å bli syk eller skadet uten å ha reiseforsikringen i orden.

Dette viser en oversikt som International SOS har utarbeidet for det australske forsikringsselskapet AAMI (ekstern lenke).

På de neste plassene på lista, som omfatter populære reisemål over hele verden, følger Hawaii, Canada og California. Der koster ett døgn på sykehusets akuttmottak henholdsvis 55.000, 52.000 og 44.000 kroner.

De billigst sykehusene på listen er i Vietnam, der prisen ligger på mellom 10.000 og 13.000 kroner.

Oversikten ble først omtalt av News.com.au.

Pass deg for Europa-fellen

Er du på reise eller midlertidig opphold i EØS-området og Sveits, betaler den norske stat opphold på offentlig sykehus, samt helsekostnader som måtte påløpe i det offentlige helsevesenet i oppholdslandet

Men selv i Europa kan det bli gi stygge arr i lommeboka hvis du blir akutt syk eller skadet.

Folketrygden dekker nemlig kun behandling i utlandet hvis det dreier seg om helt akutte tilfeller. Og behandlingen må skje på et offentlig sykehus.

- I mange land er det utbredt med private både sykehus og ambulanser. Hvis du er ved bevissthet, må du faktisk sjekke at ambulansen som kjører deg er offentlig, og at sykehuset du blir innlagt på er offentlig, sier seksjonsleder i Helfo - helseøkonomiforvaltningen - utland, Sigrun Aasan.

Aasan legger til at Helfo råder alle til å ha reiseforsikring.

Les også:De 10 beste ferielandene å bli syk i

Har du glemt helsetrygdekortet, er det ingen krise. Du kan ringe Helfo Servicesenter på telefon 0047 33 51 22 80. Servicesenteret fakser over hasteblankett til sykehuset du befinner deg på i Europa. Blanketten erstatter helsetrygdekortet.

På ferie i Europa?Her bestiller du Europeisk helsetrygdkort!

- Vi kan ikke hjelpe deg utenfor Europa hvis du ikke har reiseforsikring, sier hun til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.


- Dyrt uansett

At amerikanske sykehus topper listen fra International SOS, overrasker verken direktør for reiseskade i TrygVesta, Astrid Skaali Wolden, eller informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

- Men også i Sør-Amerika har det blitt svært dyrt å bli lagt inn. Det er egentlig fryktelig dyrt uansett, sier Skaali Wolden.

Også et av landene som kommer best ut av oversikten, Thailand, har blitt dyrt for norske forsikringsselskaper.

- Vi har fått et problem med Thailand. Av de ti dyreste sakene våre i fjor, var fem derfra, sier medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad.

Les også:Rekordmange nordmenn syke på ferie

Dyre beinbrudd

Han minner om at det ikke bare er sykehusregningen som kan blakke deg. Du risikerer også å måtte betale for hjemtransport i ambulansefly.

Det som oftest blir virkelig dyrt, er hjerte- og karsykdommer, trafikkulykker og Kols-pasienter som blir akutt syke og må flys hjem i ambulansefly.

Men selv et beinbrudd kan være nok til at du både mister flyet hjem, og må bestille to seter etter hverandre slik at du får plass til å sitte med det nygipsede beinet høyt. Ifølge Kjølstad kan regningen for sykehus og flytransport fort komme opp i 50-100.000 kroner.

- I aller verste fall må du ha et ambulansefly. Det koster i hvert fall 100.000, selv innenriks i Norge. Fra Thailand koster et ambulansefly cirka en halv million kroner, sier Sverre Kjølstad.

Les også:Syden-bakrus kan være dødsfelle

Norsk baksmell

I Europa er den rent medisinske behandlingen gratis i så å si samtlige land, forutsatt at du er medlem av folketrygden. Det betyr likevel ikke at alt er gratis.

Én ting er flybilletten hjem eller reisen for familiemedlemmer som besøker deg der du ligger alvorlig syk eller skadd på sykehuset. Du har heller ingen garanti for at du klarer å sitte i et vanlig flysete etter at du har blitt skrevet ut av sykehuset.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!