FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Britisk UD: - Stor fare for terrorisme i Norge

Av Mona Langset25.07.11 15:40 | Oppdatert: 26.09.11 17:13

Del saken på:

(VG Nett) Det er stor fare for terrorisme i Norge, advarer det britiske utenriksdepartementet på sine reiseinformasjonssider. Nettsiden er oppdatert i dag.

På vårt eget Utenriksdepartements Landsider kan nordmenn lese hvilke land vi advares mot å reise til, og hvor vi bør utvise ekstra forsiktighet.

Mange land har tilsvarende nettsider med reiseinformasjon, og flere av dem har nå oppdatert sine sider med omtale av bombingen i Oslo og skytingen på Utøya.

Storbritannia
Britiske Foreign & Commonwealth Office oppfordrer nå briter til å være forsiktige i Norge, selv om det ikke er innført offisielle restriksjoner på reiser hit.

Denne informasjon ble lagt ut den 23. juli. Men det står at dette også gjelder i dag, den 25. juli:

* Om ettermiddagen den 22. juli var det en eksplosjon i Oslo sentrum. Den resulterte i en rekke dødsfall og omfattende skader i området.

Eksplosjonen ble etterfulgt av et angrep på en ungdomsleir på Utøya, 40 km vest for Oslo, noe som resulterte i at et stort antall liv gikk tapt.

Norsk politi har bedt folk holde seg borte fra sentrum av Oslo.
Britiske statsborgere rådes til å utvise forsiktighet, følge med på lokale medier, og følge råd gitt av norske myndigheter.

Området rundt regjeringen er avstengt. (Dette gjelder Statsministerens kontor, Oljedepartementet og Finansdepartementet) og det er et økt sikkerhetsnivå på tvers av byen. Foreløpig går offentlig transport som normalt bortsett fra gjennom regjeringsdistriktet.

* Det er stor fare for terrorisme.

Se britisk UDs reiseinformasjon om Norge her. (Ekstern link)

Australia
Verken amerikansk eller kanadisk UD nevner fredagens tragedie i sin omtale av Norge. Men det gjør australsk UD.

Omtalen av Norge innledes med å anbefale Australiere om å være på vakt for sin egen sikkerhet. Så følger en utredning om terroren:

* Fredag 22 juli 2011 var det en stor eksplosjon i Oslo sentrum utenfor statsministerens kontor, noe som resulterte i en rekke dødsfall og omfattende skader i området rundt. I en annen hendelse var det en skyteepisode på en ungdomssamling på Utøya, en øy i utkanten av Oslo. Det er rapportert om at en rekke personer er drept.

* Norske myndigheter stengte umiddelbart eksplosjonsstedet for publikum. Det er ikke lenger sikkerhetsrestriksjoner over hele Oslo. Australiere i Oslo rådes til å overvåke media og følge råd fra lokale myndigheter.

Australske myndigheter fortsetter sin reiseinformasjon om Norge med å fortelle at amerikanske myndigheter både i 2010 og 2011 har advart om generell fare for terrorangrep i Europa, blant annet på offentlige transportmidler og turistattraksjoner.

Lest Australske myndigheters råd om reiser til Norge her. (Ekstern link)

Finland
Verken svensk eller dansk UD nevner Norge på sine reiseinformasjonssider. Men det gjør det finske.

Der fortelles det om bombeeksplosjonen og skytingen, og finske statsborgere i Oslo oppfordres til å holde seg informert om utviklingen og følge anvisninger fra lokale myndigheter.

Se finske myndigheters reiseinformasjon om Norge her.

Tysk UD oppfordrer tyskere som skal til Norge om å følge med på mediedekningen og følge råd fra lokale myndigheter. Her er tysk UDs reiseinformasjon om Norge.

Frankrike
Fransk UD nevner også Norge på sine reiseinformasjonssider. Men ikke med advarsler om å være på vakt eller følge råd fra norske myndigehter.

Over den generelle informasjonen til franske turister i Norge, står det nå en uttalelse fra den franske utenriksministeren, Alain Juppé:

Det er med stor sorg jeg fikk vite om angrepet i Oslo som rammet statsministerens kontor, og om skytingen på en politisk ungdomssamling sør for den norske hovedstaden.

Frankrike fordømmer på det sterkeste slike hensynsløse voldshandlinger i et vennlig land.

På vegne av den franske regjeringen ønsker jeg å uttrykke min fulle solidaritet med norske myndigheter, mine kondolanser til familiene til ofrene og min sympati til de skadde i disse angrepene.

Les Fransk UDs reiseinformasjon om Norge her. (Ekstern link)