FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

I denne byen fester man hele uken

08.06.13 17:40

Del saken på:

TEL AVIV (VG) - I Amsterdam opplevde jeg at folk gikk hjem allerede fem om morgenen. Altså, fem om morgenen! Det er jo alt for tidlig!

Av: HENNING CARR EKROLL (tekst og foto)

Bogdan Danchuk ler lett hånlig og tar en ny slurk av Goldstar-ølen. Det er mandag kveld i sentrum av Tel Aviv.

I mange andre byer ville dette ikke vært noe mer enn en vanlig arbeidsdag. Men her er mandag en dag for fest og uteliv, akkurat som alle andre dager i uken.

Med sine knapt 400.000 innbyggere er Tel Aviv ingen stor by, verken i internasjonal eller europeisk målestokk. Likevel har navnet festet seg hos mange. Sammen med de langt større hovedstedene Beirut og Istanbul har byen rykte for å tilby det beste utelivet i Midtøsten.

Det er én av årsakene til at Lonely Planet rangerte Tel Aviv som den tredje hotteste byen å besøke i 2011.

En allsidig by

På dagtid er det Tel Avivs strender som gjelder, med et fascinerende bredt spekter av badeturister.

Her finner du ortodokse jøder i solsenger, arabiske kvinner med hijab som har vannkrig i bølgene, unge surfere, solbrente briter, og selvfølgelig representanter fra den unge, sekulære middelklassen som tyller i seg drinker, spiller volleyball og flørter med hverandre under den dirrende solen.


For de som har fått nok UV-stråler, kan byen også by på et svært godt utvalg for shoppingfrelste.

I bydelen Neve Tzedek tilbyr israelske designere sine produkter side om side med bruktbutikker og moderne designkjeder.

I den muslimske bydelen Jaffa er det mulig å gjøre et kupp på det store loppemarkedet, som selger alt fra tepper, vannpiper og antikviteter, til elektrisk utstyr og klær.

Kontrastene i Tel Aviv er store. Men i motsetning til andre steder i den konflikttunge regionen er dette en by hvor aksept og toleranse henger høyt. Byen, med sine konservative muslimer og jøder, er faktisk også er et av verdens mest ettertraktede reisemål for homofile.

Uteliv til morgengry

Når skyggene blir lange sent om ettermiddagen, pakker solhungrige jøder, arabere og turister sammen håndklær og parasoller og begir seg hjemover.


Men for mange har dagen så vidt kommet i gang. På de flere hundre utestedene sørger den yngre generasjonen for at Tel Avivs puls holder seg høy gjennom den varme natten.

- Det beste med utelivet her er at mange ikke går før det blir lyst. Og det er et veldig allsidig klientell, alt fra unge studenter til eldre businessfolk som vil ha en heftig kveld på byen, forteller Bogdan Dunchuk.

Mange starter kvelden med en bedre middag med familie eller venner, før de begir seg ut. Hvor du vil gå, avhenger av hva slags fest du vil ha - her finnes både steder for hipsterne, for danseløver eller for de rockefrelste.

Ofte er ikke festen skikkelig i gang før rundt midnatt, men da fortsetter den ut i de små timer. Selv på denne helt vanlige mandagen er gatene fulle av feststemte mennesker.

Når solen igjen titter over horisonten, går festløvene til sengs, mens Tel Aviv våkner til en ny dag - i den grad den noen gang har fått tid til å sove.

Les flere reiselivssaker her !