FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ta jenteturen til Cinque Terre

Av Anne Bergseng18.09.11 18:27 | Oppdatert: 11.03.19 15:10

Del saken på:

CINQUE TERRE (VG) - Himmel og hav så vakkert! Vi står i høyden over Cinque Terre og hiver etter pusten.

Vakker vandring mellom fem byer i Italia

Takket være synet som møter oss - og fordi vi har trasket flere hundre trappetrinn rett til værs.

Vi er tolv venninner fra Norge som har pest oss oppover stier og steintrapper, fra det blåeste hav i retning en enda blåere himmel. Svetten sildret, vi fylte på med vann, kastet klærne og endte opp i bare bh-en. Vi skravlet og vi stønnet.

På Unescos liste

Endelig er det slutt på stigningen, og vi får et fugleperspektiv over Cinque Terre, der vi står med føttene plantet mellom vinranker og hvitveis.

Og det er dette vi er her for å oppleve: De fem usannsynlig vakre og nusselige fiskelandsbyene på rad, som bokstavelig talt, og unnskyld klisjeen, klamrer seg til klippene som stuper ned i Liguriahavet.

Hele Cinque Terre-området har status som nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Det fører til pågang fra turister fra hele verden, som vil oppleve de pittoreske byene og vandre på de gamle ferdselsårene.

Vi er på vår ferd til fots fra landsby til landsby, og befinner oss mellom Manarola og Corniglia.

Langt der nede ser vi toget som tutler seg frem i sjøkanten, og båtene som frakter turister som vil bivåne byene som et teater fra sjøsiden.

Les også: Hvilepuls i Toscana || Anbefalt rundreise med bil i Toscana

Men først og fremst ser vi flere av de små pastellfargede byene på én gang.

De har hvert sitt særpreg, men er likevel ganske like. Husene i mur er bygget tett i tett og i høyden, og de er malt i rosa, oransje og gult.

Fargerik klesvask

Cinque Terre besto en gang av fem selvstendige lilleputtstater som kjempet mot pirater, samtidig som de lå i evig krig med hverandre.

Her har det bodd mennesker i hundrevis av år. De har dyrket oliven, sitroner og druer på små jordflekker som de har laget for hånd i de nærmest loddrette fjellsidene.

- Tenk at her har de en gang sett den kuperte naturen og sagt: Her skal jeg bo, sier en i venninnegjengen, Lise, imponert.
Noen steder krysser stien private hager, hvor familier sitter ute og spiser under blomstrende epletrær.

En fargerik klesvask på snor mellom trærne lokker frem kameraene våre.

- Tenk hvis noen kom hjem til deg og tok bilde av klesvasken din, flirer Frøydis, mens hun snikfotograferer hverdagskunsten.
Stien begynner å svinge seg nedover, og det kjennes i knærne.

Italiensk stemning

- Nå skal det smake med et glass Prosecco snart, sier en av jentene på vei ned det siste bratte stykket til Corniglia.

Her lukter vi oss frem til Ristorante Dau Tinola, som oser av hvitløk, nygrillet fisk og fersk pasta.

Servitør Lorenzo avslører at han elsker norske kvinner, og det betyr jo god service. Lokal vin på karaffel er raskt på bordet. Stemningen er italiensk, hvis det er noe som heter det.

Det fine med fotturene mellom de fem små landsbyene er at her kan sprekingene rekke alle etappene på en dag, mens de som vil ta det roligere kan hoppe på et tog eller en båt når nok er nok.

Les også: Finn ditt drømmested ved Middelhavet

Planen var å ta første etappe på tom mage. For i neste by ventet verdens beste frokost med bruschetta på oss. Frøydis har vært der før, og kan ikke glemme det grillede brødet med hvitløk, olivenolje, pesto og tomater på kafeen nede i havnen.

Morgendisen lå over byen og vi kjente lukten av sjø.
Vi møtte andre turister som også var klare for tur, med fjellstøvler og gåstaver.

Den første etappen tok oss fra Riomaggiore til Manarola, som er den berømte «Kjærlighetsstien», Via dell' Amore.
Den er kun én kilometer lang, og minner mest om en gangvei, hugget inn i klippene som stuper i havet.

- Det er virkelig fascinerende at de har klart å lage vei i den bratte lia her, sier Tonje.

Over alt er det spor etter forelskede par, som har risset navn og evige troskapsløfter i fjellveggen og på kaktusplantene.
Gule og lilla blomster spretter frem mellom fjellsprekkene over oss. Og et lite stykke lenger fremme ser vi i by nummer to: Manarola.

Det gode liv

Om kvelden samler vi oss rundt langbordet på restauranten Il Grottino, som har gravd plass til gjestene inne i en grotte. Murpuss og bitte små steiner drysser ned fra tak og vegger som ekstra krydder i maten. Vi nyter havabbor, skalldyr og pasta. Og verdens beste Panna cotta med bær.

Fornøyde med vårt «La bella vita», går praten om hvor vi skal reise neste gang.

- Skiferie i Alpene, foreslår Bente.

Noen vil heller på sykkeltur i Frankrike, eller hva med Mallorca, Reykjavik eller Lofoten?

Mens andre aller helst vil til Italia. Igjen. Hver gang.

ET ANNET FOTTURMÅL FOR LIVSNYTERE: I Wales kan du gå fjelltur fra pub til pub

Her er etappene mellom byene:

Den mest brukte turveien mellom de fem landsbyene i Cinque Terre er på totalt 12 kilometer, og tar ca. seks timer å gå. I tillegg finnes det muligheter for lengre avstikkere for interesserte.

Riomaggiore-Manarola: «Via dell` amore», Kjærlighetsstien, er på 1 kilometer, og er lett fremkommelig.
Manarola-Corniglia: Turen er på 3 kilometer, og er lett å gå. Beregnes til ca. en time.
Corniglia-Vernazza: Stien stiger 250 høydemeter før den flater ut, går gjennom olivenlunder og terrasser med vindruer, før stien igjen går ned 250 meter. Turen er på 4 kilometer, og beregnes til en og en halv time.
Vernazza-Monterosso: Regnes som den vakreste og mest krevende. Turen er på 4 kilometer og tar ca. to timer.

Slik la vi opp Italia-turen
Dag 1, fredag, Oslo-Pisa-Cinque Terre:

Direkte fly fra Oslo til Pisa med Norwegian fredag formiddag. Her hadde vi to timer på oss før vi skulle videre med tog. Vi fikk med oss Pisas til severdighet nummer en, det skjeve tårn. Tog videre via La Spezia, til Riomaggiore. Togturen tok en time og ti minutter. Vi sjekket inn i tre leiligheter hvor vi bodde i to netter. Fredag kveld spiste vi på Ristorante Dau Cila, i havnen i Riomaggiore.

Dag 2, lørdag, Cinque Terre:
Tid for tur, både kort og lang, etter eget ønske. Første etappe fra Riomaggiore til Manarola er den korteste. Etter 20 minutter var vi i by nummer to, Manarola. Resten av dagen delte gjengen seg inn etter hva man ville gjøre. Lørdag kveld spiste vi på Il Grottino i Riomaggiore.

Dag 3, søndag, Cinque Terre-Lucca:
Båt fra Riomaggiore til den siste byen i rekken, Monterosso. Her tuslet vi litt rundt, opp i høyden og ned til stranden, hvor vi spiste brunch. Tog tilbake, hvor vi hentet bagasjen, og toget videre til Lucca. Togturen tok rundt to timer. Her sjekket vi inn på Hotel Universo, Piazza del Giglio. Et fantastisk hotell med historisk sus til en rimelig penge. Søndag kveld spiste vi på Locanda di Bacco.

Dag 4, mandag, Lucca-Pisa-Oslo:

Litt shopping, deretter syklet hele gjengen på den 4 km lange ringmuren med trær og grønne enger. Fly fra Pisa til Oslo mandag kveld.

Rimelig langhelg
Flybilletter med Norwegian Oslo-Pisa tur retur: 1860 kr.
Tre overnattinger: 750 kroner totalt per person, i delt rom. I Cinque Terre bodde vi enkelt, fordi det meste var fullbooket da vi bestilte ca to måneder før. I Lucca bodde vi overraskende flott på Hotel Universo, hvor dobbeltrom med frokost kostet kun 240 kr per person.
Tog: Ca 220 kr per person.
Langhelgen kostet ca 2830 kr per person. I tillegg kom utgifter til mat og evt. shopping, pluss kort drosjetur til og fra flyplassen i Pisa.