FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gamle «Nordstjernen» tilbake til Hurtigruten

Av Dag Fonbæk 18.09.14 13:02

  Del saken på:

  Etter 56 år i Hurtigrute-trafikk, ble MS «Nordstjernen» pensjonert i 2012. Til sommeren er hun tilbake.

  Hurtigruten og datterselskapet Spitsbergen Travel har nemlig chartret tilbake den gamle, stolte kyst-sliteren, med sikte på å sette henne inn på korte Svalbard-ekspedisjoner de kommende årene.

  Fra før har rederiet ekspedisjonsskipet MS «Fram» gåedne i polare farvann - og til sommeren får ny-skipet altså selskap av veteranen MS «Nordstjernen» på 3-4 dagers opplevelses-cruise rundt Svalbard, en type seilinger 58-åringen burde være skreddersydd for.

  – Fra vår side er dette en strategisk satsing for årene framover. Ved å chartre tilbake MS «Nordstjernen» kompletterer vi tilbudet på Svalbard. I løpet av en langhelg kan man få med seg fantastiske Longyearbyen og seilingen langs nordvestkysten. Dette er en nisje i ekspedisjonsmarkedet kun vi tilbyr, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

  Fredet i 2012

  Etter et langt liv i Hurtigrutetrafikk - opp og ned langs kysten vår i kuling og sno - ble «Nordstjernen» pensjonert og fredet av Riksantikvaren i 2012.

  Men Svalbard er et farvann hun kjenner godt, etter å ha seilt i chartertrafikk der oppe i flere år - avløst av nyere skip på de vanlige Hurtigrute-rundturene langs kysten.

  For to år siden ble «Nordstjernen» solgt til en gruppe maritime nostalgikere på Vestlandet, som har pusset opp skipet og gitt henne tilbake det stolte skorsteinsmerket til Bergenske Dampskipsselskap.

  Bergen er nå «Nordstjernen»s hjemmehavn.

  Kysten rundt

  De nye eiernes plan var nettopp å seile «Nordstjernen» på ulike cruise og seilaser langs hele norskekysten, både sommer som vinter, fortalte Hilde Wiik, produkt- og markedssjef i Vestland Classic, til VG i våres.

  Og slik blir det altså:

  «Nordstjernen» leies inn for hele juni, juli og august. Seilingene blir på 3-4 sjødager, med ankomst og avgang Longyearbyen, sydd sammen med unike opplevelser i Longyearbyen til «Svalbard i et nøtteskall».

  Passasjerene får utforske Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund og hele nordvestkysten av Spitsbergen.

  Spennende steder

  Hurtigrute-veteranen skal oppsøke steder som Magdalenefjord, Moffen og Liefdefjorden, og folk om bord kan forvente å se et spektakulært arktisk dyreliv med hvalross, isbjørn, en mengde fuglearter og andre arktiske innslag som hval, rev, rein og rype.

  - Det blir vakre fjorder, flotte fjell og imponerende isbreer lenger nord enn noe annet sted i verden, lover Hurtigrute-sjef Skjeldam.

  Eksterne lenker