FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Stadig flere feirer jul i utlandet

11.11.12 09:36

Del saken på:

Rundt 300.000 nordmenn reiser i år utenlands i julen.

- Vi hadde en litt skuffende sommer i Norge med dårlig vær. Mange prøvde, men klarte ikke, å få seg en sydentur i høstferien, sier Rolf Forsdahl, direktør Reise utland i Virke, til NTB.

Når julefridagene i år i tillegg er gunstig plassert, gir det et ekstra insentiv til å feriere utenlands.

Det er Virke som anslår en ny oppgang i antall julereiser, basert på omsetningstall fra medlemsbedrifter.

Veksten i reiseaktiviteten er omtrent syv prosent for førjulsreisende og nesten 5 prosent for dem som velger å tilbringe jule- og nyttårsdager i et annet land.

LES ANBEFALINGENE FRA VGs REISEPANEL
Gode tips til julefeiring i utlandet

Det har vært en tendens i bransjen, jevnt og trutt siden finanskriseåret 2008. Tidligere tall fra Virke viser at det da var omkring 230.000 som dro utenlands i forbindelse med jula. I år spår de at antallet vil runde 300.000.

Langhelg med venner

De siste årene har reisemålstrendene vært ganske stabile. Ikke minst har nordmenn for alvor fått øynene opp for å kombinere tid med venner og familie med en langhelg i utlandet. Kombinert med at fly- og hotellpriser er rimelige og overkommelige, er krona sterk, slik at vi føler at vi får mye for pengene. Det kan landets største reisebyråkjede, VIA Tours bekrefte:

- Vi har hatt veldig bra salg i år. Folk har mye å rutte med, og de ønsker å bruke penger på den ekstra opplevelsen det er å reise, sier administrerende direktør Anniken Aaseth.

HJEMLENGSEL I UTLANDET? Se VGs eksempler på norsk jul jorden rundt

Det er ikke slik at folk kun reiser dit det er billigere enn i Norge. Det hotteste stedet å dra på juleshopping i år er Dubai.

- Ellers er fremdeles London populært og de tyske storbyene med flotte julemarkeder. New York har solgt mye som vanlig, men salget stagnerte litt på grunn av uværet der. Baltikum er fremdeles et populært billigalternativ.

- Vi ser at folk kjøper enkle turer selv ved å booke flybillett og hotell. Men skal de ha fotballbilletter, konsertbilletter eller reise som gruppe, da kommer de til oss. Den typiske gutteturen går til fotballkamp i England eller internasjonale billøp, mens venninneturer går til Paris og New York. Dubai har vært stort blant par.

Tid i gave

VIA Tours har også sett en fortsatt vekst i salget av gavekort på reiser til familie og venner. Forsdahl i Virke sier at reiseopplevelser som kombineres med kvalitetstid med de nærmeste, er noe som griper om seg og er populært hele året.

- Det er også påvirket av at flyselskaper har mange interessante tilbud.

Av de 300.000 utenlandsfarerne er det omkring 90.000 som reiser bort i selve julehøytiden. Av dem er det igjen omkring 30.000 som reiser på chartertur. I tillegg til Syden-reisene er cruise og langturer til Thailand og USA populært.

- Det er litt flere Syden-reiser enn i fjor, men hadde det vært flere plasser, ville det nok vært solgt enda mer av slike reiser, mener Forsdahl.

- Det er rundt 60.000 som syr sammen reisen selv. Det inkluderer om lag 15.000 utlendinger som velger å reise på ferie til hjemlandet.

Ifølge Aaseth i VIA Tours ønsker flertallet å reise dagene rett etter julaften:

- Det er spesielt familier som reiser etter at presangåpning er overstått. Enslige og par dominerer utreisene julaften. Der er det nok mange som reiser bort da for å unngå alt ståket.