FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Marrakech - eksotisk storbytur til under 1500 kroner

Av Gjermund Glesnes30.05.10 18:58 | Oppdatert: 31.05.10 10:13

Del saken på:

MARRAKECH (VG) Marokkos mest berømte by introduseres best slik: Og nå over til noe helt annet.

Ropene blåser som et hornorkester gjennom natten. Ord for ord trekkes søvnen ut av hodet; de messes, de synges, de gjaller fra høyttalerne i alle moskeene:

«Allahu Akbar» - Gud er stor.

Har du et reisetips fra Marrakech? Legg det inn her!

Klokken er ennå ikke halv fem. Det er mørkt ute. Det er bønnetid, men det er slettes ikke morgen. Ikke i denne byen. Marrakech er en natterangler, våken til godt etter midnatt.

Og den er en syvsover. Først i halv ti-tiden åpner butikkeierne portene og dekorerer dem med varer. Da glinser brosteinen, og soukene dufter av røkelsen som handelsfolkene brenner for å beskytte seg mot «det onde øye».

FLERE BILDER:Sjekk ut bildegalleriet fra Marrakech
...OG ENDA FLERE:Slik er det på luksushotellet La Mamounia

Da våkner Marrakech. Og for en oppvåkning! I de samme gatene som du kunne lange ut i for noen minutter siden, må du nå åle deg frem gjennom mylderet, passe deg for mopeder, trå til side for å slippe forbi en eselkjerre.

Men basareierne sitter gjerne på en stol og ser verden passere.

- Her tar folk det med ro. De tror på Gud. De tror på skjebnen. Hvis kunden skal komme, vil han komme, forklarer guiden Youssef Kharroubi.

REISEFAKTA OM MARRAKECH FINNER DU NEDERST I ARTIKKELEN!

Spesialiserte

Medinaen er overflod og fattigdom. Den er varer som tømmer kontoen og sprenger kofferten, og menn som jobber dagen lang i dampen og dunsten fra kamelull og fargestoffer.

Hver souk har sin spesialitet. Det er souker for alt: for tøfler, for krydder og for smijern.

I en av dem sitter treskjæreren Rahid. Med bue i høyre hånd og stemjernet mellom venstre hånd og høyre fot dreier han snurrebasser. Han er som en tryllekunstner, eller som en av alvene i Disneys «Julenissens verksted» på julaften.

LES MER OM REISER TIL MARRAKECH OG MAROKKO:
Bli med inn på luksushotellet La Mamounia || Casablanca - gammel storhet || Agadir: Sol- og surfekysten

Plassen

Når du til slutt finner veien ut av medinaens labyrinter, er det tid for Djemaa el-Fna. Dette er plassen du ikke kan unngå. De som bor her kaller den bare for la place - plassen, og det er her det skjer:

Så snart solen roer seg, fylles plassen av slangetemmere, skopussere, sannsigere og sjarlataner. Og spisesteder med stekeos nok til å farge kveldshimmelen hvit.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Når du får nok av ståket på bakkeplan, kan du søke tilflukt på en av utsiktsterrassene.

Du må bare passe på å komme i seng i tide. For du våkner halv fem igjen. Garantert.

LAST NED GRATIS REISEGUIDE TIL MARRAKECH!

Reisefakta

SPRÅK: Fransk og arabisk. En del snakker også engelsk i varierende grad.

PENGER: 100 dirham (MAD) tilsvarer ca. 70 norske kroner. Det er lett å finne minibanker, få butikker tar kredittkort. Det er vanlig å tipse også for små tjenester. Pass derfor på å ha mynter og småsedler tilgjengelig.

SLIK KOMMER DU DIT: Norwegian flyr direkte fra Oslo hver lørdag. Pris fra kr. 699 hver vei pluss gebyrer.
Mange hoteller og gjestehus tilbyr henting fra flyplassen. Dette koster gjerne 100-150 MAD, men kan være kjekt for å finne frem. En vanlig taxi til sentrum bør koste cirka 80 MAD.

PRISER: Du kan bo og spise svært billig i Marrakech. Og du kan leve som en greve på samme budsjett som en Europa-ferie på sparebluss.

BO: De fleste velger å bo i såkalte riader - små gjestehus bygd rundt en gårdsplass. Vi bodde på Riad Magi fem minutter fra Djemaa el-Fna.

SPISE: Siden marokkansk mat er typisk langsommat, lager riadene ofte de beste middagene. Legg også en middag til Djemaa el-Fna.

PRUTING: Dette er forvirrende. Spisesteder og butikker med prislapper eller -oppslag har faste priser. Ellers er det fritt frem for å prøve seg.
Start prutingen på én tredel av selgerens forslag, hold en god tone hele veien, og vær fornøyd hvis prisen ender midt mellom de to utgangspunktene. Spør aldri om pris hvis du ikke ønsker å kjøpe.

TO TIPS: Gå ut tidlig hvis du vil se severdigheter. Før klokken 10 er gatene nesten folketomme, og du kan gå dit på et blunk.
Ha sukkerfri tyggegummi i lomma. Den søte, marokkanske mynteteen er tennenes skrekk.

REISEFORBEREDELSER: Vi brukte Lonely Planets Marokko-bok og boken «Marrakech Shortlist» fra Time Out, i tillegg til Tripadvisor.com og Thorn tree-forumet på Lonelyplanet.com.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!