TURKIS HAV: Flere turister vil til den tyrkiske kysten. Foto: NurPhoto / Gettyimages

Dobler turisttrafikken til Tyrkia

Norske turoperatører er på full fart tilbake til Tyrkia. Neste sommer blir det flere nye direktefly fra Norge.

Turismen til Tyrkia stupte i 2016. Etter mye uroligheter, og UDs reiseråd om ikke å reise dit, ble Tyrkia så godt som borte fra turistkartet. Charterselskapene flyttet flyene til andre destinasjoner, blant annet Bulgaria og Spania. Men nå er urolighetene tilsynelatende glemt. Turistene er på vei tilbake, og flere skal det blit til neste år.

I dag la Avinor frem sine augusttall. De viser at Tyrkia er blant destinasjonene som øker mest fra Norske flyplasser i år sammenlignet med august i fjor.

les også

Istanbul utenom turistløypa

STRENDER: Det er gode bademuligheter også på øyene rett utenfor Istanbul. Foto: Nilas Johnsen

– Vi ser at trenden fortsetter med vekst til andre destinasjoner enn de mer tradisjonelle sydendestinasjonene. Til Tyrkia var det 33 prosent flere reisende enn samme måned i fjor, forteller direktør for trafikkutvikling, Jasper Spruit.

Pilene fortsetter å peke oppover for Tyrkia. Neste sommer blir det flere direktefly fra Norge.

TUI fordobler

TUI begynte veksten i Tyrkia i fjor, og fortsetter til neste år.

– Vi øker kapasiteten fra Norge med 108 prosent sommeren 2019 sammenlignet med i år. Vi setter opp flere nye ruter, blant annet fra Ålesund og Tromsø til Antalya, og fra Oslo, Trondheim og Stavanger til Dalaman på Marmariskysten, sier kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren. Og legger til at de har stor tro på at veksten vil fortsette, derfor er det meget mulig at det kommer enda flere Tyria-avganger fra TUI.

les også

Åtte spektakulære naturopplevelser

Nye Ving-ruter

– Vi kommer til å øke kapasiteten med 65 prosent fra 2018 til 2019, forteller direktør i Ving, Christian Grønli.

Han tror at liraens fall på 43 prosent de siste to årene, bygger opp under den økte interessen for landet.

– Feriebudsjettet strekker langt i Tyrkia nå, fastslo han da han fredag presenterte Vings planer for neste sommer: Fra Bergen blir kapasiteten til Tyrkia fordoblet. Fra Evenes blir Tyrkia et tilbud igjen etter å ha vært borte i to år. Fra Kristiansund blir det en helt ny flyrute til Tyrkia, og fra Oslo øker kapasiteten med 6000 passasjerer. Fra Stavanger, Tromsø og Trondheim fortsetter Tyrkia-trafikken som i år.

SHOPPING: Butikkene i Alanya er åpne til langt på natt Foto: Roger Neumann

Apollo tilbake

Hos Apollo var Tyrkia helt ute av programmet både i 2017 og 2018, men neste år kommer det tilbake.

– Nå har vi vært to somre uten Tyrkia på grunn av lav etterspørsel, men da vi i år begynte å merke en økende interesse har vi valgt å ta det tilbake, akkurat som vi gjør med Egypt i vinter, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Selskapet kommer til å ha ett fly ukentlig fra Oslo, og tilby hoteller i Alanya og Side.

MAT: Mange turister setter pris på det tyrkiske kjøkkenet. Foto: Jan Petter Lynau

Kommer flere nyheter

For den tyrkisk-eide turoperatøren Tyrkiareiser, er den tilbakevendende interessen for landet gull verdt.

– I tillegg til gode salgstall for 2018 ser vi stadig økning i besøk på nettsiden vår, noe som gjør det naturlig å satse videre med flere avreisebyer, sier pressekontakt Elisabeth Lien i Tyrkiareiser.

Tyrkiareiser starter med ny direkteflyging fra Trondheim i 2019. I tillegg blir det flyginger fra Oslo, Bergen, Haugesund og Kristiansand.

– Vi holder fortsatt på med produksjon av programmet for 2019, så det vil dukke opp flere nyheter på nettsidene våre i løpet av de neste ukene, sier Elisabeth Lien.

På bekostning av Spania

Tidligere denne måneden la Spania frem sine offisielle turisttall for sommeren 2018. De viste at landet hadde hatt en sterk tilbakegang sammenlignet med sommeren i fjor. President for det spanske forbundet for hoteller og turistattraksjoner (CEHAT), Juan Molas, mente at noe av forklaringen på tilbakegangen var en naturlig justering fordi turistene nå vender tilbake til Tyrkia.
– Juli-fallet var en forventet justering etter år hvor Spania har hatt nytte av «lånt turisme» fra land som Tyrkia, Tunisia og Egypt. Nå begynner turistene å vende tilbake til landene som har vært rammet av politisk ustabilitet og sikkerhetsproblemer de siste årene, sa han til avisen La Razon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder