FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Matparadiset Parma

Av Axel Munthe-Kaas Hærland26.10.18 15:34 | Oppdatert: 30.10.18 14:23

Del saken på:

Ost og skinke er pålegg her hjemme. I Parma er det kunst.

– Mat skal være en like stor nytelse for øynene som for smaksløkene, sier Matteo Pizzi fra bak disken på delikatessebutikken "La Prosciutteria".

Forretningen er den fjerde jeg er innom på like mange kvartaler, og det blir langt fra den siste. Viljestyrken svikter fort i møte med Parmas utstillingsvinduer, fylt som de er med det beste Emilia-Romagna regionen har å by på.

Annonse
Reise til Italia

Dinglende prosciutto i gylne silkebånd, flettede kurver med tørket porcini-sopp, håndlagd salami i presise pyramider og selvfølgelig – de gylne ostehjulene som har satt Parma på kartet. Matteo skjærer av en flis med to år gammel Parmigiano-Reggiano, rekker den over disken og understreker øyeblikkets alvor.

– Mange tror at parmesan bare er noe du drysser over spagetti, eller at skinke er noe enkelt og dagligdags, sier han.

– Det er alltid gøy å kunne vise dem hvor feil de tar.

Et kulinarisk mekka

Italienerne vil aldri bli enige om hvor landet beste mat finnes, men når spørsmålet debatteres er regionen Emilia-Romagna en typisk kandidat for førsteplassen. Sammen med nabobyene Modena, Reggio Emilia og Bologna utgjør Parma et gastronomisk firkløver av ypperste klasse. Kanskje ikke så rart at området – og Parma spesielt – har fått en hedersstjerne på kartet. Når du har perfeksjonert de samme oppskriftene siden romertiden, sier Matteo, sitter du igjen med et mildt sagt minneverdig produkt.

– Selv om prosessen har blitt modernisert er mange av teknikkene de samme, forklarer han.

For et innblikk i produksjonsprosessen bak Prosciutto di Parma eller Parmigiano-Reggiano kan man besøke en av de mange fabrikkene som omkranser byen. Om du tar kontakt med turistkontoret i Parma kan de som regel hjelpe med både transport og omvisning. Man kan også henvende seg til produsentene direkte.

Jeg hopper på en guidet prosciutto-tur under skinkefestivalen som finner sted hver høst. Synet av 20 000 skinker under samme tak er et jeg sent vil glemme. Kjøttet saltes, tørkes og mørnes gjennom en presis kombinasjon av temperatur og luftgjennomstrømning, som gir sluttresultatet den runde smaken og fløyelsmyke konsistensen. Den berømte kronen som deretter stemples inn i skinken er det strengt regulerte symbolet på at produktet kan eksporteres verden rundt under merket «Prosciutto di Parma».

Råtten frukt og skinkebein

Men parmesanost og prosciutto er bare to av mange grunner for å ta turen til Parma. Byen er også videnkjent for sitt kulturliv, nok til å bli kåret til landets kulturhovedstad for 2020. På Galleria Nazionale di Parma henger originale skisser av Leonardo da Vinci, verdens største labyrint åpnet her i 2015 og opera har alltid vært en sentral del av byens identitet. Særlig kjent er Teatro Regio, en av Italias flotteste operahus, hvor Parmas kresne publikummere hadde rykte på seg for å kaste råtten frukt og skinkebein på sangere som ikke hold mål.

Komponisten Giuseppe Verdi stammer fra Parma, som gjør forestillingene hans til jevnlige innslag på byens scener.

Få også med deg kuppelen av den lamslående katedralen i kjernen av byen, dekorert av renessansemaleren Antonio da Correggio. Attraksjonene ligger ellers i byens hverdagsliv. Rolig slentring langs handlegatene, ujevn brostein under føttene, lange samtaler og langsomme lunsjer. Og nevnte jeg byens delikatessebutikker?

Reisen dit

Den enkleste måten å reise til Parma er med hurtigtog fra nærliggende byer som Bologna eller Milano. Sistnevnte kan nås med direkteflyginger fra Norge (Ryanair eller Norwegian)

Her kan du bo:

Budsjett: Hotel Leon D’Oro: Tradisjonelt hotell med lang historie. Dekorasjonen på rommene reflekterer byens historie og mest berømte personligheter. Adresse Viale Antonio Fratti 4.

Middels: Hotel Torino: Gammelt kloster nær katedralen, bombet under andre verdenskrig og delvis gjenoppbygget som et gjestehus på 60 tallet. Fra 500 koner natten. Adresse Borgo Angelo Mazza 7

Luksus: Park Hotel Pacchiosi: Femstjerners luksus med egen restaurant og pianobar. Adresse Strada del Quartiere, 4

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.