FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Se - et design-fuglekikkerskjul

Av Dag Fonbæk 30.01.15 10:28

  Del saken på:

  Et knippe små fuglekikker-skjul som dette har i det siste poppet opp langs turistveien i Varanger.  Små og anonyme – men likevel en Nordisk Arkitekturpris verdig!

  Prisvinnende arkitektur i utkant-Norge

  Varanger-halvøya, lengst nordøst i landet, er et internasjonalt anerkjent fuglekikker-område. Fra hele verden kommer ornitologer og fuglekikkere hit opp for å speide etter bevingede polare arter.

  Nå har Statens vegvesen (Nasjonale turistveger) tatt konsekvensen av fuglekikker-tilstrømningen i nord og tilrettelagt for at fotografer og kikkertutstyrte fuglevenner skal få et enda mer innholdsrikt nærmøte med fuglenelivet i Varanger.

  Tre arkitekttegnede fuglekikkerskjul er satt opp langs den nasjonale turistveien – på Ekkerøy, Steilneset og Vestre Jakobselv.

  En fjerde arkitekttegnet «gapahuk» åpnes på moloen i Vadsø havn i mars. Her gjenstår det en del arbeid med benker og skillevegger i glass, samt overflatebehandling av betong.

  Det foreløpig siste «fugleskjulet» bygges på Kiberg – helt nede ved vannet – og skal være klart for innrykk i løpet av høsten, forteller Per Ritzler, talsmann for det nasjonale turistveiprosjektet.

  Fikk designpris

  Design-fuglekikkerskjulene, som ble belønnet med Nordisk Arkitekturfpris i fjor, er tegnet av arkitekt – og lidenskapelig fuglekikker – Tormod Amundsen i Biotope. Arkitektkontoret holder til i Vardø, tett på de mange fugleartene som folk valfarter til for å oppleve på nært hold.

  – Det var nettopp interessen for fuglekikking som gjorde at vi flyttet opp hit, forteller Amundsen til VG.

  – At man kan forene hobbyen med yrkeslivet, og har fått Statens vegvesen med på laget, er fantastisk morsomt, legger han til.

  Nær sjøen

  Fuglekikkerskjulene han har laget er små, enkle innretninger, som holder storm og sno ute, og som er plassert i sjønære omgivelser der man best kan studere fuglelivet på nært hold.

  – Eksempelvis er skjulet på Kiberg plassert tett på den store kolonien vadefugler, sier Amundsen, som driver verdens eneste fuglekikker-arkitektkontor.

  Alle fem fuglkikkerskjulene er ulikt utformet, men har de samme karaktertrekkene.

  – Veifarende vil lett kunne gjenkjenne innretningene og forstå hva det er, sier Amundsen, som har planer om å tegne enda flere fuglekikkerskjul i Varanger.

  Turisme-utvikling

  – Området er helt unikt i internasjonal sammenheng. Jeg tror ikke nordmenn flest vet hvor fantastisk det er her oppe. Kanskje er det eventyrlige fuglelivet i Varanger mer kjent utenlands enn i vårt eget land, sier ornitolog-arkitekten.

  På tettstedet Ekkerøya, 15 kilometer øst for Vadsø, der ett av fuglekikkerskjulene er satt opp, drives allerede turisme for fuglekikkere med feriehus-utleie og heftige naturutflukter.

  Vi bli best

  Den årlige fuglekikkerfestivalen Gullfest (i år 12–14 mars) trekker også skarer av ornitologer til Varanger. Fuglekikkere fra hele verden er nå den største gruppen tilreisende til Varanger-regionen.

  – Byggingen av fuglekikkerskjul i samarbeid med Biotope er også næringsutvikling, understreker Per Ritzler i Nasjonale Turistveier. – Ved å bygge fuglekikkerskjul fra Varangerbotn til Hamningberg vil vi fremme satsingen på naturbasert reiseliv i området, sier han.

  Veivesenets og Biotopes mål er enda fetere enn som så: De vil etablere Varanger som verdens mest attraktive arktiske fugledestinasjon.

  Eksterne lenker