FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Moderne kopi av Noahs ark besøker Norge

Av Øyvind Gustavsen24.07.15 20:14 | Oppdatert: 24.07.15 22:31

Del saken på:

Lurer du på hvordan arken som huset Noahs familie og alle dyrene kan ha sett ut? Det neste året er den nederlandske kopien av kjempebåten på Norgesbesøk.

Et besøk av bibelske proposjoner må det vel kunne kalles, selv om arken som lørdag ankom Arendal bare er halvparten så stor som originalen.

Det neste året skal båten etter planen besøke Arendal, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Oslo, for at nordmenn kan stige ombord og lære mer om fortellingene som har formet vår kultur og vårt tankegods.

Historien om Noahs ark, som reddet dyrene og menneskeheten fra syndefloden, er blant Bibelens mest kjente - selv blant de som ikke gikk på søndagsskolen.

Fortellingen fikk ytterligere vann på mølla gjennom etter at Russell Crowe spilte Noah i filmen med samme navn i fjor, på tross av at filmmakerne tok seg store friheter i forhold til Bibelens beretning.

LES OGSÅ: Filmen om Noahs ark utsatt på grunn av flom

I år er det altså nederlandske Aad Peters som levendegjør arken for det norske publikum.

– Jeg ønsker å bringe historiene tilbake fra et kulturelt perspektiv. Dette handler ikke om du tror på dem eller ikke, men som europeere er vi i ferd med å miste kjennskap til historiene som har formet oss. Vi besøkte nettopp Danmark der 80 prosent av befolkningen er lutheranere, men svært få kjenner historiene i Bibelen, eller går til kirken utover på julaften, sier han, og legger til:

– Det er lettere å møte andre kulturer hvis vi kjenner vår egen.

Arken som besøker Norge er 70 meter lang og ombord finnes det både teatersal, restaurant og trefigurer som forteller om kong Salomo, Adam og Eva, David og Goliat i tillegg til vannflommen.

I teatersalen er det anledning for lokale artister å ha konserter eller firmaer å ha seminar for de ansatte.

3000 mennesker har besøkt båten i løpet av de første dagene i Norge.

– Hva kan vi lære av Noah?

– Mange kjenner ikke til at Noah endte opp med alkoholproblemer mot slutten av livet. Du kan med andre ord utrette store ting, og fortsatt ende opp med et alkoholproblem, sier Peters.

Arken ble kjøpt i 2007 og kostet mellom tre og fire millioner euro, tilsvarende mellom 27 og 36 millioner kroner.

LES HER: Fryktes omkommet under leting etter Noahs ark

Den norske artisten Hans Inge Fagervik, en mangeårig venn av Peters, har arbeidet for å få kjempebåten til Norge.

– Jeg traff Peters på kulturfestivaler i Europa for 30 år siden. Han er mer kreativ enn noen annen jeg har vært borte i. Og båten er helt vanvittig - en annerledes opplevelse enn alt man har vært med på, sier han til VG.

Sogneprest Åsta Ledaal har lyst til å holde gudstjeneste ombord i båten, mens den ligger ved Arendal.

– Dette er en vekker og en ren synliggjøring på hva kristen kultur og tro bygger på, og dermed er det også et perfekt sted for å gjøre noe sånn, sier hun til Agderposten.

Fagvervik mener at Peters er som en moderne Asbjørnsen og Moe.

– Han er en som samler og forteller videre andres historier. Og vi har mye å lære av de gamle fortellingene. Fra David og Goliat kan vi for eksempler lære at du ikke behøver være størst for å lykkes, sier Fagervik.

Nytt bibelmuseum i Washington D.C.

Peters har tidligere fått en utmerkelse av dronningen i Nederland for sitt arbeid med å skape dialog og offentlig debatt.

Og han er langt fra den eneste som ønsker å minne moderne mennesker på Bibelens historier.

Fra før av har nederlenderen Johan Huibers bygget en enda større kopi av arken utenfor Rotterdam. Huibers sier han kom på ideen da han i 1992 hadde mareritt om flom i det lavtliggende hjemlandet sitt.

I Washington D.C. åpner Museum of the Bible i 2017. Det er den styrtrike Hobby Lobby-sjefen som finansierer prosjektet, som koster over 3,2 milliarder kroner, ifølge NPR.

Museet vil inneholde hele 40,000 gjenstander, inkludert jødiske torah-ruller og papyrusfragmenter av Det nye testamentet på gresk.

Fra før av finnes temaparken The Holy Land Experience i Orlando, Florida, der man kan besøke verdens største innendørs modell av Jerusalem på Jesu tid, inkludert en modell av jødenes tempel (som lå ser hvor Klippedomen ligger i dag).