FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Frykter Great Barrier Reef vil dø innen 2050

Av Jostein Matre 27.09.11 09:48 | Oppdatert: 27.09.11 10:45

Del saken på:

(VG Nett) Med sin enorme størrelse er det lett å tro at Australias mektige korallrev skal leve evig.

Men ifølge enkelte vitenskapsfolk er det dessverre ikke sannheten. 2.600 kilometer strekker verdens største korallrev seg langs Australias østkyst. Mange - nordmenn inkludert - har fått sjansen til å se dette naturens underverk på nært hold. De fantastiske fargene og det fantastiske dyrelivet.

Snart kan det være slutt, både for revet og den enorme turistindustrien det genererer, skrive CNN på sine nettsider.
Skylden får klimaforandringene.

Et stadig stigende CO2-nivå i atmosfæren fører til varmere hav, ifølge forskerne. Dette bleker, og tar livet av korallene. Og dersom de forsvinner, så forsvinner også dyrelivet.

- De fleste korallrev har blitt alvorlig forminsket allerede. Dagens unge kommer nesten garantert til å oppleve at Great Barrier Reef blir ødelagt i løpet av deres livstid.

Dette sier Charlie Veron. Han er tidligere sjefsforsker ved Australske institutt for marinvitenskap. Han har også skrevet en bokserie om verdens korallrev.

Døden

Korallbleking skjer når korallene blir stresset av for varmt vann. Da fordriver de alger som gir dem nødvendig næring. Som et resultat forsvinner fargen, og de blir hvite «skjelett». Dersom ikke vannet kjøler ned igjen betyr det døden for korallene.

Dette fenomenet har vært observert på Great Barrier Reef, som går for å være et av verdens syv naturlige underverker, helt siden 1982. I enkelte perioder kraftigere enn andre. I 2002 ble halvparten av revet rammet, men bare fem prosent fikk varig skade. Frykten er at det bare blir verre og verre.

- Ettersom mengden av CO2 stiger er sjansene for massebleking større, sier Veron.

På toppen av dette fører økt CO2 til lavere PH-verdi i vannet, noe som fører til syredannelse. Dette vil få svært ødeleggende konsekvenser for skjelettbyggingen til korallene, samt det marine livet i sjøen, ifølge forskerne.

Utslippsreduksjon

Great Barrier Reef, som står på UNESCOs verdensarvliste, innehar en tredjedel av verdens myke koraller. Mer en 1500 ulike fisketyper har sitt hjem der.

- Dersom dette blir ødelagt så vil det ha en voldsom dominoeffekt på de fleste andre økosystemer, og resultatet kan bli masseutryddelse, frykter Charlie Veron.

Han ser bare én løsning:

- En drastisk bremsing i økningen av CO2-utslipp.

Skremselspropaganda

Ikke alle er like bekymret selvsagt. Der det er folk som frykter for den globale oppvarmingen, er det også klimaskeptikere. En av dem er professor Ian Pilmer. Han har skrevet en bok om global oppvarming, og det han mener er manglende vitenskap. Han mener det hele er skremselspropaganda.

- Klimaet har alltid vært i endring. Koraller tilpasser seg, og det gjør mennesker og alle andre organismer også. Great Barrier Reef har overlevd en rekke miljøkatastrofer, noe historien med korallbleking viser, sier Pilmer.

Hans skepsis til tross, australske styresmakter har tidligere tatt med klimaendringer som et av flere punkter som skaper risiko for revet.