FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er svenskenes eventyrøy

Av Jacob Lund03.07.10 19:24 | Oppdatert: 04.07.10 10:36

Del saken på:

FÅRÖ (VG) Sjelden har noe så usminket vært så vakkert som på Fårö. Den lille øya i Østersjøen har en egen evne til å sette spor i sjelen på sine besøkere.

Flørtende i sommersol, iskald og naken i vinterdrakt, og råbarket på et spennende vis derimellom - hele tiden gjør den urørte og ødslige naturen på Fårö noe for å berøre deg som person.

Mammon har heller ikke slått seg ned og skapt et eneste lite sentrum for å ødelegge den følelsen. Fårö er en øy uten et eneste lite tettsted av betydning. Dette er ikke et sted du reiser til for å vandre dovent fra fortausrestaurant til fortausrestaurant. Hyggelige gågater eksisterer ikke på Fårö.

Hit er det naturen og kanskje de vakre sandstrendene som lokker en.

Eller det ville og vakre som lokket Ingmar Bergman til å flytte hit.

Den avdøde svenske mesterregissøren falt pladask for Fårö i forbindelse med at han lette etter en innspillingsplass til filmen «Som i et speil» med blant andre Max von Sydow og Harriet Andersson.

HAR DU ET REISETIPS FRA FÅRÖ?Legg det inn her!

- Nærmest magisk

- Vi - det var scenografen, innspillingslederen, regiassistenten, jeg og Sven Nykvist - steg ut av bilen og da skjedde det merkverdige. Jeg tenkte at «her vil jeg bo og leve». Den følelsen har jeg aldri opplevd før. Det var nærmest magisk, har Bergman fortalt i et intervju med musikeren Tobias Fröberg fra Gotland.

Og slik ble det. Bergman bygde seg hus her og flyttet inn i 1967. På vintrene bodde han lenge i Stockholm, men de siste årene av sitt liv var han en av om lag 600 fastboende på Fårö året rundt.

Hvor huset hans ligger var en særdeles godt bevoktet hemmelighet så lenge han levde. Å spørre seg fram var nytteløst, alle på øya var lojale mot regissørens uttalte ønske om å få være i fred.

PÅ FERIE MED BARN?Her er Sveriges beste familieparker

Nordmann har overtatt

Også når vi finner fram til den store villaeiendommen er den strengt bevoktet. Huset, som ligger ved en privat vei, ble i høst kjøpt av nordmannen Hans Gude Gudesen og skal nå bli et sted der utvalgte kunstnere i perioder får muligheten til å oppholde seg, etter en plan som kommer fra Bergmans datter, Linn Ullmann.

Gudesen kjøpte både Bergmans eiendom og det aller meste av inventaret på auksjonen som ble holdt i Stockholm i september.

Det betyr på ingen måte at det kommer til å åpnes for turister. Likevel er Bergman-huset fremdeles utvilsomt en attraksjon for filmnerder. Vi traff blant annet en amerikaner med skuddklart kamera da vi gikk forbi porten til eiendommen. Et ungt par på motorsykkel parkerte da vi dro fra den lille veistumpen i skogen.

BILDESPESIAL:Se flere bilder fra Fårö

«Voktere» av stein

Flere folk er det ved de enorme steinraukene vest på øya. Det var hit Bergman ble kjørt i taxi den aprildagen i 1960 da han forelsket seg i Fårö.

- Dels innså jeg at jeg hadde funnet et fantastisk innspillingssted, dels følte jeg at denne øya var hjemme for meg, forteller han.

Og raukene er virkelig imponerende der de står i vannkanten som en slags tause øyvoktere. Flere av de enorme steinblokkene ser med litt fantasi ut som mennesker og for barn og lekne voksne er de spennende å klatre på og i.

FLERE SOMMERPARADIS I SVERIGE:
Visby - smilets sommerøy || Kriminelt vakkert på Gotland og Öland || 35 kystperler mellom Østfold og Göteborg || Göteborgs glemte perler || Øyloffing på svensk

Sykkelferie

Noen har tatt seg hit på sykkel. Sykkelferie er populært både på Fårö og på naboøya Gotland - og avstandene er ikke større enn at det går fint å ta seg rundt på det hyggelige veiene.
Veiene, ja.

Allerede ett minutt etter at vi har lagt til med den gratis båtfergen som frakter passasjerer over fra Fårösund på Gotland skjønner vi at vi er kommet til et sted som ikke befinner seg i nærheten av sivilisasjonens sentrum akkurat.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Vi tar nemlig av første vei til høyre på turistkartet over øya - tilsynelatende en vei av helt normal standard. Den viser seg imidlertid å være kun få centimeter bredere enn vår lille bil. Og etter et par kilometer forsvinner asfalten og støvet virvler opp der vi ruller langsomt fremover.

Sånn ser mange av øyas veier ut, det er stort sett kun hovedveien som går rundt hele øya som er av det vi kaller vanlig, god klasse.

Men misforstå nå ikke. Det er nettopp slike ting som gjør Fårö litt spesiell, og skiller den fra mange andre turistområder i Sverige.

Man befinner seg så å si midt i naturen hele tiden, enten man er på Bergman-jakt, ved raukene eller ved noen av de strendene mange svensker kaller rikets aller fineste.

Og da er det liten grunn til å klage.

Praktisk info om Fårö følger under bildet.

NÅR: Til Fårö kan man egentlig reise året rundt, men opplevelsen blir ganske forskjellig. Øya har klart størst sommerprofil - og det er da de fleste turistene også finner veien hit, ikke minst på grunn av alle de fine badestrendene.

HVORDAN: Første steg for å ta seg til Fårö er å komme seg til Gotland. Til Visby går det mange daglige flyruter fra Stockholm, i sommermånedene finnes det også direkteruter til Oslo.

Det er også store bilferger fra Nynäshamn rett sør for Stockholm og til Visby om man vil ta med egen bil.

Fra Visby reiser du drøyt fem mil nordover til Fårösund med ønsket transportmiddel. Både sykkel og (leie) bil anbefales. Fra Fårösund går det gratis båt over til Fårö. Turen tar knapt 10 minutter.

SOVE: Ettersom Fårö fremdeles er relativt urørt er det også begrenset med overnattingsmuligheter og da i særdeleshet utenfor sommermånedene. Her fins ingen hoteller, men en del bed & breakfasts, hyttebyer, campingplasser og vandrerhjem, til hyggelige priser.

Et alternativ kan være å bo på selve Gotland, for eksempel i Visby, og så gjøre dagsturer til Fårö.

Sjekk www.gotland.net og www.destinationgotland.se for mer informasjon.

SPISE: Fårö er ikke noe mekka for gourmeter, det finnes forholdsvis få restauranter, de fleste i nærheten av Sudersand og som på Gotland er lammekjøtt spesialiteten. Her får du lammeburgere og annet snadder de fleste steder.

I sommermånedene kan et spennende alternativ være Fårösunds festning, der menyen tilfredsstiller selv de mest kresne, sjekk hjemmesiden www.farosundsfastning.se

Sverger du til egen matlaging fins det en helårsåpen butikk på Fårö.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!