FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Snø og kulde skader Colosseum

Av Gjermund Glesnes16.02.12 16:52

Del saken på:

(VG Nett) En uvanlig kald vinter i Roma har fått deler av overflaten på Colosseum til å brase i bakken.

Store deler av Europa har opplevd en skikkelig kuldeperiode, som også har gitt uvanlig store snømengder mange steder også i Sør-Europa.

I Italia har vinterværet ført til skader på flere historiske monumenter.

Blant dem er Romas kanskje aller mest kjente landemerke, Colosseum. Det har vært nødt til å stenge flere dager, fordi deler av murpussen har flasset av og ramlet i bakken.

Talsmannen for kulturdepartementet i Italia, Cristiano Brughitta, forklarer overfor CNN skadene slik:

- Når temperaturen faller til under null grader, og det er snø og regn, danner det seg is, som - siden den utvider seg - presser på den utvendige murpussen og får små deler av den til å løsne.

Ifølge seniorarkitekt David Pickles i English Heritage er det ikke mulig å forhindre at dette skjer.

- Dette skjer hele tiden, selvfølgelig. Det er en av de viktigste årsakene til forfall i historiske bygninger, fordi de trekker vann. Du kan ikke behandle steinen slik at det ikke skjer, sier han til CNN.

Turistinformasjonen i Roma opplyser til VG Nett at Colosseum vil åpne for turister i morgen, fredag.

Lenger nord i Italia har verdensarvbyen Urbino, sør for San Marino og Rimini, blitt hardt rammet. Snømengder på opptil tre meter - ifølge nyhetsbyrået AGI har opptil 1,5 meter snø kommet på ett døgn - noe som har ført til skader på tre historiske klostre og kirker.

Taket på Kapusiner-kirken skal ha gitt etter for snømengdene, mens to klostre delvis skal ha kollapset, skriver Daily Mail.

Følg VG Reise på Facebook og Twitter !