HOLD BILLETTEN KLAR: Den siste tiden har hvem som helst kunnet ta seg inn gjennom sikkerhetskontrollen og inn på «rød sone» ved norske flyplasser. Nå må vi framvise gyldig reeisedokumentasjon. Folk som reiser billettløst må si hvor de skal når kontrollørene spør. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Store problemer for flytrafikken - og i morgen blir det enda verre

Streiken blant sikkerhetskontrollørene skaper store problemer for trafikkavviklingen ved flere flyplasser. Fra tirsdag trappes streiken opp.

NTB

Da innstilles rutetrafikken på flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Også Stavanger lufthavn Sola blir delvis rammet av streiken, opplyser Avinor.

Lørdag ble alle organiserte sikkerhetskontrollører i Securitas Transport Aviation Security AS tatt ut i streik ved flyplassene i Haugesund, Molde, Stokmarknes og Hammerfest.

På Gardermoen trappes streiken opp fra tirsdag, slik at flypassasjerene må påregne lange køer i sikkerhetskontrollen.

Uorganiserte på jobb

En av flyplassene som har vært rammet siden lørdag er Molde lufthavn, Årø. Lufthavnsjef John Offenberg sier til NTB at det er slitsomt og frustrerende å oppleve at flyplassen i Molde nesten alltid blir tatt først ut når det er streiker som berører flytrafikken.

I Molde har fem uorganiserte holdt trafikken delvis i gang mandag. Lørdag og søndag ble flyene omdirigert til flyplassene i Kristiansund (SAS) og Ålesund (Norwegian).

Offenberg sier at det også tirsdag kan bli begrenset trafikk ved flyplassen ved at de uorganiserte gjennomfører sikkerhetskontrollen. Senere i uka kan det bli verre, men det ser ut til at det blir gjort unntak for Krohn Air på strekningen Molde-Trondheim.

- Vi aksepterte at Krohn Air ble betjent. Vi ønsker ikke at dette selskapet skal gå konkurs som en følge av vår streik. At også de øvrige flyene fra Norwegian og SAS ble betjent mandag morgen, skyldes misforståelser, sier de streikendes talskvinne i Molde, Liv Hege Fjelly.

Konkurstruet

I Molde rammes 1.000 charterpassasjerer til og fra Mallorca, Kreta og Tyrkia denne uka, i tillegg til SAS og Norwegians daglige ruter. Krohn Air tok over ruten Molde-Trondheim da SAS avviklet denne ruten ved nyttårstider. Selskapet hadde en fin utvikling med trafikkvekst, helt til askeskyen fra Island skapte problemer.

- Nå får vi i tillegg denne streiken. Vi, som et lite selskap har ikke økonomiske muskler til å holde ut mange dager med en streik, sier selskapets grunnlegger, Claus Krohn (77) til NTB.

Desto gladere var han mandag da uorganiserte trådte til og fikk flypassasjerene hans av gårde. Også tirsdag ser det ut til å ordne seg ved hjelp av de uorganiserte.

- Flyplassledelsen her på Årø har gjort det den kan for å berge flygingene til Trondheim. Det er stor vilje for å få dette til, sier Krohn.

Han har ingen forståelse for streiker blant små grupper som får store samfunnsmessige konsekvenser og i tillegg rammer tredje- og fjerdeperson i stedet for arbeidsgiveren.

- Streik som virkemiddel er utgått på dato, er Krohns klare beskjed.

Flere rammes

Også han synes det er ugreit at de små flyplassene rammes først og hardest ved streiker. Avinor melder at bare 59 av 670 ansatte i Aviation Security på Gardermoen er i streik. Fra tirsdag trappes streiken opp også på Gardermoen.

Passasjerterminalen ved Stavanger lufthavn Sola vil bli rammet ved at det må påregnes køer i sikkerhetskontrollen.

Hittil er 14 helikopterflyginger til Gullfaks, Statfjord, Brage og Oseberg stanset av streiken, melder Stavanger Aftenblad.

Ingen helikoptre fra Flesland fikk ta av til Statfjord i helgen. 300 oljearbeidere som enten skulle ut på jobb eller hjem, ble stanset av vekterstreiken. Sola og Florø har fått dispensasjon så lenge konflikten varer. (©NTB)

Avinor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder