FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Valg av flysete avslører deg

Av Anne Bergseng20.01.15 12:30 | Oppdatert: 20.01.15 13:36

Del saken på:

Er du sosial, drømmende eller en einstøing? Hvilket sete du foretrekker på flyet kan avsløre din personlighet.

Et økende antall passasjerer reserverer billetter på forhånd, slik at de vet akkurat hvilket sete de skal sitte på underveis.

Er du tidlig ute med å reservere sete for å sikre deg din favorittplass, er sjansen stor for at du kan kjenne deg igjen i en av tre typer av flypassasjerer.

Den amerikanske psykologen Mary Connell spurte flypassasjerer som reiser ofte om deres sittevaner i kabinen. Undersøkelsen viste at plasseringen kan avsløre noe om de reisendes personligheter, skriver den britiske nettavisen Mail Online.

Drømmere

De som helst velger setet ved vinduet er drømmere som er åpne for nye erfaringer. Setet egner seg også for å sove – eller for å bruke flyturen til en form for sightseeing.

De som sitter her har muligens behov for å skape en privat sfære rundt seg, noe som er enklere med en vegg på den ene siden.

– Her kan man lage litt rom rundt seg med vegg på den ene siden til å lene seg mot, sier psykolog Mary Connell.

De virkelig erfarne vinduspassasjerene er til og med opptatt av hvilken side i flyet de sitter på. Sitter du ved vinduet blir du heller ikke forstyrret hver gang noen skal på toalettet.

Frihet og kontroll

De som velger midtgangen er oftere av den introverte typen. De liker å holde seg i periferien av en gruppe. For dem er friheten og følelsen av å ha kontroll viktig. Om noe skulle skje, er det de som har størst sjans for å komme seg raskt ut.

Det er sannsynligvis også de som sitter og jobber underveis sitter på dette setet mot midtgangen. De som velger midtgangen får ofte maten først og kan strekke mer på bena underveis. Men de risikerer også å få vesker og bager i hodet når noen skal hente noe fra hyllen over.

Spørsmålet er hvorfor så mange foretrekker å sitte ved midtgangen. Svaret kan være at dette er personer som liker å være i en slags «maktposisjon», ifølge ekspertene.

Den som sitter her, er i nærmere kontakt med flyvertene om bord, og du er den de andre må spørre om å få gå på toalettet. Man er i grunn sjefen på raden.

Minst innflytelse

De som sitter setet mellom disse to, i midten, er enten litt selvoppofrende, eller spesielt utadvendte med en avslappet holdning til livet. Reiser du i en gruppe og havner i midtsetet, selv om du egentlig hadde valgt deg en annen plass, er du trolig den i gruppen som har minst innflytelse. Eller så er du kanskje bare dårlig til å planlegge.

Når noen spesifikt foretrekker å sitte i midten, skyldes det oftest at de reiser med barn eller en kjæreste.

Den amerikanske undersøkelsen får støtte fra SAS, gjennom informasjonssjef Knut Morten Johansen:

– Jeg tror vi kan støtte dette, med litt glimt i øyet. Det er jo slik at setet ved midtgangen er favoritt blant de mest praktiske, de som planlegger litt utover bare det å reise med flyet. De ser stor fordel i at de kan bevege seg uhindret hvis det blir behov for toalettbesøk. Sitter man ved midtgang så har man også større nærhet og tilgang til serveringsvognen om bord. De med mest næringsvett sitter nok her, sier Johansen.

Han mener vindusplassen er forbeholdt drømmerne som synker meditativt hen i beskuelse av vakre skyformasjoner og soloppganger i horisonten.

– Denne plassen er egnet til å stresse ned etter tøff arbeidsdag, og plassen for dem som øver på taler, foredrag, nært forestående intervju, eller rett og slett skal prestere noe når de kommer frem, tror Johansen.

Mens det midterste setet er forbeholdt de som er forelsket. Setet i midten er også best for familier med barn, slik at de kan sitte sammen.

Alltid første rad

– Noen kan ikke sitte andre steder enn på første rad. Dette er trolig også de som liker å ha full kontroll på arbeidsplassen, og kanskje ellers i livet? Første rad er så nært førersetet som det er mulig å komme, hvilket harmonerer kanskje med deres personlighet, status og posisjon på jobben også, spekulerer informasjonssjefen i SAS.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian legger til at det er setene ved nødutgangen som er aller mest ettertraktet, for der er benplassen best.

– I tillegg er sete ved vindu og midtgang populære. Her er det «førstemann til mølla» som gjelder. Hvis du vil være garantert ditt favorittsete må du være tidlig ute og bestille det sammen med flybilletten, sier Sandaker-Nielsen.

– Ellers er det jo også slik at noen av oss har helt konkrete favorittseter som vi alltid forsøker å bestille dersom det er mulig. Jeg har sett at en gjenganger er sete 6A.