FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Egypt-salget raser etter flystyrt

Av Mona Langset06.11.15 18:51

Del saken på:

Før charterflyet med 224 passasjerer styrtet på vei fra Sharm el-Sheikh sist søndag, lå Egypt helt i toppen blant bestilte reisemål fra Norge. Etter eksplosjonen er salget halvert.

Det forteller kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge.

– Egypt lå helt på topp de siste seks- syv ukene, bare slått av Spania. Men fra mandag frem til i dag har 50 prosent av salget forsvunnet som dugg for solen, sier han. Nedgangen er jevnt fordelt på reisene til Sharm el-Sheikh og Hurghada.

Finn Reise er en søkemotor for rutefly og charterreiser.

Tre charteroperatører har i dag turer med direktefly til Egypt fra Norge: Amisol er den eneste med turer til Sharm el-Sheikh, mens Apollo og Star Tour har Hurghada på programmet.

SAS har en rute fra København til Sharm el Sheik, men selskapet har nå avlyst sin flyging denne helgen.

Ingen av charterflygingene direkte fra Norge blir avlyst.

Les også: Egyptiske myndigheter: Flyet forsvant brått

Avbestillinger

Ifølge direktør Gunder Moe i Amisol har de hatt noen flere avbestillinger enn normalt de siste dagene.

– Men vi har også hatt bestillinger til Egypt, påpeker han.

Ifølge Terje Berge i Finn Reise var Egypt et reisemål på god vei oppover, før eksplosjonen sist søndag.

Egyptiske turistmyndigheter har selv hatt en ambisiøs plan for å få turistene tilbake etter at de fleste forsvant som en følge av urolighetene vinteren 2013.

Alle de norske operatører trakk seg ut av Egypt den gangen og omdirigerte flyene til Kanariøyene og Madeira.

Negativ effekt

Studieveileder på reiselivsstudiet ved Høyskolen i Lillehammer, Terje Onshus, er ikke i tvil om at eksplosjonen sist søndag vil gi Egypt nok en knekk som reisemål.

– På kort sikt vil landet helt sikkert merke at folk blir skeptiske til å reise dit. Vi snakker om et halvt år, kanskje et helt. Den langsiktige effekten er det vanskeligere å si noe om. Det kommer både an på hva etterforskningen vil vise om årsaken til eksplosjonen, og om egyptiske myndigheter klarer å overbevise verden om at sikkerheten i landet er god nok, sier han.

Ifølge Onshus har terroraksjoner i landet tidligere ført til både sterkt fall i antall turister og arbeidsledighet i turistindustrien.

– Selv om mange glemmer fort, glemmer de ikke alt, påpeker han.

Les også: Britisk etterretning tror det lå en bombe i flyet

Populært ferieland

De store charteroperatørene er spent på utviklingen i Egypt.

– Flystyrten er selvfølgelig er ufattelig tragedie for alle som ble rammet, men forhåpentligvis vil det ikke resultere i en tragedie for Egypt som ferieland. Slik vi ser det, er det ingen grunn til ikke å reise til Hurghada i dag. Vi kommer til å fortsette som planlagt så lenge UD ikke endrer sine råd, sier kommunikasjonsrådgiver Beatrize Rivera i Apollo.

UD fraråder nå reise til eller opphold flere steder i Egypt, med dette gjelder ikke for feriestedene Sharm el-Sheikh og Hurghada.

Les hele reiserådet her

Rivera forteller at Apollo tok Hurghada inn i programmet igjen i år på grunn av stor etterspørsel.

– Det første flyet som gikk dit i oktober var smekkfullt, så det er ingen tvil om at Egypt er populært blant nordmenn på vinteren, sier hun.

Det bekrefter også Terje Berge i Finn Reise.

– Vi tror Egypts popularitet har med pris og klima å gjøre. Det du betaler for et fire- femstjerners hotell med all-inclusive i Egypt, får du bare hotell med «tre minus-standard» for, uten mat, på Kanariøyene. I tille gg er Egypt godt og varmt, sier han.

Ifølge Rivera har Apollo ikke mottatt noen ønsker om av- eller ombestillinger av reiser til Hurghada.

– Noen telefoner har vi selvfølgelig fått fra kunder som vil forsikre seg om at det er trygt å reise. Vi er i tett dialog med UD og ansatte på reisemålet, og holder gjestene løpende orientert med all informasjonen vi får, sier hun.

Også hos Amisol følger de utviklingen i landet nøye, og foreløpig er det ingen ting som tyder på at de kommer til å kutte ut Egypt som reisemål.

– Men vi vil selvsagt tilpasse oss etterspørselen. Det kan se ut som om det lengre frem i tid er større trykk på for eksempel Sardinia og Sicilia enn Egypt, sier Amisol-sjefen som har Egypt på programmet hele året.

Les også: De største selskapene venter seg en vridning av chartertrafikken vestover i Middelhavet til sommeren

Finn Reise eies av Schibsted, som også eier VG.