FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Øy uten støy

16.06.2001 08:00

Del saken på:

ALONISSOS (VG) Oppdraget jeg fikk, var like behagelig som det var umulig: Reis til den minst turistifiserte greske øy du kan komme med pakketur!

Annonse

Foruten havnebyen Patitiri og den gamle byen Alonissos (som noen kaller Chora), besto det i strender, strender og strender. - Disse er bra, sa Maria og tegnet hjerter rundt de stedene hun likte. På andre skrev hun «babies», det betydde langgrunt, andre bare merket hun med gult. Og hver setning ble etterfulgt av et stort smil og en latter.

Naturkatastrofer

Annonsørinnhold

Hun gikk også gjennom øyas nære historie. To naturkatastrofer har endret øya mye mer enn de siste års tilstrømning av turister. Den første kom i form av en sykdom som drepte alle vindruer på øya. Inntil 1953 var vindyrking hovedinntekten her. Vinplantasjene er aldri bygd opp igjen. 11 år senere rammet et jordskjelv øya. Den gamle byen ble ødelagt, og juntaen som styrte Hellas på den tiden, nektet å bygge den opp igjen.

Isteden ble det bygd en ny by nede ved havnen. Naturkatastrofene gjorde at øyas innbyggertall sank fra 2500 til om lag 1000. Men takket være økt optimisme og turisme, er det nå om lag 2000 fastboende her.

- Den gamle byen er også bygd opp igjen. Men nå er det bare restauranter og sommerhus der. Om vinteren er det en død by, sier Maria. Stadig flere tyskere og engelskmenn kjøper sommerhus på øya, noe de fastboende liker dårlig. På kartet vi fikk, sto det skrevet på seks språk (ikke norsk) at «vi skulle nyte naturen uten å ødelegge den, ta del i den rolige livsstilen på øya uten å misbruke innbyggernes legendariske gjestfrihet. Alonissos er en urørt øy, og burde også forbli det».

At øya er urørt, er nesten sant. De fleste bor i Patitiri, resten av øya er mer eller mindre ubebodd. Men selvsagt er også Patitiri merket av turismen. Restauranter, mopedutleie, båtutleie og små butikker med turistvarer preger havneområdet. Men siden øya er så lite befolket, virker det ikke så massivt som på de fleste andre greske øyer.

Nesten folketom

For etter hvert skulle vi merke at øya til tider virker nesten folketom. Selv på strendene, som finnes i et stort antall rundt hele øya, var det lite folk. Moped er nesten et must på øya. Med den kommer du deg raskt omkring, og på den lite trafikkerte øya gir det også en ekstra individuell frihet.

Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon