FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sommerbyen Oslo: Øy-eventyret et steinkast fra sentrum

Av Mona Langset18.07.15 09:59 | Oppdatert: 19.07.18 10:11

Del saken på:

Fem minutter med Ruter-båt fra Rådhuskaia, ligger de idylliske øyene i indre Oslofjord.

– Kjenner at jeg er litt stolt av dette, sier Oslos turistsjef Bente Bratland Holm med et stort smil, der hun står med sol og sommervind i ansiktet i akterstavnen på Oslo VIII.

På den korte overfarten til Hovedøya fotograferer turistene Oslo fra fjord-siden, med Rådhuset og Akershus festning som de mest synlige landemerkene.

– Nå er har det også blitt så fint å gå langs sjøen på havnepromenaden fra Kongshavn til Frognerkilen. En av de fineste delene er kanskje strekningen foran det gamle Havnelageret, der man ser rett over til operaen, Barcode, øyene og Ekebergåsen, sier turistsjefen.

Piknik-gjester

På Hovedøyas brygge hopper vi i land sammen med badegjester og turister.

Vi rusler en tur mellom ruinene av et cistercienserkloster fra 1100-tallet. Vi hilser på sauene som er utlånt fra Bogstad hovedgård for sommeren, og vi kjøper en kaffe på Klosterkroa.

I vannkanten på den andre siden av øya treffer vi søstrene Liv Corneliussen og Hanne Løchen som er i ferd med å avslutte piknik med italienske pølser, franske oster, bagetter og rosévin.

– Mange snakker om at det er så kort vei til marka for oss som bor i Oslo. Men det er enda kortere vei til øyene ute i fjorden, kvitrer de to bypatriotene.

De mener at Oslo har mye på by på for alle aldersgrupper.

– Vi har parkene og marka, og stien langs Akerselva. Vi kan gå på Grønland og handle i fantastiske tøybutikker, eller på Egertorget og kjøpe Michael Korse-vesker. Vi har Mathallen og restauranter i verdensklasse. Vi har fine mormor-steder, som teknisk museum og Popsenteret. Her på Hovedøya er toalettene rene og nyvaskede. Når man blir eldre begynner man å sette pris på slike fascilitetter, sier søstrene i munnen på hverandre.

Og konkluderer raskt: Når vi sitter her og snakker om Oslo får vi nesten lyst til aldri å reise på ferie ut av landet igjen.

Les også: Oslo mot ny turist-rekord

Fabian Stangs Oslo-tips:

Best å spise:

Om jeg må velge bare en ting om sommeren, så må det bli sushi

Best å gjøre:

Jeg er glad i å sykle, men må alltid ha et mål for turen. Derfor liker jeg å sykle til et badevann. Det hender jeg er på Bogstadvannet og noen ganger når været innbyr til det og jeg har litt tid, kan jeg sykle helt til Romsås for å ta en dukkert i Svarttjern.

Din Oslo-hemmelighet

Det er mange fine strender langs fjorden, men også to midt i sentrum. En på Tjuvholmen og en på Sørenga – midt i Bjørvika.

Og en hemmelighet til: Gjennom Oslofjordens Friluftsråd kan man leie kystledhytter. For en drøy hundrelapp per seng kan man bo svært idyllisk, ofte med egen robåt, flere steder i indre Oslofjord. Den nyeste hytta ligger på Hovedøya! Det tror jeg må være årets beste ferietips.

5 Opplevelser i Oslo

* Kollensvevet: Sett deg på bommen som skihopperne i Holmenkollbakken bruker om vinteren, og sett utfor i den 361 meter lang ziplinen. Her seiler du nedover hoppet og over kulen, mens du ser bakken fra skihopperperspektiv.

Høydeforskjellen mellom topp og bunn er 107,5 meter, og utsikten over Oslo er uslåelig. Åpent hver dag fram til 31. august, ellers bare i helgene. Kollensvevet.no

* Omvisning på slottet: Om sommeren er det mulig å se innsiden av slottsbalkongen der de kongelige står på 17. mai. På de daglige omvisningene får publikum også se blant annet Fugleværelset, Speilsalen, festsalene og Statsrådssalen. Kongehuset.no

* Piknik i parkene: Gjør som mange av byens egne borgere: Ta med piknikkurv eller grill og kos deg i parkene. Sofienbergparken, Vålerengaparken og St. Hanshaugen er grønne lunger som blir flittig brukt av lokalbefolkningen.

Legger du pikniken til Ekebergparken, får du en kunstopplevelse med på turen. Her er det også mulig å kjøpe piknikkurv i restauranten Karlsborg Spiseforretning.

* Gå tur: Gå gatelangs i de gamle trehusmiljøene på Vålerenga, Kampen og Rodeløkka.

Eller gå tur i marka og bad i et skogsvann. Turen langs Akerselva er også en flott opplevelse, i overkant av åtte kilometer fra Maridalsvannet til Grønland.

* Klatre: I Oslo sommerpark ved Tryvann kan du klatre og slenge deg i zipliner mellom trærne. Klatreparken har ruter tilpasset alle aldere og nivåer.

Årets råeste nyhet er «Tigerspranget» en 25 meter høy stokk. Etter å ha klatret 88 trinn rett opp, kan du hive deg utfor. De første 15 meterne er du i fritt fall, før farten bremses ned og du senkes rolig ned på bakken. Sommerpark.no

Les også: Åpner friluftshus midt i Oslo

5 For barn i Oslo

Frognerparken: I området mellom hovedporten og Frogner hovedgård, ligger Frognerborgen, Norges største lekeplass. Etter å ha klatret og løpt rundt her, kan dere ta turen til Frognerbadet på den andre siden av parken.

Piratcruise: Kle deg ut som pirat og bli med på halvannen times cruise på fjorden. Her søndag i juni og august. Billetter på kontoret til Båtservice og på Oslo Visitor Centre.

Teknisk museum: Et eldorado for utforskende mennesker i alle aldre. Her gjelder «gjerne prøve og gjerne røre.» Kombiner gjerne med en sykkeltur eller gåtur langs Akerselva. Tekniskmuseum.no

Gårdsbesøk: Selv i landets største by er det mulig å klappe og kose husdyr. Nordre Lindeberg gård, Strømsveien 350, er en besøksgård åpen for alle. I Ekeberg Husdyrpark, Ekebergveien 99, går husdyrene løse. Runderiding for barn.

TusenFryd: Skal du til Oslo med barn, er en tur til Norges største fornøyelsespark like utenfor byen nærmest obligatorisk.

5 Spise-tips i Oslo

Med utsikt: Grefsenkollen i Grefsenkollveien 100, Festningen restaurant i det gamle fengselet på Akershus festning, og Ekebergrestauranten i Kongsveien 15 og har alle praktfull utsikt over byen, samt uteservering om sommeren.

Hanami: Serverer japanske delikatesser på Tjuvholmen, Kanalen 1. Har spesialisert seg på Robatagrill, men serverer også sushi.

Taqueria: Tacorestauranten i kjøpesenteret Paleet er perfekt for en pause fra shoppingen. Alle restaurantene i Paleet har uteservering på Karl Johan.

Osteklokken: Italiensk frokost- og brunsjrestaurant i Gimleveien 22

Haralds Vaffel: I schweigaardsgate 71 i Gamlebyen selger en ung svenske vafler gjennom soveromsvinduet. Utsalget åpnet for litt over et år siden, og ble fort en suksess.

5 sovesteder i Oslo

Med utsikt: Radisson Blu Plaza ved Oslo S, Nord-Europas høyeste hotell.

Billig: Oslo Vandrerhjem Central midt i Oslo sentrum eller Anker Hostel nederst på Grünerløkka.

Barnevennlig: Scandic Solli har viet en hel etasje til konseptet «Young Rooms». Det er eget lekerom, barnemeny og filmstund for barn.

Med spa: Grand Hotel midt på Karl Johan, der gjestene har fri inngang til Artedia Spa i 8. etasje, eller The Thief med 1000 kvadratmeter spa- og treningsfasiliteter.

Camping: På Oslo Fjordcamp ved Hvervenbukta, Ekeberg Camping og Bogstad Camping er det plass til telt, campingvogner og bobiler. På Bogstad er det også hytter. Sjølyst Marina har egen bobilcamping, og på Langøyene er det fricamping.

AKTIVITETSKALENDER:

Det skjer mye i Oslo. For å finne arrangementer som passer for deg, anbefaler vi å sjekke «Hva skjer» på VisitOslos nettside.

Van Gogh og Munch

Utstilling på Munch-museet har vær en stor suksess fra starten. Den varer frem til 6. september. Her utforskes likhetene og sammenhengene mellom Vincent van Gogh (1853–1890) og Edvard Munch (1863-1944).

Pinocchio i Frognerparken

2. klasse på Teaterhøgskolen spiller som vanlig sommerteater i Frognerparken. I år er det forestillingen om Pinocchio, med sang, dans og musikk. Spilles hver dag utenom mandag frem til 19. juli. Sommerteatret.no

Oslo fjordfest

En ny festival som arrangeres fra 15. til 18. juli på Sukkerbiten i Bjørvika.

Onsdag og torsdag er det konserter fra to scener, med blant andre Emmylou Harris & Rodney Crowell. Fredag og lørdag er det gratis inngang. Oslofjordfest.no

Norway Cup

Verdens største fotballturnering for barn og unge arrangeres som vanlig i uke 31. I år vil det si fra 26. juli til 1. august. Hvert år kommer rundt 30.000 deltagere fra hele verden hit. De fleste kampene spilles på Ekebergsletta.

Et fast innslag er det store Norway Cup-showet på Ekebergsletta lørdag kveld. Norwaycup.no

Oslo Jazzfestival

Fra mandag 10. til lørdag 15. august er det igjen duket for Oslo Jazzfestival. Dyktige norske og utenlandske musikere spiller på en rekke forskjellige scener i byen. Oslojazz.no

Øyafestivalen

Oslos største musikkfestival. Festivalen varmes opp med en rekke mindre konserter i sentrum tirsdag 10. august. Fra onsdag 11. til lørdag 15. august kommer internasjonale stjerner og nye artister til Tøyenparken. Når parken stenger for kvelden, er det Øya Natt-arrangementer på klubber i byen.

Blant årets mange artister er Susanne Sundfør, Thåström, Mastodon, Belle & Sebastian, The War on Drugs, og Sondre Lerche. Oyafestivalen.no

Oslo kammermusikkfestival

Øya avløses av Oslo kammermusikkfestival, fra 15. til 22. august. Her presenteres kammermusikk av ypperste klasse, gjennom i alt 24 konserter rundt i Oslo. Oslokammermusikkfestival.no.