FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rundreiseguide til Kambodsja: Siem Reap og templene i Angkor

Av Mette Solberg Fjeldheim01.03.19 14:14 | Oppdatert: 05.03.19 17:27

Del saken på:

Kambodsja er landet i øst som lokker med en rikholdig kulturhistorie, strandliv, gode matopplevelser og vennlige innbyggere.

KAMBODSJA (VG reise) Landet som grenser til Thailand, Laos og Vietnam er kanskje mest kjent for Pol Pot og Røde Khmers terrorvelde, men etter at det åpnet for turisme, har verdensarven og templene i Angkor tiltrukket seg et stadig økende antall besøkende. Det er likevel langt mer enn det verdensberømte arkeologiske området landet kan tilby sine besøkende. Langs kysten ligger fine strender og øyer man kan overnatte på, som kan være en kjærkommen avkobling etter storbyliv og lange dager med sightseeing i templene.

Khmer-maten er kanskje mindre kjent enn kjøkkenet i sine naboland i øst og vest, men også Kambodsja har spennende og smaksrike retter å lokke med for matglade. Ikke minst vil en tur ut på landsbygda gi et unikt møte med lokalbefolkningen, og en innsikt i landbruket og det tradisjonsrike livet i Kambodsja.

Templene i Angkor

Angkor er en av de viktigste arkeologiske områdene i Sørøst-Asia. Angkor Archaeological Park strekker seg over 400 km2 og består av skogsområder og rester etter ulike hovedsteder under Khmer-imperiet fra det 9. til det 15. Århundre.

Guide til besøk i Angkor

  • Ved et besøk i Angkor kan du velge mellom dagspass ($37), tre-dagers pass ($62) og ukespass $72).
  • De fleste reiser til og fra Angkor og mellom templene med tuktuk-sjåfør, som følger en hele dagen. Det er også lurt å booke en guide i forkant. Det kan gjøres gjennom hotellet.
  • For besøkende som er der for én dag, er vanligste rute til de tre mest berømte templene; Angkor Wat, Angkor Thom og Bayan tempelet. Men det er vel verdt å bruke mer tid i området, spesielt for den som er interessert i arkitektur, historie og kultur.

Dette er noen av de mest kjente templene i Angkor

Angkor Wat: Angkor Wat er det største og best vedlikeholdte byggverket i Angkor-området. Det kjennetegnes ved fem tårn og ble bygd under kong Suryavarman 2s regjeringstid (1113-50).

Angkor Thom: Angkor Thom var Khmer-rikets hovedstad i storhetstiden og bygd opp over flere århundrer. Det dominerende tempelet Bayon har i dag 37 tårn og er mest kjent for de store ansiktsportrettene i stein.

Ta Phrom: Ta Phrom er en tidligere klosterby som i dag er dekket av trær som har fått vokse fritt i den forlatte byen. Tempelet er også kjent fra filmen Tomb Rider.

Phnom Bakheng: Dette tempelet ble konstruert mer enn to århundrer før Angkor Wat og det er populært å dra hit for å se solnedgangen over Angkor Wat.

Banteay Srei: Et av de eldste og minste, men vakreste templene i Angkor. Det er også det mest omfattende og utsøkt dekorerte av alle templene i området.

Siem Reap

Siem Reap ligger like ved Angkor, har egen flyplass og har tidligere blitt kåret til et av verdens beste reisemål i TripAdvisor’s Travelers Choice Awards. Byen i seg selv har vokst betraktelig de senere årene og turismen har økt kraftig. Likevel har Siem Reap beholdt mye av sjarmen. Her finnes et godt utvalg av gode restauranter, shoppingmuligheter og en rekke hotell å velge i, av ulik prisklasse og standard.

Dette gjør du i Siem Reap

Luksus: For den som ønsker å benytte seg av tilbud som spa, finnes det varierte tilbud og ulike prisklasser. Body Tune er et rimeligere spa-senter som tilbyr alt fra pedikyr og manikyr til massasje for en rimelig penge. De bedre hotellene har også egne spa-avdelinger og tilhørende spa-fasiliteter.

Middels: Besøk Tonlé Sap, Sørøst-Asias største innsjø. Dra med tuktuk til elvebredden, der du blir med på båttur ut på innsjøen og får et innblikk i livet blant de flytende landsbyene.

Budsjett: Dra på sykkeltur ut av byen, enten ved å booke en sykkeltur eller ved å leie rimelige sykler gjennom White Bikes og dra på egen hånd. Inntektene gjennom White Bikes går til veldedige formål.

Her kan du spise

Luksus: Malis er en flott restaurant som serverer tradisjonsrik khmermat og gir en fin introduksjon til det khmerske kjøkken. Adresse: Pokambor Avenue

Middels: Sokkhak River ligger ved elven og har restaurant over to etasjer. Her kan du velge mellom å sitte ute eller inne. Menyen er fransk/khmer-fusion. Adresse: Pokombo Ave

Budsjett: The Square 24 er en stilfull restaurant som serverer gode khmer-retter, med god service. Adresse: Street 24, Achasvar

Her kan du bo

Luksus: Raffles Grand Hotel d’Angkor ligger sentralt i Siem Reap og tilbyr flere restauranter, basseng, spa og aktiviteter som yoga og khmer-dans. Adresse: 1 Vithei Charles de Gaulle

Middels: Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort tilbyr spa, basseng og restauranter, foruten tilgang til 18-hulls golfbane. Adresse: Vithei Charles de Gaulle Khum

Budsjett: Soria Moria Hotel & Spa er et rimelig og godt alternativ. Opprinnelig etablert av nordmenn, og de ansatte har vært medeiere i driften. Etter ti år flyttet hotellet til ny adresse november 2017 og de ansatte gikk inn som partner med en lokal entreprenør. Adresse: Preah Sangreach Tep Vong St

En rundreise i Kambodsja

Kombiner gjerne reisen til Siem Reap og templene i Angkor med et besøk i hovedstaden Phnom Penh, en tur ut på landsbygda og til Sihanoukville hvor du kan nyte late dager på stranden.

Phnom Penh: Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh, er i dag en livlig by med mange gode restauranter. Men Phnom Penh bærer på en fryktelig historie vi ikke kommer unna. Et besøk i det beryktede fengselet Tuol Sleng (S-21) og Killing Fields hører med, foruten severdigheter som nasjonalmuseet, Silver Pagoda, det russiske markedet og Royal Palace.

Kampot: Elvebyen Kampot ligger i distriktet med samme navn, sør i Kambodsja, i et fruktbart område like ved nasjonalparken Bokor National Park. Med byens fargerike bygninger i kolonistil er det som om tiden har stoppet opp. Det er i dette området den berømte Kampot-pepperen og beryktede frukten durian dyrkes. Dra på sykkeltur med Butterfly Tours og få et unikt innsyn i lokale tradisjoner.

Otres Beach ved Sihanoukville: Sihanoukville og øyene utenfor er kjent for flotte strender og som et backpacker-paradis. Men her finnes også noen perler for mer kresne globetrottere og gjør seg som et sted å slappe av etter travle dager med tempel-besøk. Otres Beach 1 er et område med boutique hotels, mens Otres Beach 2 passer bedre for backpackere.

Battambang: Battambang er en by i kolonistil og ligger vest i Kambodsja ved elven Sangker. Reisen langs elva fra Siem Reap er kjent for å være spesielt vakker.

Verdt å vite

Pol Pot og Røde Khmer: Pol Pot styrte det kommunistiske partiet Røde Khmer fra 1975 til 1979 med masseutryddelser, tortur og tvangsarbeid. Dette er en del av Kambodsjas historie og som tilreisende blir minnet om spesielt ved to av landets største severdigheter, Killing Fields og S-21 i Phnom Penh.

Ansvarlig turisme i Kambodsja: Det er ikke uvanlig å møte tiggende barn i Kambodsja. Vær også klar over at situasjonen for vanskeligstilte gjerne utnyttes. På flyplassen i Siem Reap vil du derfor finne informasjonsbrosjyrer knyttet til seksuelt utnyttede barn, samt råd til turister som møter barn som tigger.

Du kan forberede deg ved å lese mer om dette her: http://thinkchildsafe.org/travelers/

Slik reiser du

Det finnes flere flyselskap som tilbyr flyreise mellom OSL Gardermoen til Siem Reap og Phnom Penh med mellomlandinger. Du kan for eksempel reise med Thai Airways til Phnom Penh via Bangkok.

Reise rundt i Kambodsja

Fly: Cambodia Air har daglige avganger og flyr mellom Siem Reap og Phnom Penh, og Siem Reap og Sihanoukville.

Drosje: Drosje bestilles enklest gjennom hotellet, og det finnes muligheter for delt eller egen drosje.

Buss: Det går buss mellom Siem Reap og Phnom Penh, samt fra Phnom Penh til Sihanoukville.

Postbil: En svært rimelig mulighet er å reise med den lokale postbilen mellom stedene. Det koster en symbolsk sum å sitte på, dersom det er plass. Hør med det lokale postkontoret.

Båt: Det er mulig å reise mellom Phnom Penh og Siem Reap, samt Siem Reap og Battambang med båt.