FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Espen (29) og Andreas (28) reiser 3000 km i 16 fots båt

Av Sindre Murtnes12.07.12 20:40

Del saken på:

(VG Nett) De vågale kompisene beskriver den ambisiøse båtturen som sitt livs «merkeligste ferie».

Espen Mills (29) fra Etne og Andreas Kalvig Anderson (28) fra Stavanger bestemte seg for å seile Norge rundt etter å ha reist fra Stavanger til Bergen for å kjøpe «Norges beste pølse» i fjor sommer.

Turen ga så pass mersmak at de ville reise enda litt lengre - rettere sagt 3000 kilometer.

- Vi tenkte vi like godt kunne ta hele norskekysten. Hvorfor ikke? sier Espen til VG Nett.

Skal du ha en spesiell ferie eller ambisiøst reisemål? Har du noen gode bilder eller historier? Send oss en e-post her !

Nå befinner kameratene seg ved kysten utenfor Harstad etter å ha kastet loss i Svinesund 1. juli. Etter planen skal de være fremme i Kirkenes om 13 dager - i tide til Espens 30-årslag 25. juli.

Du kan følge reisen på bloggen deres her .

Turen startet med et ønske om en avslappende ferie ved norskekysten med skyfri himmel og pils i solnedgangen. Så idyllisk ble det imidlertid ikke.


- De siste fem-seks dagene har vi stampet i nordavind, og det hele føles mer som en ekspedisjon enn en ferie. Men vi koser oss allikevel, sier Espen.

Vinden og sjøsprøyten har satt sine spor i den åpne båten med påhengsmotor.

- Vi blir søkkvåt hver gang vi er på reisefot. Vi veksler mellom å sove innendørs og i telt, men vi har ikke akkurat blitt bortskjemt med dusjing og den slags. Til gjengjeld får vi noen fantastiske naturopplevelser. Det er den merkeligste ferien vi har hatt, sier de to kameratene.

«Dere er gale»

De er fullt klar over risikoen ved å seile en av verdens mest værharde kyster med åpen båt. I båten har de både nødpeilesender, AIS-sender som fortløpende registrerer båten og Very High Freequence(VHF)-radio.

- Vi har fått flere «dere er gale»-tilbakemeldinger, men vi er veldig forsiktige. Vi sjekker alltid værmeldingene før vi reiser, sier Andreas.

Han forteller at strekningen forbi Stadt, et av de mest værharde stedene langs norskekysten, endte opp med å bli turens beste øyeblikk.

- Det var blikkstille. Vi lå og duppet i havet og så på solnedgangen. Det var uforglemmelig, sier Andreas.

- Avhenger av mannskapet

Ingvar Johnsen, pressetalsmann for sjøvett og fritidsbåtsaker i Redningsselskapet, blir langt i fra sjokkert når han får en oversikt over vestlendingenes ferietur.

Artikkelen fortsetter under bildet.


- Dette avhenger av personene om bord, og ikke båten. Disse kjenner båtens muligheter og begrensinger, og da er det i utgangspunktet ikke noe problem, sier Johnsen til VG Nett.

Han sier det største problemet langs norskekysten er turister og andre som ikke vet hva de begir seg ut på.

- Har man sikkerhetsutstyr, bruker sjøvett og kjenner sine begrensinger, er det ikke noe problem å reise på slike turer. Jeg skulle gjerne vært med, jeg, sier Johnsen og ler.

Selv om kameratene er fornøyd med turen, legger de ikke skjul på at det blir godt å komme hjem til Vestlandet.

- Vi gleder oss mest til en ekstra lang dusj. Og ikke minst et skikkelig måltid, det blir mye bananer og annen lettvint mat, sier Andreas.

- Har dere rukket å bli lei hverandre ennå?

- Det går faktisk veldig bra. Vinden gjør at vi ikke får snakket så mye når vi reiser. Også har vi med oss hørselvern og musikk, og da går timene fort, sier Andreas.