FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Neste år vil verden nå 1 milliard turister

Av Jostein Matre 13.10.11 08:44

Del saken på:

(VG Nett) Antall turister øker for hvert år. En fersk FN-rapport viser at det i 2030 vil være 1,8 milliarder turister på verdensbasis.

«Nye» turistland får den største utviklingen

Men allerede i 2012 vil verden passere den magiske grensen på 1 milliard turister. Det kom frem på FNs Verdens turistorganisasjons (UNWTO) generalforsamling, som for tiden pågår i Sør-Korea.

I de kommende tiårene vil turisme fortsette å øke, men i et noe mer moderat tempo enn hva som har vært tilfelle de foregående tiårene. Innen 2030 mener UNWTO at man kommer til å passere 1,8 milliarder turister på verdensbasis.

Det betyr at fem millioner mennesker kommer til å krysse landegrenser hver eneste dag, enten i ferie-, jobb-, eller besøkssammenheng.

LES OGSÅ: Hit reiser vi om 5 år

Nedgang for Norge

- Denne økningen i turisme bringer enorme muligheter, og kan gjøre at turisme fører an i lands økonomiske vekst, sosiale fremgang og miljømessige bærekraft, sier UNWTOs generalsekretær Taleb Rifai, ifølge Travel Daily News.

Ifølge organisasjonen vil økningen av turisme være dobbelt så høy i utviklingsland som i andre land. Land i Asia, Sør-Amerika, Sentral- og Øst-Europa, Midtøsten og Afrika vil i snitt ha en økning på 30 millioner turister i året, mens allerede godt utviklede land i Nord-Amerika, Europa, Asia og Stillehavet bare vil ha et snitt på 14 millioner flere turister i året.

Allerede i 2015 vil landene i den første bolken nå like mange turister totalt som de mer utviklede landene. I 2030 vil de ha en markedsandel på 58 prosent. Dette betyr at et land som Norge er forventet å få en mindre andel av verdens turister enn hva tilfellet er i dag.

LES OGSÅ: Dette er verdens mest populære reisemål

Utfordringer

I 2030 vil Nordøst-Asia være den mest besøkte regionen i verden. UNWTO forventer at den vil ha rundt 16 prosent av den totale turismen. I så fall vil Sør- og Middelhavseuropa måtte se seg forbigått. Disse regionene er ventet å ha 15 prosent.

Det er også fra land i Asia man vil se klart størst økning i turister. Likevel vil asiatene i 2030 bare så vidt ha passert europeerne i antall turister, men det skyldes at det i dag er langt flere turister fra Europa enn fra Asia.

- Tallene viser at det ligger store muligheter i turisme fremover, men samtidig fører det med seg store utfordringer i å minimalisere de negative følgene turisme bringer med seg. Det er viktigere enn noensinne at utviklingen følger prinsipper som gjør den bærekraftig, sier Rifai.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!