FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er reisebloggernes favoritter

Av Jostein Matre 13.05.14 19:33

Del saken på:

De reiser mer enn de fleste og de deler gjerne opplevelsene med omverden. Men hvorfor gjør de det, og hvor drar de helst?

- Jeg er i London nå, svarer Odd Roar Lange, når VG ringer.

- Jeg skal til Island i morgen, sier Maria K. Ebbestad når VG møter henne i Oslo sentrum.

Mette Solberg Fjeldheim er ikke noe dårligere:

- Jeg skal til Kairo til helgen.

Nei, det er ikke bare vi reisejournalister som stadig er på farten. Og det er definitivt ikke bare vi som er i stand til å gi gode reisetips og inspirere folket til å pakke snippsekken. Vi liker gjerne å tro det, men stadig flere reiseblogger dukker opp på verdensveven. Og flere av disse er gode. Fullstappet med smarte råd, fine bilder og inspirerende lesning.

VG har møtt tre av dem som tidligere i år ble nominert til 2013s beste reiseblogg under Supersavers «Travel Blog Awards». Her er deres forklaringer på hvorfor de skriver reiseblogger, og deres favorittdestinasjoner.

Odd Roar Lange, «Toppen av Norge»

Den 51 år gamle Romsdals Budstikke-journalisten fra Molde gikk helt til topps, og ble dermed kåret til fjorårets beste reiseblogger i Norge. Med bakgrunn som reisejournalist i flere år, både i Dagbladet og på kortreist.no, vet Lange mye om det å reise og å skrive om det. Men det var kanskje nettopp det han ikke kunne skrive om i avisen som fikk ham til å starte bloggen «Toppen av Norge» i 2007.

- Jeg ønsket å kunne være mer personlig. Både på det positive, men også for å ha et kritisk blikk på reiselivsnorge, forklarer han.

At Norge har et sterkt fokus på bloggen hans er kanskje ingen overraskelse når man vet at den heter «Toppen av Norge». Og selv om du også finner stoff fra utlandet der, er målet hans klart:

- Jeg vil få flere folk til å reise i Norge. Norge er et fantastisk reiseland.

Men Lange er også opptatt av å få frem at hvem man reiser sammen med kan være vel så viktig som hvor man reiser.

- Med feil reisefølge kan et fantastisk hotell bli et mareritt. Med riktig reisefølge kan et lite kott bli en fantastisk opplevelse, sier mannen, som selv ofte reiser alene.

I tillegg til å ha et kritisk blikk på reiselivsbransjen i Norge innholder «Toppen av Norge» en del rent forbrukerstoff, som tips til hvordan skaffe seg billige flybilletter, og tekst og bilder fra turer Odd Roar Lange er på. Og nettopp bilder er helt avgjørende for å lage en interessant reiseblogg, mener han.

- Særlig når man skal dele opplevelser fra reisene. Det er bedre med mange og gode bilder og mindre tekst. Blir det for mye tekst, så blir det ikke lest.

Odd Roar Langes favoritter

Favorittland: Norge.

Favorittby: Oslo. Har bodd der 20 år og angret på at jeg flyttet derfra.

Favorittdestinasjon: Helgelandskysten. Kort avstand mellom de flotteste fjellturene og de fineste turene mellom øyene. Og det bor fortsatt folk der. I motsetning til for eksempel på Sørlandet der det bare er hytter.

Norgesfavoritt: Da kan vi ta Sogndalsstrand på Jæren. Fantastisk liten bygd som er med i sammenslutningen Cittaslow. Poenget er at livet skal gå sakte. På et skilt der står det «Maks 50 skritt per minutt».

Mest lyst å dra til uten å ha vært der før: Ulan Bator i Mongolia. Da jeg var på vei til Nepal, så jeg Ulan Bator på flykartet på skjermen fremfor meg. Da tenkte jeg at dette var et skikkelig Donald-navn, og lurte veldig på hvordan det kunne være der. Så jeg må dit før jeg dør. Et fantastisk navn.

Reisedings: Det har forandret seg med årene, men jeg må nok si kamera. Det har jeg alltid med meg. Bruker mest et større speilreflekskamera, men det kommer litt an på reisemålet.

Beste reiseminne: Jeg hadde en fantastisk reise til Basecamp Explorer i Kenya. Det er en norskeid safari-lodge som driver etter økoturisme-prinsippet. Skal jeg plukke ut en av mange fantastiske reiser, så må det bli den. Det var en enorm stor tetthet av dyr der.

Verste reiseminne: Jeg har egentlig vært heldig og unngått de verste blemmene. Men jeg tror det må være da jeg fikk diare på et fly i Filippinene. En og en halv time på et fly uten toalett. Det var et helvete. Jeg klarte å berge meg gjennom det med å se på klokka å tenke at jeg klarer meg i ett minutt. Det gjorde jeg 90 ganger. Man kan overleve det mest ufattelige med den strategien.

Andre reiseblogger: Det er mange gode, men jeg synes det er artig å følge «Where's Andrew» hos National Geographic.

Maria K. Ebbestad, «Reisetid»

30-åringen fra Svelvik jobber som pressesjef og sosiale medier-ansvarlig i Kondomeriet. Det er en perfekt kombinasjon for en som bruker «alle» pengene sine på å reise.

- Når jeg først jobber er jeg «på» nesten hele døgnet. Derfor har jeg ofte mye avspasering jeg kan ta ut. I tillegg kan jeg stort sett gjøre jobben min hvor som helst fra. Dermed kan jeg også jobbe mens jeg reiser, forklarer Maria K. Ebbestad.
Hun startet bloggen «Reisetid» i 2012 etter å ha delt mye fra reiser på Facebook.

- Men så var kanskje ikke alle vennene der SÅ interesserte. Derfor tenkte jeg at jeg kunne starte en blogg der jeg kunne dele med de som faktisk var interesserte, samtidig som jeg slapp å spamme vennene mine.

«Reisetid» er en blogg der det skjer mest når Ebbestad faktisk er ute og reiser. Den handler i stor grad om opplevelsene hennes fra turene hun er på, og bilder blir viet mer plass enn tekst.

- Jeg ønsker at andre skal få lyst til å reise når de leser bloggen min. Og gjerne reise til nye steder.

Selv var hun på en tre måneders rundreise i Mellom- og Sør-Amerika på begynnelsen av året. Den omtaler hun som «den beste reisen hittil».

- Det var vakker natur overalt, og jeg møtte så utrolig mange hyggelige folk, sier kvinnen, som reiste store deler av turen alene.

Det synes hun ikke er noe problem, og mener flere bør pakke sekken og reise, selv om de ikke alltid har noen å reise sammen med.

- Er du utadvendt er det lett å komme i kontakt med folk. Elles er rådet å bruke fornuft og vise respekt for landet du er i.

Maria K. Ebbestads favoritter

Favorittland: Guatemala.

Favorittby: Bare en!? Da må det nesten bli New York.

Favorittdestinasjon: Antigua i Guatemala. En liten by som står på UNESCOs verdensarvliste. Det var en fantastisk opplevelse.

Norgesfavoritt: Dersom jeg ikke kan svare Norges nordligste sørlandsperle, nemlig Svelvik, så sier jeg Lysefjorden. Alle bør stå på Kjeragbolten en gang i løpet av livet.

Mest lyst å dra til uten å ha vært der før: Jeg vil se hele verden, men høyt på listen nå er en rekke land i Afrika. Jeg har en drøm om å reise på safari og se ville dyr.

Reisedings: Ekstralader til mobilen. Altså en mobil mobillader. Blant annet fordi jeg bruker sosiale medier, som Instagram, mye på reisene. Og fordi jeg oppdaterer bloggen fra mobilen mens jeg for eksempel drar fra et sted til et annet.

Beste reiseminne: Kanskje da jeg var på Times Square i New York i det Barack Obama ble innsatts om president i USA i januar 2009. Da var jeg ganske entusiastisk og «gær'n», og ble intervjuet på amerikansk TV. Men også zipline i Costa Rica. Og bryllup i Inida. Uff, jeg klarer ikke å velge bare ett. Kan jeg velge et favorittminne fra hver dag på reise?

Verste reiseminne: Ingen. I Egypt er folk kanskje litt «pushy», men jeg dro jo tilbake dit. Alle turer har sin sjarm. Jeg reiser med den innstillingen at reisen skal være bra. Tre timer i en overbefolket buss på dårlige veier i Mellom-Amerika var fantastisk moro, for eksempel. Jeg lo hele tiden.

Andre reiseblogger: Alle de nominerte til «Travel Blog Awards» er gode, men jeg må innrømme at jeg egentlig er mest glad i å lese reiseblader. Elles følger jeg med på mange reiserelaterte instagramkontoer.

Mette Solberg Fjeldheim, «Reiselykke»

Hun jobber i forlagsbransjen, så også for haugesunderen bosatt i Oslo, falt det seg naturlig å skrive. Helt siden 41-åringen startet å reise i voksen alder har hun skrevet loggbøker og reisedagbøker fra turene sine. Etter hvert skiftet hun format, og nå er det bloggen «Reiselykke» Mette Solberg Fjeldheim skriver på fra reisene sine.

- I 2010 reiste mannen min og jeg tre måneder i Asia. Da startet jeg en lukket blogg, men etter hvert fant jeg ut at jeg like gjerne kunne ha en som var åpen. Da startet jeg «Reiselykke». Jeg liker å skrive og å formidle, forteller hun.

Solberg Fjeldheims fokus er på selve reisen, folkene og tingene som skjer. Ikke på henne selv. Hun prøver å være objektiv, på en personlig, men ikke privat, måte. Mottoet er at «ingen reise er for stor eller liten til å skrive om».

- Derfor kan et museumsbesøk i Oslo også være en reise verdt å skrive om.

I tillegg til å skrive reiseskildringer underveis fra turene hun er på, sparer bloggeren også opp stoff, slik at hun kan skrive om ting fra steder hun har vært på et senere tidspunkt. Da er det gjerne konkrete råd og tips.

- Det er stort sett alltid mine egne observasjoner, tips og bilder, men jeg har faktisk et par ganger sluppet til andre. For eksempel lot jeg en reiseblogger som bor på Sri Lanka få skrive et innlegg derfra på min blogg.

I motsetning til de to andre bloggene har «Reiselykke» også en del tekster på engelsk.

- Jeg har fått en del treff fra lesere ute i verden, så jeg skriver mye om Norge på engelsk. Gjerne helt konkrete anbefalinger som hvilke hoteller som er bra å bo på og gode restauranter og slike ting, forteller Solberg Fjeldheim.

Mette Solberg Fjeldheims favoritter

Favorittland: Både Kambodsja og Israel og Palestina har grepet meg på en spesiell måte. Det må være et land med en god kombinasjon av kultur og opplevelser.

Favorittby: Det blir nok New York. Jeg vet at det ikke er noe spennende valg, men slik er det bare.

Favorittdestinasjon: Templene i Angkor i Kambodsja er fantastiske. Man får oppleve en eldgammel kultur som vi ikke har her hjemme.

Norgesfavoritt: Da sier jeg Haugesund, hehe. Det er jo et perfekt utgangspunkt for å besøke mange steder langs Vestlandet. Du kan dra til Stavanger, Bergen, Folgefonna, eller Preikestolen på en fin soldag. Haugesund er der Norge ble til. Det føler jeg at det er mange som ikke har skjønt. Etter å ha reist mye har jeg forstått at Norge er et eksotisk og fantastisk flott land.

Mest lyst å dra til uten å ha vært der før: Lofoten. Og mange andre steder.

Reisedings: Jeg MÅ ha med kamera. Og jeg har alltid med to. Et større speilreflekskamera, og et mindre jeg kan putte i vesken når jeg ikke vil ta med det store.

Beste reiseminne: Da må jeg vel nesten si bryllupsreisen da, hehe. Den gikk til New York og Miami.

Verste reiseminne: Første sydenturen min til et uspesifisert hotell på Rhodos. Jeg ble bitt av en rotte på rommet mitt, og jeg fikk 150 myggstikk mens jeg sov. I tillegg fikk jeg øyeinfeksjon da jeg snorklet. Dette var i 1994, og det tok fire år før jeg våget meg på en utenlandsreise igjen. I 1998 reiste jeg til USA. Der ble jeg bitt av reisebasillen.

Andre reiseblogger: Da vil jeg anbefale den norske Hamacareise. Hun er en ung fotograf som reiser mye som backpacker.