FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nyt stillheten på Kroatias ytterste, nøgne ø

Av Gjermund Glesnes09.09.12 18:23 | Oppdatert: 10.09.12 09:24

Del saken på:

BISEVO (VG) I guideboken står det at Vis er Kroatias ytterste bebodde øy. Vi møtte øyboerne som bor enda lenger ut.

Biserka Bognanovic (82) var partisan under andre verdenskrig, overbetjent i det jugoslaviske Økokrim, og flyttet tilbake til barndomshjemmet da hun ble pensjonist.

Der, bak restaurantene langs sandstranden Porat, dyrker hun blomster i hagen og banner som en bryggesjauer til dem som vil høre på.

- Om det blir ensomt her? For å være ærlig: Nei, svarer hun og setter en flaske rakija, hjemmelagd sprit med anis, salvie og sitronblader, på bordet.

- Jeg liker ikke å drikke alkohol om ettermiddagen, kun om morgenen, røper hun, og forklarer at hun ikke har planer om å flytte nærmere leger og sykehus.

- Når bare naboen på 90 dør, blir jeg den eldste på øya.

Marsboere

Én strand lenger nord holder ekteparet Lilian og Davor Bocanic til. De driver organisasjonen Mali Zeleni en Bisevo, grønne menn på Bisevo.

- Det var det folk sa da vi flyttet hit. At de andre på øya ville se på oss som marsboere, grønne menn, siden vi bruker vindkraft og solcellepaneler, forklarer Lilian (47).

Vi sitter i kjøkkenet der hun og Davor (44) legger planer for hvordan de skal nå målet sitt: Å blåse nytt liv i Bisevo.

- Målet er å få flere til å bo her. Om mulig hele året, sier hun.

Også turistene ønsker de skal bli. Gjerne en uke. I hvert fall lenger enn de hundrevis av dagsturistene som hver dag flokker til øyas store attraksjon: Den blå grotte.

Hotell i særklasse

Derfor har «marsmennene» sørget for en av Kroatias stiligste overnattingsmuligheter: en blanding av telt og hytter på åkerterrassene ovenfor Salbunara-stranden.

Standarden er enkel. Det er utedo og utedusj, sistnevnte består av en blomsterkanne på en stang.

Og vannet må hentes i resepsjonen. I små doser. Øya har nemlig ikke annen vannforsyning enn oppsamlet regnvann.

- Vi har sitron i vannet for å desinfisere. Eller tar en snaps, ler Lilian.

Tilflytting


Bisevo er virkelig en utpost hvor Vis - i seg selv en bortgjemt øy preget av fraflytting - føles nesten som fastlandet.

- Naboene kommer alltid med lange handlelister når noen skal inn til byen, forteller Lilian Bocanic.

De siste årene har flere latt seg friste av øylivet, selv om ingen holder ut på øya absolutt hele året.

Nordøst for Salbunara har Mitja Cijnik ryddet åkre og plantet 4000 vinranker. Og midt på øya, i huset som var butikk, bibliotek og danselokale, har Lada Krajevic (35) og Lucio Bogdanovic (27) flyttet sammen.

- Når vi drar til Vis, snakker vi litt lavere enn alle andre, forteller Lada.

- Her har vi fred. Vi har vår egen rytme. Hvis jeg ikke vil jobbe en dag, ser jeg på solen. Og jobber hardere neste dag. Vi vil vise at det fins en annen måte å leve på enn EU-fabrikken, sier hun.

Berget det blå

Midt på dagen blir det lyst selv inne i fjellet på Bisevo.

I hvert fall i øyas grunn til en viss berømmelse: Den blå grotte. Hver dag kommer turistbåter fra Komiza ens ærend for å la folk bergtas. 30.000 turister i året kommer hit.

Inngangen er nesten usynlig fra havet. Men glipen er akkurat høy nok til at Jure Coko klarer å dukke inn i fjellet. Så er det mørkt. Jure setter hendene mot veggene og dytter båten fremover. Det lukter turistfelle. Men så...

Plutselig åpner fjellsprekken seg i et høyt kammer, og et klart, blått lys fyller hele grotten. Det er sollys som stråler inn gjennom en undersjøisk åpning - reflektert i sandbunnen.
Fenomenet skjer hver dag i noen timer fra cirka 11. Men åpningen som maleren Eugen von Ransonnet-Ville fikk sprengt ut i 1884, er ikke større enn at båtmennene kun kan gå inn hvis været er fint.

Man får heller ikke lov til å bade der, myndighetene er redde for hvordan solkremen til turistene vil påvirke havet.
Men ikke alle respekterer forbudet.

- Ja, jeg har svømt her. Du må ta tre svømmetak under vann for å komme under fjellet, så er du ute i havet, forteller Jure.

FRISTER KROATIAS KYST OG ØYER? LES MER:
Øyliv i eget tempo i Dalmatia || Fire sider av Dubrovnik || Øysafari i øyparadiset Kornati || Split - Europas mest spesielle gamleby? || Dette er Kroatias mest berømte strand || Finn ditt drømmested i Kroatia