FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mexico satser på dommedagsturisme

Av Jostein Matre 27.12.11 12:44 | Oppdatert: 31.12.11 13:28

Del saken på:

(VG Nett) Ifølge maya-indianerne skal jorden gå under 21. desember 2012. Det planlegger Mexicos turistmyndigheter å gjøre penger på.

Sørøst i landet, hvor mayaene har stått sterkest, planlegges en lang feiring av at man går mot slutten av den inneværende syklusen i deres kalender. I nesten et helt år skal begivenheten feires, og turistmyndighetene i landet regner med at så mange som 52 millioner turister vil besøke de fem regionene som er rikest på mayakultur i 2012, skriver den britiske avisen Daily Mail.

At verden faktisk vil gå til endes, har turistmyndighetene liten tro på. Derfor håper de heller å kunne gjøre gode penger på de som enten måtte ønske å besøke Mexico for å være der når dommedag kommer, eller de som bare vil se de skuffede (eller glade?) ansiktene til alle som har trodd på myten, men som 21. desember neste år vil skjønne at det ikke var sant likevel.

- Verden kommer ikke til å gå under. Det er bare slutten på en æra. For oss er det en melding om håp, sier Yeanet Zaldo, som er talskvinne for turistmyndighetene i regionen Quintana Roo, hvor blant annet den kjente badebyen Cancun ligger.

500 arrangementer

Rundt omkring i de fem regionene vil man på ulikt vis markere 21. desember 2012. I Tapachula, nær grensen til Guatemala, har man satt opp en 2,5 meter høy klokke som teller ned til datoen. Klokken ble startet nøyaktig ett år før det mange altså tror kommer til å være selveste apokalypsen.

Langs den karibiske kysten, mellom byene Cancun og Playa del Carmen, legger folk fra seg personlige beskjeder og bilder i en beholder som skal graves ned. Først om 50 år, i 2062, skal man grave den opp igjen. Forutsatt at ikke Maya-myten viser seg å være sann, selvfølgelig. Under seremonien hvor beholderen graves ned vil det mayaprester- og dansere utføre et bestemt rituale.

I flere Maya-landsbyer vil man også ha ulike arrangementer, der målet er å forstå indianergruppens visdom. På Yucatan-halvøyen jobber man nå med å ferdigstille et museum om mayaene.

Totalt skal det være rundt 500 arrangementer gjennom hele året i sørlige Mexico. I tillegg vil flere ruiner som tidligere har vært stengt nå åpnes for turister.

Frykt

Maya-indianerne hadde sin storhetstid mellom år 300 og år 900. De var kjent blant annet for å vite mye om astronomi. Deres kalender starter i år 3114 før Kristus, og er inndelt i sykluser på rundt 394 år. 13 var et spesielt tall for mayaene, og de skrev at den 13. sykulsen ville ta slutt 21. desember 2012.

I 1960 ble to tavler oppdaget av arkeologer i Tortuguero ved Mexicogulfen. Disse beskriver en mayagud som skal returnere når den 13. syklusen tar slutt. Mange har tolket dette som et tegn på at datoen markerer dommedag.

- Maya-folket er sett på av mange som et eksotisk folkeslag, som skulle være i besittelse av spesiell og nærmest hemmelig kunnskap. Det som skjer er at folk blander sine forventninger og frykter med mayakalenderen, sier Maya-ekspert Sven Gronmeyer til Daily Mail.

For de som måtte frykte at verden faktisk skal gå under om litt mindre enn et år kan Gronmeyer trøste med at det i mayaruiner er nevnt datoer lenge etter 21. desember 2012.

- Av en eller annen grunn ser det ut til at mange ignorerer dette, sier han.

Dermed skulle det også være håp for meksikanske turistmyndigheter om at de ekstra pengene man tjener i løpet av neste år faktisk noen gang vil kunne brukes.

FØLG VG NETT PÅ TWITTER OG FACEBOOK !