FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Caminito del Rey: Den livsfarlige stien som ble turistattraksjon

Av Mona Langset19.09.19 16:20 | Oppdatert: 23.09.19 11:48

Del saken på:

Stien ble stengt etter at flere klatrere falt ned og mistet livet der på 1990-tallet. I dag er den reparert, og har blitt en av Sør-Spanias mest spektakulære turistattraksjoner.

Historier om «dare-devils» som hoppet over sperringene og klatret på den falleferdige anleggsstien Caminito del Rey like nord for Malaga, florerte på 90-tallet. På YouTube lå det videoer som viste turen over rustne jernbeslag og ødelagt betong på det som en gang var en anleggsvei 100 meter opp i de stupbratte fjellveggene i Gaitanes-juvet. Til tross for – eller kanskje på grunn av – forbudet, var stien en populær utfordring for fryktløse klatrere.

Ytterligere tre personer falt ned og døde på begynnelsen av 2000-tallet, før spanske myndigheter begynte arbeidet med å sette stien i stand i 2013.

To år senere åpnet den som en sikker tursti nesten hvem som helst kan gå, og Lonely planet listet den som en av de hotteste nye reiseopplevelsene i 2015.

Det er riktig nok åtte års aldersgrense, og forbud mot krykker, rullestoler og gåstaver. Men klarer du 7,7 kilometer til fots, klarer du også Caminito del Rey.

Den opprinnelige gangveien ble bygget mellom 1901 og 1905 for å frakte materialer til bygging av ny demning nord i juvet. Og for at de som vedlikeholdt akveduktene som førte vann ned til vannkraftverket i sør, skulle ha en lettere vei til jobben.

Navnet «Caminito del Rey» – «Den lille Kongestien» – fikk gangveien etter at selveste kong Alfonso XIII brukte den da han foretok den offisielle åpningen av den nye Conde del Guadalhorche-demningen i 1921.

Men med tiden ble vannet lagt i tette rør, og det var ikke lenger behov for å vedlikeholde de åpne akveduktene. Dermed ble heller ikke gangstien i fjellsiden vedlikeholdt. Jernbolter rustet i stykker og betong raste ut.

Da ble Caminito del Rey ble en magnet for ekstremsportutøvere.

De tidligere erfarne fallskjermhopperne Håkon Hauan, Christian Blom og Ebbe Biorn Lian, var der flere ganger før stien ble renovert.

– Jeg tror den viktigste motivasjonen var forbudet og spenningen. Det lå litt avsides til, og var ikke for alle, sier Ebbe Biorn Lian.

– Men det var livsfarlig?

– Fare er relativt. Med erfaring fra klatring og annen ekstremsport stoler vi på egne ferdigheter og vurderinger. Dette var luftig, men med gode marginer, sier han.

Håkon Hauan forteller at det var en spennende tur med luftig friklatring i innsteget.

– Deretter var det flere kilometer med spennende gange. Selve stien var rusten, noen steder var hele partier borte og det var masse hull, forteller han.

Ny sti

I 2018 var han der igjen, denne gangen med kone og barn, og med litt delt syn på rehabiliteringen av området; På en måte er det fint at det har blitt tilgjengelig for alle. Men på den annen side er det litt trist at det har blitt det han kaller en «autostrada» gjennom juvet, der det ikke lenger trengs å gjøre noen innsats med planlegging, utstyr eller mestring for å gå. Man kan bare kjøpe en billett og så er alt klart for selfies.

Dagens Caminito del Rey har blitt en fin naturopplevelse for alle. Det er ingen spenning eller adrenalin lenger, mener Håkon Hauan.

Guidet tur

På forhånd blir vi likevel advart av om at dette kan være veldig skummelt, ja litt av et adrenalinkick, faktisk. Dersom høydeskrekken tar overhånd kan den som ikke klarer å fullføre turen over den gyngende hengebroen mot slutten få hjelp av en guide til å komme seg ned fra fjellet en alternativ vei.

VG ble med på tur med guide og buss fra Malaga. Ikke fordi vi følte behov for å gå med guide, men fordi da vi var der i september 2019 var dette de eneste billettene vi fikk tak i. Billetter for å gå alene var utsolgt en måned frem i tid.

Caminito-turen har blitt så populær at antall besøkende er strengt regulert. Maksimum 1100 får kjøpe billett hver dag. Man går i puljer som blir sluppet inn hvert kvarter eller halvtime. Kjøper du billett for å gå uten guide, får du et tidspunkt du skal starte å gå, og da må du være ved inngangen senest en halvtime i forveien.

Toalettkø

Bussen vår kjører til Ardales, 55 kilometer nord for Malaga. Vi starter med å gå gjennom en tunnel, og videre 1,5 kilometer frem til inngangen av Caminitoen. Der er det utdeling av hjelmer og hårnett. Det er også lang toalettkø. Slike nødvendige ærend er det nemlig ingen mulighet til å gjøre i løpet av vandringen.

Langs stien står det skilt som forteller om stedets historie, flora og fauna på engelsk og spansk. Vi leser at det finne alt fra gribb og ørn til slanger padder, fjellgeiter, grevlinger, rever og flaggermus her. Det ser vi riktig nok ikke. Men vi ser at det vokser eukalyptus, pinjetrær, viftepalmer, steinroser og oleander, massevis av oleander med rosarøde blomster.

Den serbiske psykologen jeg kommer i snakk med underveis er svært begeistret for naturen i El Chorro-kløften.

– Jeg meldte meg på turen fordi jeg trodde det skulle gi et adrenalinkick. Det gjorde den ikke. Den største utfordringen var varmen, sier Snežana Srećković. Men legger til at naturopplevelsen i seg selv gjør dette til en veldig fin tur.

Praktisk Caminito-info

Lengde: Hele turen er 7,7 kilometer, inkludert veien inn til selve stien, Caminitoen i seg selv, og de to kilometerne du må gå til slutt frem til bussen.

Enveis: Turen starter nord i Ardales og ender sør i Álora. Det er ikke lov å gå motsatt vei. Ved utgangen er det shuttlebusser tilbake til start.

Pris: Svært varierende avhengig av hvor du får kjøpt billetter. Kjøper du gjennom Caminitodelrey.info koster det 18 euro med guide og 10 euro uten. Men disse billettene er ofte utsolgt til langt frem i tid. Får du ikke tak i billetter her, kan du kjøpe gjennom for eksempel Getyourguide, som er en portal for flere guideselskaper. Her koster billetter fra litt under 300 kroner til over 500, inkludert transport fra Malaga eller andre steder ved kysten.

Åpent: Stien er åpen hver dag utenom mandag. Har også stengt 24., 25., og 31. desember, pluss 1. januar. Kan også stenge på grunn av mye regn eller sterk vind.